Bilbesiktare laddar för strejk: ”Dags att det händer något”
Unionen har varslat om bred strejk från 23 april. Bland annat på landets bilprovningsstationer. Magnus Nilsson, klubbordförande på Carspect, säger att medlemmarna är redo – trots att de själva redan har arbetstidsförkortning.
Välkommen sköna maj, och framförallt, välkommen en ledig dag, så här mellan påsk och Kristi himmelsfärd. Men vet du varför du är ledig? Testa dina kunskaper om den röda dagen 1 maj.
Magnus Nilsson, ordförande i Unionens fackklubb på Carspect, säger att det är viktigt att få arbetstidsförkortning, bra löneökningar och övertidsersättning i det övergripande kollektivavtalet med Almega. Tillsammans med sina kollegor är han redo att gå ut i strejk om det varsel som fackförbunden har lagt hinner träda i kraft. Foto: Privat, Colourbox
Unionen har varslat om bred strejk i tjänstesektorn. Totalt omfattas 11 bolag, däribland ledande konsultföretag som WSP och Sweco. Den 23 april klockan 05.00 lägger tjänstemännen ned allt arbete om inget avtal har nåtts. Konflikten gäller både arbetstidsförkortning, lönenivåer och övertidsersättning.
Ett av de första varslen som lades gäller besiktningstekniker på bilprovningsföretag. Magnus Nilsson är ordförande i riksklubben på Carspect, som har 127 stationer runt om i Sverige. Han säger att varslet var väntat.
Magnus Nilsson Foto: Privat
– Jag vet att Almega (arbetsgivarnas organisation, reds. anm.) har varit en lite svår danspartner i år.
Stämningen bland medlemmarna är god, enligt Magnus Nilsson.
– Det är många som känner att det är dags att det händer någonting, säger han och fortsätter:
– Ska man blicka tillbaka sex år så har det ju varit ganska ekonomiskt tuffa tider för många. Vi har blivit av med reallöneökningar, vi har krig i Europa, vi har haft inflation och nu har vi en ekonomisk händelsutveckling framöver med Donald Trump vid rodret som också kan orsaka väldigt mycket skada. Så folk är trötta på det här att det inte blir bättre någon gång, tror jag.
Så ni är redo om konflikt bryter ut?
– Det är min uppfattning, ja.
Strejk på företaget – så funkar det
Eftersom Sverige har branschövergripande kollektivavtal är det fackförbunden på central nivå som bestämmer vilka företag som väljs ut vid en strejk. Det är alltså inte de anställda direkt på arbetsplatsen som fattar beslutet.
Magnus Nilsson säger att hans klubb har fått förhandsinformation om att de kunde väljas ut. Däremot kan han inte svara på varför.
– Ja, bra fråga. Det har jag inget bra svar på. Man brukar säga att tjänstemän aldrig strejkar, och det är kanske lättare att plocka ut oss då i och med att vi är tjänstemän och samtidigt inte.
Arbetstidsförkortning i en tidsbank
En av konfliktens kärnfrågor – arbetstidsförkortning – är redan löst på Carspect. De anställda har ett lokalt avtal om 58 timmars arbetstidsförkortning per år, i form av en tidsbank som de kan plocka ut ledighet ifrån när det behövs.
Trots det säger Magnus Nilsson att medlemmarna är redo för strejk, av solidaritet med kollegor på andra företag. Han betonar också att konflikten med Almega handlar om mer än bara arbetstidsförkortning.
Det är vanligt att fackförbund börjar med att varsla om mindre stridsåtgärder, som övertidsblockad och nyanställningsstopp. Nu har det varslats om total arbetsnedläggelse. Vet du varför?
– Inte i klarhet, nej. Spekulationen är väl att Almega inte alls har bjudit upp till förhandling utan har velat ta mer än de ger. Då kanske man tröttnar vid förhandlingsbordet.
Vad kommer ni göra de närmaste dagarna?
– Det är fortfarande samma lunk. Man har varslat, men allt fortsätter i normal procedur. Idag har jag ett par förhandlingar med hr-chefen och några andra ärenden som ligger. Förmodligen kommer vi förbereda lite under nästa vecka, snacka ihop oss med regionkontoren om hur man ska ordna strejkvakt och den biten.
Arbetsgivare: Vi har inte haft dialog med Almega än
Ett annat företag som omfattas av strejkvarslet är Opus bilprovning. Vice vd Tord Fornander har precis nåtts av nyheten när Kollega får tag på honom.
– Vi har inte hunnit sätta oss in i vad man inte är överens om än. Jag läste lite snabbt att det verkade röra lönenivån, arbetstidsförkortning och något mer. Vi ska analysera det nu. Ganska förvånande är det såklart, att det kommer ett varsel.
Tord Fornander Foto: Opus bilprovning
Han säger att han inte fått några signaler om att varslet var på väg och att situationen är ”olycklig”.
Hur ser du på frågan det har diskuterats mest om, arbetstidsförkortning?
– Vi har ju det idag. Och vi upplever att timmarna vi har som arbetstidsförkortning har vi svårt att få medarbetarna att nyttja. Vi vill att man ska nyttja dem som ledighet, det är hela tanken. Ska den potten bli högre så… jag tror inte det är det medlemmarna vill ha.
Är det värt mödan för er att gå ut i konflikt för att slippa ha den frågan i ett centralt avtal om ni redan har det lokalt?
– Jag vill inte ta ställning till det. 50 timmar har en besiktningstekniker i arbetstidsförkortning per år. Men vi måste diskutera det vidare. Vi har inte ens haft dialogen med Almega än.
Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.
Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.
– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.
Högre lön och kortare arbetstid
Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu – efter långa förhandlingar – lyckats få till.
– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.
Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år – som förläggs av arbetsgivaren – och övertidsersättning för deltidsanställda.
Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.
– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.
Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.