Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen kräver kollektivavtal på Spotify

Unionen har skickat en begäran till Spotify om att inleda förhandlingar om kollektivavtal. För klubbordföranden Henry Catalini Smith är det en milstolpe som känns som jul och födelsedag på en och samma gång.
Ola Rennstam, Johanna Rovira Publicerad 12 april 2023, kl 14:39
Spotify-skylt utanför företagets kontor i Stockholm.
Unionen, tillsammans med Akavia och Sveriges Ingenjörer, har skickat in en förhandlingsframställan till Spotify, där man kräver att företaget tecknar avtal för sina anställa. Foto: Anders Wiklund/TT.

I slutet av januari i år bildades en Unionenklubb på musikjätten Spotify, detta efter att företaget lagt ett varsel som innebar stora personalnedskärningar. Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete från fackligt håll för att få företaget att teckna kollektivavtal. Men inviterna har hittills mötts av kalla handen från arbetsgivarhåll.

Nu tar Unionen, tillsammans med Akavia och Sveriges Ingenjörer, nästa steg. Under onsdagen skickade de tre fackförbunden in en förhandlingsframställan till Spotify, där man kräver att företaget tecknar avtal för sina anställa. Det innebär i klartext att förhandlingar mellan fack och arbetsgivaren måste inledas snarast. Om parterna inte enas kan facket varsla om stridsåtgärder, till exempel att ta ut medlemmarna i strejk.

"Rätt att omfattas av samma villkor"

Martin Linder. Foto: Henrik Montgomery/TT.

– Medarbetarna på Spotify har rätt att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som alla andra på svensk arbetsmarknad. Svenska techbolag är ledande inom ny teknologi. Nu måste de komma i kapp även när det gäller synen på den svenska arbetsmarknadsmodellen och medarbetares fackliga rättigheter, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

Jul och födelsedagsfest i ett

Henry Catalini Smith, ordförande för Unionens klubb på Spotify är minst sagt optimistisk inför förhandlingarna.

–Det som julafton och födelsedag på en och samma gång att komma till den här dagen efter sex månaders hård kamp om kollektivavtal, säger han till Kollega. 

Enligt Henry Catalini Smith har fler och fler anställda på Spotify kommit underfund med behovet av kollektivavtal och Unionenklubben Spotify Workers har vuxit till att omfatta 700 medlemmar. 

– Spotify kommer att inse fördelarna med kollektivavtal och jag är övertygad om att vi kommer att ha ett avtal inom en snar framtid. Har vi riktig tur redan före midsommar, men åtminstone före jul. Jag skulle bli uppriktigt förvånad annars. 

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.