Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Föll hemma – får ersättning för arbetsskada

En man i Tyskland ramlade på vägen mellan sängen och skrivbordet och bröt ryggen. Nu har en domstol kommit fram till att fallet ska räknas som en arbetsskada eftersom mannen var på väg till jobbet.
David Österberg Publicerad 15 december 2021, kl 06:00
Trappa med heltäckningsmatta.
Den tyske mannen föll i trappen hemma. Nu har domstol beslutet att fallet var en arbetsskada. Foto: Shutterstock

En man i Tyskland jobbade hemifrån. När han vaknade på morgonen brukade han gå direkt från sovrummet till sitt arbetsrum en trappa ner. Men en morgon ramlade han i trappan och bröt ryggen.

Skadad på väg till jobbet

Mannen försökte få ersättning för skadan via sin arbetsgivares försäkringsbolag eftersom han var på väg till jobbet när han ramlade. Bolaget nekade honom det med hänvisning till att olyckan skett i hemmet. Men nu har en domstol i Tyskland kommit fram till att promenaden mellan sängen och arbetsrummet ska betraktas som en resa till jobbet, skriver The Guardian. Därmed har mannen rätt till ersättning.

Enligt domslutet gäller arbetsgivarens försäkring om en anställd har en permanent arbetsplatsen i hemmet – och den är iordningsställd av arbetsgivaren.

Även i Sverige skyddas anställda på väg till eller från jobbet. Det finns både en lagstadgad och en kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring. De hanteras av Försäkringskassan respektive AFA Försäkring.

Enligt AFA Försäkring skulle en liknande olycka i Sverige inte hanteras som en färdolycka, utan som ett olycksfall i arbetet: ”Vår bedömning är att man inte kan göra en ’färd’ inom hemmet”, skriver bolaget i ett mejl till Kollega. Även olycksfall i arbetet omfattas dock av försäkringen.

Inte heller Försäkringskassan anser att ett fall mellan sängen och datorn är en olycka under restid. Myndigheten skulle troligtvis inte ens betrakta det som ett olycksfall i arbetet: "Att ramla i trappan i sitt bostadshus är i regel att se som en olyckshändelse som har sin grund i det dagliga livets faror”, skriver Daniel Hansson, områdeschef på Försäkringskassan.

Arbetsskada

Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar

De senaste åren har det blivit allt vanligare med olyckor med elsparkcyklar. Om du skadar dig på väg till jobbet kan du ha rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen.
David Österberg Publicerad 23 augusti 2022, kl 13:37
Person åker elsparkcykel
Det blir allt vanligare att människor råkar ut för olyckor när de tar elsparkcykel till jobbet. Foto: Christine Olsson/TT

Det kan vara farligt att ta sig till och från jobbet. Under 2019 och 2020 inträffade över 15 000 sådana färdolycksfall, enligt en rapport från Afa Försäkring. I statistiken ingår inte bil- eller motorcykelolyckor eftersom sådana täcks av trafikskadeförsäkringen.

Bland unga i åldern 16-25 år är hot och våld det vanligaste färdolycksfallet. Det beror på att de oftare jobbar i yrken där man går hem sent på kvällen. På andra plats kommer olyckor med elsparkcyklar, enligt rapporten.

– Denna orsak till ett färdolycksfall har ökat för varje år de senaste åren, och särskilt i den yngre åldersgruppen, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Halt att ha skor med klack

Risken för att råka ut för ett färdolycksfall ökar med åren. Äldre råkar oftare ut för fallolyckor än yngre och skadar sig dessutom oftare när de ramlar. Det tar också längre tid för äldre att återhämta sig efter en olycka.

Kvinnor skadar sig oftare än män. Orsaken kan vara att de oftare går, cyklar eller åker kollektivt till jobbet jämfört med män. Bland kvinnor är fallolyckor vanligare än cykelolyckor – bland män är förhållandet det omvända. Enligt Emil Askestad kan en förklaring till det vara att kvinnor oftare har hala skor med klackar.

Många cyklister i storstan

I storstadsregionerna är cykelolyckor vanligast, medan fallolyckor dominerar i övriga landet. Det är farligast att ta sig till jobbet i Stockholms län, med Västerbotten på andra plats. Det beror på att det ofta är halt där på vintern, enligt Emil Askestad.

Färre olyckor när fler jobbar hemifrån

Antalet färdolyckor varierar över åren. En förklaring till det kan vara att vissa år domineras av snö och halka, medan andra är mildare och torrare. I statistiken finns dessutom en tydlig pandemieffekt: År 2020 arbetade många hemifrån och då minskade antalet färdolyckor rejält jämfört med året innan.

Då kan du få pengar om du ramlar

  • Afa Försäkring ägs gemensamt av fack och arbetsgivare. Försäkringsbolaget har hand om de försäkringar som du har via ditt kollektivavtal.
  • En av försäkringarna är arbetsskadeförsäkringen. Den täcker olycksfall i arbetet, arbetssjukdom och olyckor på väg till och från jobbet.
  • Om du skadar dig på väg till eller från jobbet kan du få ersättning för:

- Kostnader för läkarvård, sjukgymnastik och läkemedel.

- Sveda och värk om du är sjukskriven i mer än 30 dagar.

- Bestående fysiska och psykiska besvär.

- Vanprydande ärr.

- Förlust av tand.