Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Här får anställda lön för vård av anhörig

Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.
Niklas Hallstedt Publicerad 26 januari 2018, kl 15:48

– Vår avsikt är att vi ska underlätta för personer som hamnat i ett svårt läge. Våra medarbetare ska känna att vi finns här, vi väntar på dig, säger Helena Sjöberg, HR-ansvarig på Microsoft Sverige.

Den nya förmånen är global och gäller Microsofts samtliga 120 000 anställda. I Sverige, där företaget har cirka 700 anställda, blir förmånen ett komplement till det allmänna systemet som redan i dag ger rätt att få ledigt från jobbet för vård av en närstående som är svårt sjuk.

Men det finns skillnader mellan systemen. En är att den som är ledig för vård av anhörig får full lön från Microsoft. I det allmänna systemet gäller en ersättning motsvarande sjukpenningen, som mest cirka 740 kronor per dag. Närståendepenning från Försäkringskassan går i normalfallet att få i som högst 100 dagar.

En annan är att i det allmänna systemet innebär ”svårt sjuk” sådana sjukdomstillstånd som kan vara livshotande.

– På Microsoft kan det handla om både fysiska och mentala tillstånd. Vi gör en lokal tolkning i Sverige. Vi snarare friar än fäller, säger Helena Sjöberg.

Det samma gäller vem som räknas som närstående.

– Utgångspunkten är att det ska vara en nära familjemedlem. Men det behöver inte finnas biologiska band. Det finns en flexibilitet i systemet.

I USA har anställda på Microsoft redan haft systemet ett halvår. I resten av världen är det nytt sedan årsskiftet. Så hur populärt det kommer att visa sig vet man ännu inte. Men enligt Helena Sjöberg har feedbacken från personalen varit positiv.

– Det är en förmån som gör skillnad och är relevant. Vi är stolta över den, som medarbetare känner man att arbetsgivaren tar ansvar.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.