Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Så gör du om du skadar dig på jobbet

Att bli skadad på jobbet är krångligt. Ett antal myndigheter vill veta att du råkat illa ut för statistikens skull och andra myndigheter vill utreda din skada för att bedöma om du har rätt till någon ersättning eller inte.
Lina Björk Publicerad 23 september 2015, kl 16:27
Colourbox
Colourbox

Försäkringskassan
Om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet ska arbetsgivaren informeras. En anmälan ska därefter skickas in till Försäkringskassan och till skyddsombudet om det finns ett sådant. Arbetsgivaren är också skyldig att utreda varför olyckan skedde och jobba för att samma sak inte händer igen.

Arbetsmiljöverket
Om du råkar ut för en alvarlig olycka är det Arbetsmiljöverket som ska ha en anmälan. Myndigheten får även uppgifter om arbetsskador från Försäkringskassan som ligger till grund för Sveriges arbetsskadestatistik.

Ansök om ersättning
För att få ersättning för din arbetsskada räcker det inte med att skicka en anmälan till Försäkringskassan. Du måste även skicka en ansökan om ersättning till myndigheten.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom ifall du exempelvis förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan.

Ersättning genom kollektivavtal
Om du har kollektivavtal omfattas du kanske av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Den administreras av AFA försäkring och även hit krävs det en separat anmälan. Och även om Försäkringskassan har godkänt din arbetsskada är det inte säkert att AFA försäkring gör det per automatik.  

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.