Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Plugga Beyoncé med Unionenbidrag

Tänk dig att slippa jobbet och i stället grotta ner dig i superstjärnan Beyoncés liv och leverne. Det är fullt möjligt och du kan till och med få pengar från Unionen för att göra det.
Johanna Rovira Publicerad
Scanpix
Som Unionenmedlem kan du få bidrag till högskolestudier och en hel del andra utbildningar genom förbundets studiestöd. Scanpix

I morgon är sista dagen för anmälan till högskolestudier här i Sverige. Som anställd har du alltid möjligheten att ta tjänstledigt från ditt jobb för att plugga i stort sett vad som helst bara du säger till i god tid i förväg att du planerar att studera.

För att studera Beyoncé måste du dock ta dig till USA men kan du hålla till godo med Harry Potter och Jungfru Maria så finns det kurser på närmare håll. På studera.nu kan du hitta utbildningar i allt från Livets mening och Happiness till Skräckfiktion och kursen Gerilla! Uppror och upprorsbekämpning från Napoleontiden till i dag.

Som Unionenmedlem kan du dessutom få bidrag till alla möjliga högskolestudier och en hel del andra utbildningar också genom förbundets studiestöd. Förbundet betalar litteratur- och materialkostnader och kursavgifter med upp till 3 175 kronor per termin – max 12 700 kronor sammanlagt.

- Meningen med studiestödet är att det ska vara kompetenshöjande för arbetsmarknaden och  vi brukar säga att kan du ta upp kursen i ditt CV får du ersättning, säger Helena Hammarberg, handläggare på Unionens studiestöd.

- Efter att vi fått smäll på fingrarna av stiftaren är vi mer restriktiva med andra kurser och tillåter inte längre till exempel jägarexamen och silversmide, om du inte är silversmed.  Men allt som är högskolestudier är okej, även distanskurser.

 

Fakta

Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare i minst sex månader. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i upp till sex månader om det finns goda skäl.

Om du lämnar in en ledighetsansökan sex månader i förväg kan arbetsgivaren inte vägra dig. Ansökan är inte bindande – skriv så här: Under förutsättning att jag kommer in på den sökta kursen begär jag härmed om studieledigt från och med...

Efter din studieledighet är du garanterad att få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som du skulle ha haft om du inte varit ledig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.