Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Föll hemma – får ersättning för arbetsskada

En man i Tyskland ramlade på vägen mellan sängen och skrivbordet och bröt ryggen. Nu har en domstol kommit fram till att fallet ska räknas som en arbetsskada eftersom mannen var på väg till jobbet.
David Österberg Publicerad 15 december 2021, kl 06:00
Trappa med heltäckningsmatta.
Den tyske mannen föll i trappen hemma. Nu har domstol beslutet att fallet var en arbetsskada. Foto: Shutterstock

En man i Tyskland jobbade hemifrån. När han vaknade på morgonen brukade han gå direkt från sovrummet till sitt arbetsrum en trappa ner. Men en morgon ramlade han i trappan och bröt ryggen.

Skadad på väg till jobbet

Mannen försökte få ersättning för skadan via sin arbetsgivares försäkringsbolag eftersom han var på väg till jobbet när han ramlade. Bolaget nekade honom det med hänvisning till att olyckan skett i hemmet. Men nu har en domstol i Tyskland kommit fram till att promenaden mellan sängen och arbetsrummet ska betraktas som en resa till jobbet, skriver The Guardian. Därmed har mannen rätt till ersättning.

Enligt domslutet gäller arbetsgivarens försäkring om en anställd har en permanent arbetsplatsen i hemmet – och den är iordningsställd av arbetsgivaren.

Även i Sverige skyddas anställda på väg till eller från jobbet. Det finns både en lagstadgad och en kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring. De hanteras av Försäkringskassan respektive AFA Försäkring.

Enligt AFA Försäkring skulle en liknande olycka i Sverige inte hanteras som en färdolycka, utan som ett olycksfall i arbetet: ”Vår bedömning är att man inte kan göra en ’färd’ inom hemmet”, skriver bolaget i ett mejl till Kollega. Även olycksfall i arbetet omfattas dock av försäkringen.

Inte heller Försäkringskassan anser att ett fall mellan sängen och datorn är en olycka under restid. Myndigheten skulle troligtvis inte ens betrakta det som ett olycksfall i arbetet: "Att ramla i trappan i sitt bostadshus är i regel att se som en olyckshändelse som har sin grund i det dagliga livets faror”, skriver Daniel Hansson, områdeschef på Försäkringskassan.

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Arbetsskada

Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar

David Österberg Publicerad 23 augusti 2022, kl 13:37
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar
Person åker elsparkcykel
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar