Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Teknikpanik?

Det är inte bara dina teknikprylar som måste uppdateras, även du måste uppdatera dig för att hålla jämna steg.
Sofia Broomé Publicerad
Illustration: Annelie Carlström

Ständigt pockar nya appar, system och tjänster på. Var och en för sig är det småpotatis men allt som allt är det omöjligt att hinna med. Du känner stressen över att inte helt behärska molntjänsten, vad som är synligt på Facebook, de nya kamerafunktionerna i den senaste smartphoneuppdateringen och hur var det nu med skrivarinstallationen? Din nalle, padda och laptop slukar glupskt allt du ger dem och deras uppmärksamhetsbehov är omättligt.

Forskaren Caroline Eklund vid Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola har några goda råd till dig med teknikpanik.

– Tänk efter vad som är viktigt för dig att kunna. Vad har du egentligen nytta av?

– Våga testa och misslyckas. Många äldre har varit med om att av misstag permanent förstöra saker. Så är det inte längre.

Att inte veta vad du ska välja bort är också en stressfaktor, eftersom du inte har koll på vad du missar.

– Jag brukar tänka att om jag har behov av det så kommer jag säkert att stöta på det igen.

På jobbet har du ett professionellt ansvar att kunna systemen som du arbetar i. Det ansvaret är inte bara ditt.

– Det viktigt är att din chef ger dig tid och möjlighet att sätta dig in i systemen. Det vinner alla på.

Och det finns hopp om framtiden:

– Jag tror inte att man kommer att behöva lära sig så många olika system och de kommer att bli mer integrerade med varandra. Redan nu märks det att appar försöker efterlikna varandra, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.