Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sömnbrist gör oss mindre generösa och samarbetsvilliga

Att sova dåligt gör oss mindre benägna att skänka pengar till välgörenhet, mindre villiga att samarbeta med andra och mer asociala. Det visar en amerikansk studie.
Oscar Broström Publicerad
Kvinna ligger i säng och försöker sova.
Sömnbrist gör oss mindre generösa, mer sociala isolerade och mindre benägna att hjälpa andra. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I avhandlingen skriver forskarna att människans förmåga och villighet att hjälpa varandra är en grundsten i vårt samhälle.

Resultatet från deras studier visar att sömnbrist gör oss mindre benägna att göra just det.

 Hur vi agerar som sociala varelser – och vi är sociala varelser – verkar synnerligen beroende av hur mycket sömn vi får, säger Matthew Walker, en av forskarna, i en kommentar.

Det räcker med små skillnader i sömn för att påverka hur vi agerar. I en av studierna har forskarna, mellan åren 2001 och 2016, tittat på hur mycket pengar som skänks till välgörenhet veckan efter omställningen till sommartid.

Och den lilla timmen sömn vi förlorar räckte för att resultera i en minskning på 10 procent av bidrag till välgörenhet.

 När människor förlorar en timmes sömn, drabbas vår inneboende mänskliga vänlighet och vår motivation att hjälpa andra i nöd, säger Matthew Walker.

Hjärnans ”hjälpcentrum” påverkas av sömn

Genom att magnetröntga människors hjärnor – efter en natt med åtta timmars sömn och efter en natt utan sömn – fann forskarna att den delen av hjärnan vi använder för att förstå vad andra människor kan behöva, är mindre aktiv efter en sömnlös natt.

I en annan delstudie mätte forskarna 100 personers sömnkvalitet under tre-fyra nätter. Utöver det undersökte de också dessa personers benägenhet att hjälpa andra människor – exempelvis genom att hålla uppe en hissdörr eller hjälpa en skadad främling på gatan.

– Vi såg att en minskning i sömnkvalitet från en natt till en annan innebar en signifikant minskning i villigheten att hjälpa andra människor. De som sovit dåligt natten innan uppgav att de kände sig mindre manade att hjälpa någon dagen därpå, säger forskaren Ben Simon.

Tidigare forskning, från samma personer, har också visat att sömnbrist får personer att socialt isolera sig.

Vidare skriver forskarna att hälften av alla människor i ”utvecklade länder” (i-länder) uppger att de inte sover tillräckligt under arbetsveckan. Sömnbrist kan därför få en direkt effekt på hur väl vi fungerar som människor, till exempel på våra jobb, där samarbete ofta är viktig komponent.

 Sömn är viktigt i alla aspekter av våra fysiska, mentala och känslomässiga liv, säger Ben Simon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.