Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Lön eller förmån – så ska du tänka

Extra semester, billigare lunch eller sjukvårdsförsäkring. En jobbförmån kan vara lockande. Men tänk dig för innan du tackar ja till en förmån i stället för högre lön.
David Österberg Publicerad 27 oktober 2022, kl 07:14
Sedlar i hand och man i solstol som blickar ut över landskap.
Tänk dig för innan du tackar ja till en förmån i stället för högre lön. Foto: Henrik Montgomery/TT, Shutterstock

De flesta av oss har en eller flera löneförmåner. En del tänker vi kanske inte på som förmåner, men gratis frukt och kaffe på jobbet räknas faktiskt dit. Friskvårdsbidrag, julklapp och gym på jobbet likaså.

Ovanstående är exempel på skattefria förmåner. Sådana är en utgift för arbetsgivaren, men gratis för dig. Syftet är att göra jobbet lite trevligare och hjälpa medarbetarna att hålla sig friska.

Julklappar får kosta 450 kronor

För att en förmån ska vara skattefri ska den erbjudas alla anställda. Den ska också ha en naturlig koppling till jobbet och inte kunna bytas mot pengar. Gåvor får inte ha ett för högt värde: Julklappen får kosta max 450 kronor och en present till den som fyller 50 eller går i pension som mest 15 000 kronor.

Det finns också skattepliktiga förmåner. En del arbetsgivare erbjuder till exempel sina anställda hushållsnära tjänster, privatresor, billigt semesterboende eller gratis lunch. På sådana förmåner måste medarbetaren betala skatt.

Skatt på förmåner

Skatten räknas ut genom att värdet på förmånen läggs ovanpå den vanliga lönen. Om du utan förmån tjänar 30 000 kronor i månaden och betalar 30 procent i skatt har du en nettolön på 21 000 kronor. Om du får ett lunchhäfte som är värt 1 000 kronor får du betala skatt på 31 000 kronor. Nettolönen blir då 20 700 kronor. Lönen blir med andra ord 300 kronor lägre och du kan köpa lunch för 1 000 kronor.

Ytterligare ett sätt att skaffa sig en förmån är att löneväxla. Då byter man helt enkelt en del av bruttolönen mot något man vill ha, som en bil eller extra pensionsinbetalningar. Men löneväxling är bara bra om man tjänar mycket pengar: Den som har en bruttolön under 47 748 kronor efter växlingen tjänar inte på att löneväxla. Det beror på att exempelvis pension, sjukpenning och föräldrapenning baseras på din bruttolön.

Skriv avtal om förmåner

I en löneförhandling kan det hända att arbetsgivaren erbjuder dig en förmån i stället för högre lön. Det kan vara en bra affär både för dig och din arbetsgivare.

Om du tackar ja ska du se till att ni skriver ett avtal om vad ni har kommit överens om och hur mycket förmånen är värd i pengar. Annars finns risken att din arbetsgivare plockar bort förmånen eller att den tappar i värde över tid.

Tänk också på att en förmån inte räknas in i din bruttolön när Försäkringskassan räknar ut vad du ska få i exempelvis sjuk- eller föräldrapenning.

För- och nackdelar med förmåner

+ Kostar dig mindre jämfört med om du hade köpt saken/tjänsten själv.

+ Skattemässig fördel för arbetsgivaren jämfört med högre lön. Kan därför vara lättare att få arbetsgivaren att gå med på.

– Du bestämmer inte själv vad du gör med din lön.

– Förmånen höjer inte din bruttoinkomst och därmed inte heller din sjuk- eller föräldrapenning.

Exempel på skattepliktiga förmåner

  • Företagsbil som används privat.
  • Hushållstjänst.
  • Måltid.
  • Resa utanför tjänsten.
  • Semesterbostad.

Exempel på skattefria förmåner

  • Mobiltelefon.
  • Friskvårdbidrag.
  • Julklapp.
  • Enklare förtäring, exempelvis frukt.
  • Gym på jobbet.

Källor: Unionen, Skatteverket, Benify

Anställningsvillkor

Protester på H&M – anställda tvingas till kontoret

H&M:s chefer kräver att alla tjänstemän jobbar på plats igen. Fel tycker 1100 medarbetare som skrivit under en protestlista.
– Det är ett jättestort missnöje inom företaget, säger Unionens klubbordförande Robin Olofsson.
Elisabeth Brising Publicerad 26 augusti 2022, kl 15:31
Bild på H&M:s logotyp.
Det är stort missnöje bland anställda på H&M, efter att kontoret meddelat tjänstemännen om att de måste tillbaka till kontoret fyra dagar i veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under pandemin förändrades svenskt arbetsliv och nu pågår en dragkamp på vissa arbetsplatser om det nya hybrida arbetssättet.  

I tisdags gick H&M:s vd ut med ett mail om en ny policy som gör det obligatoriskt för cirka 5 000 anställda tjänstemän att jobba från kontoret minst fyra dagar per vecka. Det här har väckt stort missnöje, vilket Breakit rapporterade först. 

En anställd på inköpsavdelningen på H&M startade redan dagen efter vd:ns mail en protestlista som snabbt växt till 1100 underskrifter.

 – Det är ett jättestort missnöje inom företaget. Vi tycker helt enkelt inte vi är färdiga med den här frågan. Vi tror det hänt något efter pandemin och att flexibilitet är det nya normala. Det här är den mest engagerande arbetsmiljöfråga vi haft, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M. 

Avslutade förhandling i oenighet

Unionen har drygt 2 500 medlemmar på H&M. Unionen kommer kalla till en ny förhandling med ledningen, men innan dess ska de kalla till ett medlemsmöte med facket på onsdag 31/8. Då ska anslutna få lyfta fram hur de vill gå vidare. 

Den här förändringen ska riskbedömas på varje avdelning och det skedde inte här, säger Robin Olofsson om de nya riktlinjerna. 

Från första september till sista november har fackklubben lyckats få till en kompromiss om övergångsregler som säger att tjänstemän får arbeta på distans två dagar per vecka. Från den första december gäller dock kravet från arbetsgivaren på fyra dagar per vecka på plats i genomsnitt. 

 Vi avslutade senaste förhandlingen i oenighet. Vi tror inte det här är en bra lösning. Trots det så var det tur i oturen att vi fick igenom en övergångsperiod. I den förhandlingen var vi villiga att kompromissa till tre dagar per vecka på plats, säger Robin Olofsson. 

Främja gemenskap och kreativitet

Arbetsgivaren hävdar att tillbakagången till kontoret krävs för ökad kreativitet och gemenskap. 

 Vi tror på argumenten och att vi har en arbetsplats där vi kan mötas. Sedan kanske det inte behöver vara fyra dagar per vecka, säger Robin Olofsson,

“Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare”, skriver H&M:s kommunikationsavdelning i en kommentar till Breakit.