Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  
Johanna Rovira Publicerad
Henrik Montgomery / TT
Det har varit många turer gällande höstens högskoleprov. Henrik Montgomery / TT

Den studiesugne som tänkte passa på att kompetensutveckla sig under sin korttidspermittering eller arbetslöshet, hade inte chans att göra högskoleprovet i våras, eftersom provtillfället ställdes in. Även höstens högskoleprov avbokades på grund av pandemin, samtidigt som giltighetstiden för gamla resultat förlängdes.

Läs mer: Inget högskoleprov i höst - gamla resultat gäller

Men regeringen backade efter protester av omtanke om de som aldrig gjort provet eller hade för gamla resultat. Först tillät man Universitet- och högskolerådet, UHR, att begränsa antalet provdeltagare så att enbart de som saknade giltigt provresultat får skriva provet. Nu kommer ännu en ändring – nu får UHR även fatta beslut om att begränsa antalet provdeltagare ytterligare om det behövs.  Detta för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Det går alltså att söka till högskoleprovet i höst om du saknar giltigt resultat och det inte är alltför många andra som söker. Antalet deltagare kommer att begränsas till 27 600, vilket är drygt hälften av antalet som sökte till provet förra hösten. Varje provsamordnare kommer dessutom att ha ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan till provet öppnar den  25 september och sista dag är 1 oktober. Själva provet genomförs söndagen den 25 oktober. ​

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.