Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Föll hemma – får ersättning för arbetsskada

En man i Tyskland ramlade på vägen mellan sängen och skrivbordet och bröt ryggen. Nu har en domstol kommit fram till att fallet ska räknas som en arbetsskada eftersom mannen var på väg till jobbet.
David Österberg Publicerad 15 december 2021, kl 06:00
Trappa med heltäckningsmatta.
Den tyske mannen föll i trappen hemma. Nu har domstol beslutet att fallet var en arbetsskada. Foto: Shutterstock

En man i Tyskland jobbade hemifrån. När han vaknade på morgonen brukade han gå direkt från sovrummet till sitt arbetsrum en trappa ner. Men en morgon ramlade han i trappan och bröt ryggen.

Skadad på väg till jobbet

Mannen försökte få ersättning för skadan via sin arbetsgivares försäkringsbolag eftersom han var på väg till jobbet när han ramlade. Bolaget nekade honom det med hänvisning till att olyckan skett i hemmet. Men nu har en domstol i Tyskland kommit fram till att promenaden mellan sängen och arbetsrummet ska betraktas som en resa till jobbet, skriver The Guardian. Därmed har mannen rätt till ersättning.

Enligt domslutet gäller arbetsgivarens försäkring om en anställd har en permanent arbetsplatsen i hemmet – och den är iordningsställd av arbetsgivaren.

Även i Sverige skyddas anställda på väg till eller från jobbet. Det finns både en lagstadgad och en kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring. De hanteras av Försäkringskassan respektive AFA Försäkring.

Enligt AFA Försäkring skulle en liknande olycka i Sverige inte hanteras som en färdolycka, utan som ett olycksfall i arbetet: ”Vår bedömning är att man inte kan göra en ’färd’ inom hemmet”, skriver bolaget i ett mejl till Kollega. Även olycksfall i arbetet omfattas dock av försäkringen.

Inte heller Försäkringskassan anser att ett fall mellan sängen och datorn är en olycka under restid. Myndigheten skulle troligtvis inte ens betrakta det som ett olycksfall i arbetet: "Att ramla i trappan i sitt bostadshus är i regel att se som en olyckshändelse som har sin grund i det dagliga livets faror”, skriver Daniel Hansson, områdeschef på Försäkringskassan.

David Österberg
David Österberg
[email protected]