
Kollektivavtalen inom industrin sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Därför riktas uppmärksamheten dit under varje avtalsrörelse. Men många anställda har fortfarande inte fått sina nya avtal. Nu fortsätter förhandlingarna i alla andra branscher, med fortsatt risk för konflikt.
Kollega förklarar vad som händer nu i din bransch – och när du kan få din nya lön.
IT & telekom
Nytt kollektivavtal för IT-anställda tecknades 2 april. Avtalet innehåller en dags arbetstidsförkortning. Det innebär att anställda i tjänstesektorn för första gången får arbetstidsförkortning i ett branschövergripande avtal.
Kollektivavtalet innehåller också lättnader i små företags skyldigheter att MBL-förhandla, ett generellt tillstånd för nattarbete och högre ersättning för deltidsanställda som jobbar övertid.
Löneökningsutrymmet är detsamma som inom industrin, alltså 6,4 procent uppdelat på två år. Men efter att kostnaderna för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dragits av blir de faktiska löneökningarna 5,5 procent.
Överenskommelsen gäller anställda på företag som Tietoevry och CGI. Totalt omfattas omkring 27 500 medlemmar i Unionen och 6000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.
4 april tecknades avtal för de som jobbar inom telekom, alltså på företag som Telia, Tele2 och Telenor. Även här finns en dags arbetstidsförkortning, med samma avräkning från löneutrymmet som på IT-avtalet.
De mer fördelaktiga reglerna för deltidsanställda, lättnaden i företagens MBL-skyldigheter och de mjukare reglerna om nattarbete finns även här. Taket för kompledighetsbanken höjs från 100 till 150 timmar.
Bygg, energi & fastighet
Åtta olika avtal, uppdelade på företagstyp: måleri, plåt, installatörer, med flera.
11 april tecknades nytt kollektivavtal med Energiföretagens Arbetsgivareförening. Det följer industrins märke och ger ökad arbetstidsförkortning om 9 timmar per år. I utbyte räknas 0,5 procent bort från löneökningarna.
De lättnader i MBL-reglerna som avtalats om i IT-sektorn finns inte här. Däremot införs något hårdare regler kring rätten att spara semesterdagar och att ta ut föräldraledighet i samband med sommarsemester.
Avtalet med Byggföretagen löpte ut 31 mars och har ännu inte förnyats. Övriga avtal löper ut 30 april.
Handel & besöksnäring
Här finns kollektivavtal för tjänstemän i detaljhandeln, säljare på Systembolaget och apoteksanställda. Det är branscher där många jobbar deltid. Därför kan det bli oenighet kring reglerna för övertidsersättning.
Facken hävdar att uppgörelsen inom industrin, som innebär att deltidsanställda ska få högre övertidsersättning än tidigare, ska införas även i andra kollektivavtal. Arbetsgivarna menar att det inte finns någon sådan koppling. Avtalen löper ut 30 april.
Bemanning & konsult
Kollektivavtalet för bemanningsanställda tjänstemän löper ut 30 april. En del av de tjänstemän som har allra lägst löner omfattas av det här avtalet. Unionen har, till skillnad från LO-förbunden, inte krävt någon särskild låglönesatsning i årets avtalsrörelse.
Arkitekter och konsulter har ett avtal som redan löpt ut och ett annat som löper ut 31 december. Det senare gäller även anställda på revisionsföretag.
Organisationer
Här finns avtal för tjänstemän på Samhall, inom kultursektorn, fackförbund och biståndsorganisationer. Det finns också kollektivavtal för idrottare. Några avtal, däribland de inom Samhall, har redan löpt ut. Andra, till exempel inom civilsamhället, löper ut 30 april. Även här kan frågan om arbetstidsförkortning försvåra förhandlingarna.
Almega-området
Många av Unionens mindre kollektivavtal har en sak gemensamt: de är förhandlade med arbetsgivarorganisationen Almega.
9 april varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk på fyra av Almegas avtalsområden: Utbildning, Utveckling och tjänster, Tjänstemannaavtalet och Innovationsföretagen. Medlemmar på bland annat konsultbolaget WSP, friskolekoncernen Academedia, Handelshögskolans chefsutbildning och flera av landets bilprovningsföretag stod redo att lägga ned arbetet.
17 april enades parterna om nya kollektivavtal, vilket innebar att strejken aldrig bröt ut. De nya avtalen innehåller både arbetstidsförkortning och övertidsersättning för deltidsanställda – alltså de fackliga krav som varit svårast att förhandla om. I utbyte har Unionen gått med på mer flexibla regler för schemaläggning, nattarbete och rörliga lönedelar.
Löneökningarna följer industrins märke: 6,4 procent på två år. 0,9 procent dras av för att bekosta arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar.
11 april varslade facket om strejk på ett femte Almega-område: Medieföretagen. Där finns ännu inget nytt avtal. 25 april lägger tjänstemännen på SVT ned sitt arbete om inget avtal har nåtts.
Unionen har över 80 kollektivavtal. Alla är inte omfattade i denna artikel. Här finns en fullständig lista.
Texten uppdaterades 22 april kl 13.57.
Då får du din nya lön
”Märket” i årets avtalsrörelse är 6,4 procents kostnadsökning på två år – 3,4 procent första året, 3 procent andra året. Men det är inte samma sak som din löneökning. Innan löneökningarna blir klara ska företagets kostnader för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dras av från märket.
Vad det innebär skiljer sig mellan olika avtal. Unionen har meddelat att den arbetstidsförkortning som införs i industrin leder till att 0,5 procent räknas bort från de avtalens löneökningar i år.
De pengar som blir kvar ska företaget sedan fördela mellan de anställda som lönepåslag. Men alla anställda får inte samma procentsats. Arbetsgivaren kan välja att ge mer till vissa och mindre till andra, utifrån hur de har presterat.
Det är det som diskuteras på ett lönesamtal och i fackklubbens förhandlingar. Vissa kollektivavtal innehåller ett golv för lägsta löneökning som arbetsgivaren måste ge alla anställda, en så kallad individgaranti.
När denna process är klar får du besked om din nya lön. På många företag sker det efter sommaren eller ännu senare. I så fall får du också en klumpsumma som motsvarar den löneökning du skulle ha fått från datumet då det nya kollektivavtalet började gälla. Det kallas retroaktiv löneökning.