Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Hyrpersonal är en facklig utmaning

Medlemmar spridda över landet och på många olika slags företag. De fackliga utmaningarna inom bemanningsbranschen är speciella. Både för konsulter och förtroendevalda.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 06:00
Pamela Valenzuela
Pamela Valenzuela jobbar heltid med de fackliga frågorna på bemanningsföretaget Randstad. Foto: Christopher Hunt

Att arbeta som konsult inom bemanningsbranschen kan vara ensamt. Du är en del av arbetsplatsens anställda, men står ändå utanför. Vem backar till exempel upp dig om du inte får ut din lön eller blir lovad mer timmar än du får jobba?

På Manpower och Randstad jobbar Ylva Eriksson respektive Pamela Valenzuela Silva fackligt på heltid för att se till att medlemmarnas intressen tas tillvara. Bemanningsföretagen skiljer sig en del från andra företag och bjuder på en del utmaningar för de förtroendevalda. 

Ylva Karlsson
Ylva Karlsson Unionen

– Visst är det speciellt att jobba fackligt när våra medlemmar är spridda över landet och har väldigt skilda uppdrag. En utmaning är att få förtroendevalda, men den svårigheten finns ju i alla branscher, säger Ylva Eriksson, klubbordförande på Manpower.

 

Var föregångare att träffas digitalt

Ett sätt för klubbarna att möta medlemmar är via digitala möten. Under pandemin, när både arbetsgivare och fackförbund var tvungna att byta arbetssätt för att informera och diskutera med de anställda, var skillnaden för Manpower och Randstads fackklubbar inte särskilt stor – de hade jobbat digitalt i många år.

– Vi försöker att vara så tillgängliga det går och då är det ett bra sätt och där låg vi i framkant när pandemin kom, säger Pamela Valenzuela Silva, klubbordförande på Randstad.

Vanliga frågor som kommer från konsulter ute på uppdrag kan exempelvis handla om arbetsmiljön för de inhyrda, om man har fått rätt lön eller hur man som konsult och förtroendevald ska stämma av ledigheter och debitera för sin tid.

Men även om klubben och arbetsgivaren har skapat rutiner för att man ska få till sin förtroendearbetstid, är det svårt för en konsult som hyrs in som resurs att få en ersättare med kort varsel.

– Vi har våra styrelsemöten på kvällstid för att inte behöva ta ledigt. Då får man en timlön för sitt förtroendeuppdrag, säger Ylva Eriksson.

 

Randstad först med kollektivavtal inom branschen

Mycket har förändrats sedan det legaliserades att bedriva personaluthyrning för 30 år sedan. Då såg många på branschen med skepsis, inte minst facken som ansåg att anställningstryggheten skulle försämras. Men i dag är bilden delvis en annan. Många företag har upptäckt fördelarna med att hyra in tjänster och personal på konsultbasis, för att möta arbetstoppar och konjunkturförändringar.

Och arbetsrätten har hängt med, åtminstone för de stora jättarna. Randstad har till exempel haft kollektivavtal längre tid än genomsnittsåldern på sina anställda.

– Vi var först med kollektivavtal och har jobbat med de fackliga frågorna sedan starten. Sedan branschen blivit mer accepterad handlar många av våra frågor om samma saker som på andra företag, som lön och arbetstid, säger Pamela Valenzuela Silva.

I bemanningsbranschens linda var inte tillsvidareanställningar norm och det betalades inte ut någon lön mellan uppdrag. I dag har samtliga tjänstemän en garantilön på 90 procent av snittlönen och en prestationslön som varierar beroende på hur många timmar de varit uthyrda.

– Vi har kommit långt trots att vi fortfarande ses som en relativ ung bransch. Men även om vi fått igenom mycket måste vi också bevaka så att de schysta villkoren behålls, säger Ylva Eriksson.

