Enligt en ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av friskvårdsappen Epassi, så misslyckas många arbetsgivare med att få sina medarbetare att nyttja hela friskvårdsförmånen.
Undersökningen bygger på 1136 intervjuer med anställda i åldern 18-64 år.
– Det är förvånande att se att friskvårsbidraget inte används fullt ut, i synnerhet i dessa ekonomiskt pressade tider, säger Åsa Severgårdh, vd på Epassi Sweden.
16 procent av de tillfrågade svarar att de inte avser att använda förmånen, vilket innebär att 720 000 av Sveriges cirka 4 500 000 anställda inte utnyttjar det alls. 41 procent använder en del av bidraget. Svenska arbetstagare får i genomsnitt 2 600 kr per år i friskvårdsbidrag.
Friskvårsbidrag ändå på mångas önskelista
Ändå är friskvårdsbidrag på jobbet en av de mest populära jobbförmånerna enligt svenskarna. I en Sifoundersökning från förra året beställd av rekryteringsföretaget Randstad, fick 1171 personer svara på frågan om vilka förmåner som ökar attraktiviteten för ett nytt jobb. 38 procent av de tillfrågade svarade friskvårdsbidrag, vilket placerade förmånen på plats sex över de mest populära favörerna.
Exempel på godkända friskvårdsaktiviteter:
- Alpackavandring
- Bastubad
- Fotmassage
- Nikotinavvänjning
- Minigolf
Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter
Exempel på ej godkända friskvårdsaktiviteter:
- Babysim
- Biljard
- E-sport
- Fiske
- Skönhetsbehandlingar
Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter