Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen varslar om strejk på Systembolaget

Systembolaget och Unionen har inte lyckats komma överens i årets avtalsrörelse. Nu varslar facket om strejk. Konflikten handlar om lönen för deltidsanställda.
Noa Söderberg Publicerad
Geir Olsen/NTB
Unionen varslar om strejk på Systembolaget. Konflikten gäller övertidsersättning för deltidsanställda och arbetstidsförkortning. Geir Olsen/NTB

Vilken ersättning ska deltidsanställda ha när de jobbar över? Det är en av de största stridsfrågorna i årets avtalsrörelse. Nu leder frågan till att Unionen varslar om strejk på Systembolaget.

– Inom Systembolaget finns sedan en lång tid tillbaka ett utbrett problem med att arbetsgivaren konsekvent anställer medarbetarna på deltid. För många anställda innebär det att de inte vet om de kan betala sina räkningar från en månad till nästa, säger förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande. 

Han fortsätter:

– Unionen kräver att deltidsanställda som jobbar över får samma ersättning som sina heltidsanställda kollegor.

Facket säger att arbetsgivarna i stället har lagt fram förslag som skulle försämra övertidsreglerna kraftigt”. De påstår också att Systembolaget vill undergräva den arbetstidsförkortning som facket vill införa.

– De vill undanta stora grupper från rätten till kortare arbetstid och ge arbetsgivarna ännu större makt över arbetstidens förläggning. Sammantaget innebär det stora försämringar för våra medlemmar. Vi vill alltid komma överens genom förhandling, men detta är något vi inte kan acceptera, säger Wästfelt. 

Övertid för deltidsanställda – konflikt i avtalsrörelsen

Arbetsgivarna beklagar situationen. Det säger Ola Axelsson, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

– Precis som på alla andra avtalsområden ska vi teckna ett avtal på märket, det vill säga på samma kostnadsnivå som övriga arbetsmarknaden. I det här fallet har vi och Unionen inte nått samsyn kring hur det kan uppnås. Nu får opartiska medlare komma in och göra en bedömning av detta.

Han säger också att arbetsgivarna inte har avfärdat vare sig övertidsersättning för deltidsanställda eller arbetstidsförkortning.

– Vi har inte sagt nej till de kraven. Men avtalet som helhet måste rymmas inom märket. Vi var beredda att fortsätta förhandlingarna för att hitta sådana lösningar. Nu kommer det arbetet fortsätta under ledning av de medlare som Medlingsinstitutet utser, säger Ola Axelsson i pressmeddelandet.

Strejken träder i kraft 10 juni om ingen överenskommelse har nåtts innan dess. Då läggs arbetet ned på bolagets huvudkontor i Stockholm och på tre lagerdepåer i Sundsvall, Örebro och Kungsängen.

Kollega har sökt fackklubben på Systembolaget, som har bett att få återkomma.

Högre lön och lägre arbetstid – varslet i sin helhet

Årets avtalsrörelse har handlat om två stora saker utöver löneökningar: arbetstidsförkortning och rätten till övertidsersättning för deltidsanställda. Arbetsgivare har reagerat olika på förslagen och det har varslats om strejk på flera håll. Bland annat inom public service, på konsultfirmor och hos bilbesiktare.

Varslet på Systembolaget omfattar båda frågorna. Den 10 juni kl 05.00 händer följande om inget avtal har nåtts:

  • Fullständig arbetsnedläggelse för Unionens medlemmar på huvudkontoret i Stockholm och depåerna i Örebro, Sundsvall och Kungsängen.
  • Blockad av alla arbetsuppgifter vid de arbetsplatserna.
  • Förbud mot inhyrning eller nyanställning som syftar till att utföra blockerat arbete.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.