Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Allt du behöver veta om vab

Magsjukor, snoriga näsor och hostiga nätter. Småbarnsåren kan vara påfrestande, särskilt när de små blir sjuka stup i kvarten och du måste vabba igen och igen. Lugn bara, det blir bättre. Men under tiden har Kollega svaren på alla dina frågor om vab.
Petra Rendik Publicerad 3 februari 2020, kl 07:00
Försäkringskassans app för vab.
Måste jag anmäla vab? Hur får jag ersättning? Kan jag vabba barn över tolv år? Kollega har svaren på dina frågor om vab. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är mer regel än undantag att barn blir sjuka, särskilt under vintern då virus och baciller härjar skoningslöst. Under 2019 betalade Försäkringskassan ut drygt 963 000 dagar för vård av sjukt barn under februari som är den månaden då sjukdagarna brukar peaka.

Att få ihop ekvationen barn och jobb den här perioden kan kännas som en omöjlig uppgift. Är ni två föräldrar så finns ju alltid möjligheten att dela på vabben. Men verkligheten ser annorlunda ut. Fortfarande är det majoriteten kvinnor som drar det tyngsta lasset när det kommer till att stanna hemma med krassliga ungar.

Vab leder inte bara till sömnbrist utan också för många jobbångest. Vem gör mina arbetsuppgifter när jag är hemma?

Men att vabba är också en fantastisk förmån, det kan vara bra att påminna sig om under vabruari. Det är föräldrars rättighet, enligt föräldraledighetslagen, att kunna stanna hemma från jobbet med sina sjuklingar. Och det är chefens uppgift, inte din, att se till att jobbhögen på skrivbordet inte växer när du vabbar.

Din skyldighet är att anmäla till arbetsgivaren att du ska vabba. Och att du inte ska begära ersättning från Försäkringskassan om du vobbar.

När får jag vabba?

Du har rätt till ersättning för vård av barn (vab), eller tillfällig föräldrapenning som det också kallas, om du måste stanna hemma från jobbet för att ta hand om ditt sjuka barn som ännu inte fyllt 12 år. (I vissa fall kan du även vabba äldre barn, läs mer nedan.)

Du kan också begära ersättning om du behöver följa med barnet till exempel till vårdcentralen eller tandläkaren. Eller om den som är hemma med barnet blir sjukt.

Hur ansöker jag om ersättning?

När barnet är friskt igen kan du ansöka om erästtning för de dagar du stannat hemma från jobbet eller avstått a-kassa. Det gör du enklast genom att logga in på mina sidor på Försäkringskassan. Där kan du med hjälp av Kassakollen räkna ut hur mycket pengar du får. Sedan 2019 behöver du inte anmäla första dagen som barnet är sjukt. Men kom ihåg, detta måste göras senast 90 dagar från första sjukdagen.

Du kan få ersättning för max 120 dagar per år och barn, om ni är fler som vabbar kan ni dela på dagarna.

Måste jag lämna in läkarintyg till Försäkringskassan och arbetsgivaren när jag vabbar?

För barn under 12 år behövs inget läkarintyg första sjukveckan. Det är du som förälder som bedömer om barnet inte kan gå till förskolan eller skolan. Från dag åtta vill Försäkringskassan ha ett intyg. Arbetsgivaren har däremot ingen rätt att kräva det, men du är skyldig att meddela jobbet att du ska vabba.

Kan jag dela på en vabdag med min partner?

Föräldraförsäkringen är väldigt flexibel i det avseendet och ni kan avlösa varandra och vabba 75, 50, 25 eller 12,5 procent av dagen. Ni kan alltså dela på dagen eller ta varannan dag.

I dag är det fortfarande majoriteten, drygt 60 procent, kvinnor som står för vabbandet. Det påverkar inte bara ekonomin negativt i stunden utan även löneutvecklingen och pensionen på längre sikt.

Kan farfar vabba?

Ja. En släkting eller kompis kan också vabba och få ersättning. Det förutsätter att personen jobbar och går miste om lön. Men först måste man kontakta Försäkringskassan så att ett samband mellan barnet och den som ska vabba kan registreras, därefter får den anhöriga fylla i en blankett.

Kan jag vobba och vabba samtidigt?

