Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Kan jag få ersättning för arbetsskada?

En avbiten tand på grund av arbetsgivarens påskgodis, ett brutet ben på kickoffen eller en stukad tumme i företagets gym. När räknas det som olycksfall i arbetet? Afa Försäkrings utbildningsledare Per Winberg reder ut.
Lina Björk Publicerad 13 april 2022, kl 07:00
Till vänster: man tar sig för kinden och skrynklar ansiktet. Till höger: påskägg med godis.
Vad räknas som arbetsskada? Foto: Shutterstock, Fredrik Sandberg / TT

Jag har fått påskgodis av arbetsgivaren och biter av en tand

Om godiset erbjuds på arbetsplatsen är det att betrakta som olycksfall i arbetet och då omfattas du av försäkringen. Skulle du däremot ta med dig godiset hem, eller att din chef skickar hem ett påskägg gäller det inte.

Jag dansar på företagets julfest och ramlar

Finns det programpunkter som gäller till en viss tid så gäller försäkringsskyddet för den tiden. Då är det också underförstått att när programmet är slut, så är du på platsen under eget ansvar.

Jag stukar tummen i företagets gym

Om god fysik är av särskild vikt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter gäller försäkringen, till exempel för brandmän och poliser som behöver vara i fysisk form för att kunna utföra sitt jobb. Det räcker alltså inte med att säga att det är bra för arbetsgivaren att jag är frisk och vältränad. Men betald friskvårdstimme, på arbetstid i arbetsgivarens lokaler, omfattas.

Jag skadar mig på en afterwork med mina kollegor 

Det hörs kanske på namnet att här är man utanför jobbets domäner, så här gäller inte försäkringen.

Jag bränner mig på jobbkaffet

Om du befinner dig i arbetsgivarens lokaler och bränner dig på kaffet, halkar på väg till kaffeautomaten eller gör illa dig så är det att betrakta som olycksfall i arbetet. Kraven handlar hela tiden om att hitta ett samband mellan arbetet och den skada du råkat ut för.

Jag bryter benet på en kickoff med kollegorna

Är det schemalagda programpunkter, förväntas du delta i alla aktiviteter eller är det frivilligt? Räknar chefen med att du ska vara på plats och utföra vissa sysslor så kan man generellt säga att försäkringsskyddet gäller.


Sammanfattningsvis kan man säga att vad du utför för sysslor när skadan inträffar har stor betydelse för om arbetsskadeförsäkringen gäller eller inte. Det är underordnat vilken veckodag det är, var du befinner dig eller vad klockan är.  

Källa: Per Winberg, utbildningsledare på Afa Försäkring.