Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejktempen höjs på SVT

Strejken på SVT närmar sig. I tv-huset pågår intensiva förberedelser inför konflikten som bryter ut på fredag. Kollega tog tempen på strejkviljan hos Unionenmedlemmarna.
Ola Rennstam Publicerad 22 april 2025, kl 15:04
Strejken på SVT bryter ut på fredag och striden står kring frågan om arbetstidsförkortning. Unionenklubbens Maria Fornemo delar ut information om strejken till bildredaktören Anders Strömquist. Foto: Ola Rennstam

Maria Fornemo står i grön strejkväst och med en hög flygblad i famnen utanför huvudentrén till tv-huset på Gärdet i Stockholm. Hon är vice ordförande i Unionenklubben på SVT och har bråda dagar. En av de förtroendevaldas många uppgifter är att informera medlemmarna som passerar om vad som gäller. Viljan att strejka – om det behövs – är stark.

– Vi känner ett väldigt stort stöd från medlemmarna kring den här konflikten och får många hejarop, säger Maria Fornemo. 

Medlemmarna vill ha kortare arbetstid

Strejken bryter ut på fredag – om Unionen och Medieföretagen inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal innan dess. Precis som på andra avtalsområden står striden kring frågan om arbetstidsförkortning. 

Det är en viktig fråga för våra medlemmar. Vi har haft många effektiviseringar de senaste åren folk måste göra allt mer på kortare tid och vi märker av stress. Det behövs helt enkelt mer tid för återhämtning. Därför vill vi ha samma arbetstidsförkortning som alla andra på arbetsmarknaden har fått, säger Maria Fornemo.

Hon får medhåll av Guidaí de Mello, ledamot i Unionenklubben för SVT Stockholm.

Guidaí de Mello

– År 2025 måste vi tänka om kring hur vi arbetar. Forskning visar att man gör ett kvalitativt bättre jobb om man arbetar färre timmar, därför är det förvånansvärt att Almega sätter sig emot de krav vi har.  

"Viktigt att inte ta över någon annans arbete"

Unionen lade strejkvarslet den 11 april. Sedan dess har de förtroendevalda i klubben fått svara på många frågor från medlemmarna. Att SVT-medarbetarna samarbetar mycket över redaktionsgränserna gör att det finns frågetecken att räta ut.

– Det handlar bland annat om gränsdragningsfrågor. Vilka program får medlemmarna jobba med och vilka får de inte jobba med om vi går ut i strejk? Det vill säga vilka program är undantagna från konflikten på grund av att de till exempel innehåller viktig samhällsinformation och vilka är det inte? Det är också viktigt att inte ta över någon annans arbete under strejken, säger Maria Fornemo.

Hur kommer tittarna märka av en eventuell strejk?

Vi hoppas naturligtvis att tittarna inte kommer att bli drabbade, och att vi inte behöver gå ut i den här konflikten. Det är svårt att veta vad som händer OM strejken bryter ut, det beror på vad arbetsgivaren väljer att göra. 

Tisdag kväll kommer Unionenklubben att hålla ett digitalt medlemsmöte där man bland annat kommer att berätta mer om var förhandlingarna befinner sig och svara på medlemmarnas frågor. 

Strejkvarslet på SVT

Omfattar cirka 750 SVT-medarbetare personer med arbetsställe i Stockholm, varav 450 är medlemmar i Unionen och 300 medlemmar i Journalistförbundet.

Strejken träder i kraft klockan 05:00 fredagen den 25 april om inte parterna kommer överens.

Program och funktioner som är undantagna från varslet: Riksnyheterna, Rapport, Aktuellt, Oddasat, Lilla Aktuellt, Uutiset, Nyhetstecken, Textning av undantagna program, VMA samt personer som arbetar med tekniska system för nyhetssändningar.