Nej. Vabba har du alltid rätt att göra. Att vobba är däremot ingen rättighet, eller någon skyldighet. En chef kan inte kräva att du jobbar hemma med sjuka barn. Vill och kan du göra det måste du stämma av med arbetsgivaren att det är okej. Var tydlig gentemot arbetsgivaren om du vabbar eller vobbar. Vabbar du så är det Försäkringskassan som betalar ersättning, vobbar du ska du få lön från arbetsgivaren.

Min chef säger att jag inte får vabba just nu när det är så mycket på jobbet. Kan hen göra så?

Nej, så får det inte gå till. En chef får inte lägga sig i om och hur mycket du vabbar och inte heller kräva intyg, oavsett hur många dagar du är hemma med ditt barn. Det kan röra sig om ett brott mot föräldraledighetslagen och även diskrimineringslagen och kan leda till att arbetsgivaren får betala skadestånd.

Får jag vabba min tonåring?

Äldre barn blir sällan sjuka lika ofta och när de blir det, kan och vill de ofta klara sig själva. Det är några anledningar till att uttaget av vab minskar rejält från 12-årsåldern. En annan förklaring kan också vara att många inte känner till att det är möjligt att vabba 12-16 åringar.

– Vabbandet går ner mycket för barn i 11- till 12-årsåldern. Försäkringskassan har ingen utvärdering som visar på att det skulle bero på okunskap bland föräldrarna även om jag skulle kunna tror att det är så, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Så svaret på frågan om din 13-åring ska vara ensam hemma är, nej inte nödvändigtvis. Du kan vabba barn mellan 12 och 16 år men då krävs ett läkarintyg från dag ett. Det är doktorn, inte du som avgör om barnet behöver tillsyn av en vuxen.

För ungdomar mellan 16 och 18 år kan ersättning beviljas om denne omfattas av LSS, lagen som stöd och service till vissa funktionshindrade.

Verktyg vid vab

På Försäkringskassans hemsida och om du loggar in på ”Mina sidor” kan du läsa mer om vad som gäller vid vab. Där kan du räkna ut din ersättning, se vilka undantag som finns och få svar på andra vanliga frågor som rör tillfällig föräldrapenning.

På ”Mina sidor” hittar du också vab-kalendern, där du och/eller den andra föräldern kan ha koll på när och hur mycket ni har vabbat.

Försäkringskassan

Socialförsäkring

Vabruari är en myt - nu härjar smittorna i mars

Glöm vabruari – nu är mars den månad när flest är hemma med sjuka barn. Ända sedan pandemin har uttaget av vab-dagar varit lägre i februari än i mars. Anledningen är oklar.
David Österberg Publicerad 11 mars 2024, kl 06:00
Till vänster en flicka med termometer i munnen, till höger en snorig pojke som vårdas av sin pappa.
Vabruari är en myt. Nu är det mars som är den värsta månaden för smittor och VAB, enligt Bliwa. Foto: Colourbox/Christine Olsson/TT.

Februari brukar kallas vabruari. Anledningen är att det är den månad då uttaget av antalet vab-dagar traditionellt varit som störst. Men de senaste fyra åren har vabruari inte levt upp till sitt namn. År 2020, 2021 och 2023 var uttaget störst i mars. År 2022 var januari den värsta vab-månaden, med mars på en andraplats. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Bliwa gjort.

Hur det blir i år återstår att se. Februari har i alla fall varit ovanligt lugn, enligt företagshälsan Falck som för statistik över 151 000 anställda på 440 företag. 

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska vabruari. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och vab härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Falcks sjukanmälanstjänst, i ett pressmeddelande.

Handtvätt bra mot vinterkräksjuka

Vad förskjutningen av vabbandet beror på är oklart, men kan hänga ihop med andra beteendemönster efter pandemin. Vanligtvis brukar exempelvis vinterkräksjukan vara som värst i februari. Men i år har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år, även om ett par av pandemiåren var ännu lugnare.

– Att vi ligger fortsatt lägre än år innan covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.

8 miljoner vab-dagar per år

  • Förra året betalade Försäkringskassan ut åtta miljoner vab-dagar. Det är 600 000 dagar färre än året innan.
  • Kvinnor vabbar mer än män. År 2023 tog män ut 38,6 procent av alla utbetalade vab-dagar.
  • Det vabbas mest med tvååringar. I snitt togs det ut 10 dagar med vab per tvååring förra året. Antalet vab-dagar minskar med barnets ökande ålder.