Fackligt

Fackligt massavhopp på Cytiva – Unionen sitter kvar

Umeåföretaget Cytiva anklagas för grovt antifackligt beteende. Hela IF Metall-styrelsen har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar.
Noa Söderberg Publicerad 2 oktober 2023, kl 14:05
Till vänster en person med munskydd i ett laboratorium, till höger Unionen-skylt på en fasad.
Hela IF Metall-styrelsen på Umeå-företaget Cytiva har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar. Foto: Colourbox/Anders Wiklund/TT.

Amerikanskägda life science-företaget Cytiva är den näst största privata arbetsgivaren i Umeå, enligt uppgifter från kommunen. Drygt 750 personer jobbar med att tillverka medicinsk utrustning som sedan säljs till bland annat vaccinforskare och företag som tillverkar insulin.

I slutet av september rapporterade Västerbottens-Kuriren att hela IF Metalls arbetsplatsklubb lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. I ett brev till medlemmarna skrev den avgående styrelsen att de under en längre tid känt sig ”hotade, trakasserade och kränkta” i sitt fackliga engagemang. De skrev också att företaget ”medvetet kränker föreningsrätten”.

Cytiva kallas antifackligt

Förra veckan rapporterade Dagens Arbete att företaget ska ha tvingat anställda att stämpla ut vid samtal med sin fackliga representant och velat begränsa antalet ledamöter i IF Metalls klubbstyrelse. Förbundsjurist Darko Davidovic sade till tidningen att Cytiva är ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”.

Nu uttalar sig Roine Karlsson, klubbordförande för Unionen på Cytiva i Umeå, om situationen.

– Det var med viss förvåning vi mottog det här. Sedan har vi förståelse för, utifrån det vi hört, och sett själva också, att någonstans går det en gräns. Men det är beklagligt, säger han till Kollega.

Vad är det ni har hört och sett?

– Det har historiskt sett varit lite gnissligt mellan IF Metall och företaget och det har pågått i många, många år. Sedan är det två parter och vad som är sant... vi sitter utanför och är inte med i deras förhandlingsrum och enskilda diskussioner, så vi kan bara bilda oss en uppfattning utifrån vad respektive sida säger.

Roine Karlsson säger att Unionen vanligtvis har ett gott samtalsklimat med Cytiva och ett välfungerande samarbete med IF Metall. Samtidigt uttrycker han frustration över att samarbetet nu är ”i limbo”. På tvärfackliga möten står numera en stol tom.

– Det här är inget hållbart scenario och långt ifrån vad vi inom svensk fackföreningsrörelse, oavsett varifrån vi kommer, är vana vid, säger han och fortsätter:

– Jag och mina kollegor i tjänstemannafacken, även Unionen, har påpekat för företaget hur negativt det här påverkar hela verksamheten, i och med att det är en stor del av de anställda som hör till dem (IF Metall, reds. anm). Våra kollegor jobbar med dem dagligdags. Vi ska lyckas producera. Det här är oerhört tråkigt och oerhört frustrerande.

Men ni har inte behandlats på ett antifackligt vis?

– Nej. Inte några av våra medlemmar har varit inbegripna i något sådant. Det är ingenting vi har märkt.

Dagens Arbetes artikel inleds med ett konstaterande om att konflikten stått mellan IF Metall-klubben och cheferna på Cytiva. Unionen organiserar chefer. Har det varit några konflikter mellan Unionen och IF Metall?

– Nej. Vi har ett antal medlemmar i chefsroll, men vi har inte haft några förhandlingar där vi behövt företräda någon av våra medlemmar gentemot IF Metall. Det har inte varit något som berört oss som facklig organisation.

"Behandlar facket på bästa sätt"

Dodi Axelsson, kommunikatör på Cytiva, har tidigare sagt till Dagens Arbete att företaget beklagar IF Metall-styrelsens beslut att avgå. Han sade samtidigt att företaget behandlat klubben med ”ömsesidig respekt och professionalism”. På en följdfråga om hur företaget ställer sig till anklagelserna om antifackligt beteende säger Dodi Axelsson:

Jag har inga fler kommentarer. Jag tycker vi har behandlat facket på bästa sätt. Vi har verkligen behandlat dem med respekt på samma sätt som vi gör med alla våra fackföreningar.