
Reflexer:
Fyra av tio olyckor där gående blir påkörda inträffar vid eller efter mörkrets inbrott. Att smyga in en reflex här och där kan vara ett listigt sätt att behålla livhanken, men vilken reflex som helst duger inte. Reflexer är en färskvara med en livslängd på max tre år, enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa, som också förordar hårda reflexbrickor eftersom de reflekterar bäst. Vatten, värme och repor försämrar reflexförmågan. Det gäller också att se till att reflexen är certifierad av Sveriges tekniska forskningsinstitut så att den syns ordentligt.
Broddar:
Varje vinter måste omkring 25 000 personer söka vård efter att ha halkat och slagit sig enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Underligt nog är det framför allt medelålders kvinnor som halkar, trots att det är den grupp som man fördomsfullt föreställer sig är bäst på broddar. Halkskydd är annars en god idé för att skydda sig från lårbensbrott och andra halkskador. Att gå med hela foten, ta korta steg och balansträna är andra tips som samverkansorganisationen om arbetsmiljö, Prevent, delar med sig av i sin tidning Arbetsliv.
Hjälm:
Enligt NTF:s (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) årliga hjälmmätning använder knappt hälften av cyklisterna hjälm. Vanligaste typen av cykelolyckor, cirka 78 procent, är singelolyckor orsakade av till exempel halka. 60 procent av alla cykelrelaterade skallskador som leder till kroniska besvär hade kunnat undvikas med hjälm. Lägg ihop siffrorna och du kommer fram till att en hjälm kan vara värt mödan, frisyren eller vad det nu är som fått dig att köra utan hittills, skaffa en hjälm som sitter bra.
Dubbdäck:
Den vanligaste olycksorsaken bland cyklister är halka. Med dubbdäck på cykeln sitter man något säkrare i sadeln. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut ska man välja däck med minst 200 dubb på mitten och sidorna och däck med stål i dubbarna om man cyklar där det är isigt. Vidare rekommenderas miljövänlig gummiblandning och att man ska byta däck efter tre, fyra år.
Kollektivavtal:
Om olyckan trots allt ovanstående ändå är framme på väg till eller från jobbet, så är det bra om du är anställd på en arbetsplats med kollektivavtal. Då omfattas du nämligen av en extra försäkring, TFA – trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den ger dig i bästa fall (om du sparat alla kvitton och läkarjournaler, fyllt i alla blanketter rätt, tagit raka vägen till jobbet et cetera) ersättning för inkomstbortfall, tandskador, ärr, kostnader för sjukhusbesök, läkemedel, trasiga glasögon och liknande. Saknas avtal kan man förlora tusentals kronor om man råkar ut illa ut.