Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Skola för vuxna viktigt i framtiden

Vuxenutbildningar kommer att spela en allt viktigare roll i framtidens arbetsliv. Det visar en undersökning från Kairos Future.
Lina Björk Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Vuxenutbildningarna kommer att spela allt större roll för den framtida arbetsmarknaden, enligt Kairos Future. Janerik Henriksson / TT

Morgondagens arbetsliv står inför stora utmaningar. Vi blir äldre och arbetar allt längre, nya enkla jobb försvinner och mer komplexa tillkommer, vilket leder till nya kompetensbehov.

Vuxenutbildningarna kommer att spela en stor roll för att utveckla anställda i framtiden, menar Kairos Future i en ny rapport där sammanlagt 5 400 lärare, elever och kommunala beslutsfattare fick svara på frågor om arbetsmarknaden och vuxenstudiers betydelse.

Resultatet visar att 76 procent av dem som deltar i vuxenstudier känner sig nöjda med utbildningen. Mest nöjd är man med sin egen insats och minst nöjd är man med lärarnas pedagogiska förmåga. Paradoxalt nog svarar lärarna att de är mest nöjda med sin egen pedagogiska förmåga, 97 procent, och minst nöjda med deltagarnas resultat.

När deltagarna i enkäten skulle vikta hur vuxenutbildningen kommer att se ut 2030 ansåg de flesta att utbildningarna i framtiden kommer att vara mer anpassade efter näringslivets behov. Många trodde också att enkla jobb skulle försvinna till förmån för mer komplexa och att skillnaderna i kunskapsnivåer kommer att bli större.

- Det kommer att hända enormt mycket med utbildningen framöver. Man kan tänka sig att långa examina kommer att ersättas av kortare certifikationsutbildningar som pågår under hela yrkeslivet, säger Daniel Lindén, som är framtidsstrateg på Kairos Future.

Fakta

Studien ” Vuxenutbildningen i framtiden” genomfördes mellan oktober 2013 och mars 2104.

Deltagarna i enkäten bestod av 5 400 deltagare och drygt 400 lärare i kommunal vuxenutbildning, SFI, Särvux och YH-utbildningar.

Dessutom svarade 257 kommunala beslutsfattare på enkäten.

Kairos Future

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.