Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Nej till nattjobb på Spotify - avtal närmare

Arbetsmiljöverket säger nej till nattarbete på Spotify. Ska företagets anställda fortsätta jobba natt utan att bryta mot lagen återstår bara att teckna kollektivavtal, menar klubbordföranden Henry Catalini Smith.
Johanna Rovira Publicerad
En parkerad cykel på trottoaren utanför Spotifys kontor i Stockholm.
Arbetsmiljöverket avfärdar Spotifys argument till varför personalen behöver jobba natt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Unionenklubben på Spotify får nu draghjälp i sin kamp om kollektivavtal. För att kunna arbeta natt i Sverige krävs antingen dispens från arbetstidslagen från Arbetsmiljöverket eller ett kollektivavtal som medger undantag.

Bara några dagar efter att anställda på streamingföretaget Spotify bildat Unionenklubb skickade företaget in en ansökan till Arbetsmiljöverket om att få göra undantag från arbetstidslagen.

Henry Catalini Smith.
Henry Catalini Smith. Foto: Freddy Billqvist.

– Under det senaste decenniet har det ju hänt då och då att anställda har behövt jobba natt eftersom akuta problem dyker upp, säger Henry Catalini Smith, ordförande i Spotify workers Unionen.

Han vill inte uttala sig om varför företaget sökt om undantag först nu, men Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm menar att företagets ansökan till Arbetsmiljöverket i samband med klubbildningen knappas skedde av en slump.

– Det visar ju jättetydligt hur viktigt det är med lokal organisering. Nu blir det som företaget gör genomlyst på ett helt annat sätt, säger han.

Nej till dispens från lagen

Arbetsmiljöverket avfärdade dock Spotifys argument till varför personalen behöver jobba natt. Det måste finnas särskilda skäl till dispens från lagen, till exempel för att ”tillgodose viktiga samhällsintressen och angelägna servicebehov”.

Dit räknas inte musikstreaming, anser Arbetsmiljöverket och avslog ansökan.

För Unionenklubben kan dock myndighetens beslut uppfattas som ljuv musik.

– Som jag ser det har Spotify nu inget annat val än att teckna kollektivavtal. Visst, ett alternativ är att bryta mot lagen och betala böterna, men jag utgår från att Spotify kommer att följa reglerna. Spotify är inte ett företag som bryter mot lagen, säger Henry Catalini Smith.

Han har nu har hört av sig till arbetsgivaren och erbjudit sin och klubbens hjälp och stöd i frågan om fortsatt nattarbete.

– Vi är på samma sida den här gången och jag hoppas på gott samarbete. Det här ett bra tillfälle att lägga allt hemskt groll i samband med varslen och erbjudandena om utköp bakom oss och börja om från början, säger han.

Kollega har sökt Spotify för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Distansjobbare sover mer

Jobbar du hemifrån? Grattis! Då sover du 24 minuter mer per dygn än den som pendlar till jobbet. Det visar en ny undersökning av brittiska Office for National Statistics. Distansarbetare ägnar sig också mer åt motion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 27 januari 2025, kl 06:01
En kvinna sträcker på sig efter en god natts sömn till vänster, till höger en kvinna i videomöte vid sitt köksbord.
Distansarbete ger bättre sömn: Forskning visar att hemmajobbare sover mer och mår bättre. Läs mer om hur distansarbete påverkar din hälsa. Foto: Colourbox.

Mer än en fjärdedel av de yrkesverksamma britterna arbetade en eller flera dagar på distans under hösten 2024. Tack vare hybridarbetet frigjorde de nästan en timme om dagen och knappt hälften av tiden tillbringade de i sängen.

Det framgår av svaren på de frågor som Office for National Statistics ­– Storbritanniens motsvarighet till svenska SCB ­– ställde i en "time use study" under oktober till drygt 3000 britter. Drygt 500 av svaren ligger till grund för slutsatserna.

Hemmajobbare tränar mer

Förutom i genomsnitt 24 minuter extra sömn varje natt får hemmajobbarna också tid att ägna en kvart mer åt träning och motion än de skulle hinna om de dagligen pendlade till arbetsplatsen.

Att enbart arbeta hemifrån har gradvis blivit mer ovanligt under åren efter pandemin. I oktober var det bara 13 procent av de yrkesverksamma britterna som fullt ut jobbade på distans.

Fler föräldrar jobbar hemifrån

Av de totalt 28 procent som nu har någon form av hybridlösning med arbete både hemifrån och på jobbet är andelen föräldrar högre (35 procent) än andelen personer utan barn (24 procent).

Siffrorna från Office for National Statistics (ONS) visar även att papporna distansarbetar i högre grad (41 procent) än mammorna (30 procent). Vad skillnaden beror på har ONS ingen förklaring till.

Chefer, högutbildade och personer över 30 jobbar också mer på distans än andra grupper.

Undersökningen omfattar personer som arbetar minst sju timmar per dag. Resultatet tyder på att de som jobbar hemifrån i genomsnitt ägnar tio minuter mindre åt arbeta än de som är på arbetsplatsen. Samtidigt framhåller ONS att de svarandes uppskattningar i det fallet inte var tillräckligt exakta för att det ska gå att dra några säkra slutsatser.