Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Visstidsanställning – vad gäller?

Visstid har blivit en vanlig anställningsform. Men den skiljer sig åt beroende på om du har kollektivavtal eller inte och vilket kollektivavtal du i så fall omfattas av. I vissa avtal finns ”allmän visstid” överhuvudtaget inte. Kollega reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 7 september 2015, kl 13:30
Anställningsavtal.
Det är viktigt att du har koll på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats och vilket avtal som gäller. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Grundregeln är att man har en tillsvidareanställning om man inte har kommit överens om annat. Den löper på tills du eller din arbetsgivare säger upp dig på grund av till exempel arbetsbrist. En visstidsanställning innebär i stället att det finns ett slutdatum på din anställning.

Arbetsplats med kollektivavtal: Finns det kollektivavtal på din arbetsplats är det vanligt att avtalet har egna regler om tidsbegränsad anställning som ersätter eller kompletterar lagens regler. Reglerna skiljer sig åt mellan olika branscher och olika avtal.

Exempel: Emma och Emelie jobbade som tjänstemän på olika e-handelsföretag och borde sannolikt ha omfattats av tjänstemannaavtalet mellan Unionen och Svensk Handel, om det hade funnits kollektivavtal på deras tidigare arbetsplatser. Hade de däremot varit inhyrda via ett bemanningsföretag hade de i stället omfattats av tjänstemannaavtalet mellan Unionen och Almega.

I kollektivavtalet mellan Unionen och Svensk Handel har man valt att inte ta in ”allmän visstid” utan avtalet bygger på en gammal version av Las (lagen om anställningsskydd) medan allmän visstid kan finnas i vissa av Almegaavtalen. Även om allmän visstid inte finns i ett kollektivavtal kan en arbetsgivare ta in extrapersonal vid tillfälliga arbetstoppar, men arbetstoppen ska då ha en tydlig start och ett tydligt slut och inte används slentrianmässigt i stället för att anställa mer personal. Det kan till exempel vara vid en översvämning eller en flytt då man behöver extra arbetskraft under en månad eller två.

Hur lång uppsägningstid du har skiljer sig också åt beroende på vad du har för typ av anställningsform och om det finns kollektivavtal eller inte. Det är därför viktigt att du har koll på om det finns kollektivavtal och i så fall vilket avtal som gäller för dig.

Arbetsplats som saknar kollektivavtal: Finns det inget kollektivavtal på din arbetsplats gäller i stället lagen om anställningsskydd, Las, som tillåter tidsbegränsad anställning för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när du som arbetstagare har fyllt 67 år.

Har du varit allmänt visstidsanställd hos en arbetsgivare i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod, eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Ta kontakt med facket om du är osäker på vad som gäller på din arbetsplats. Här kan du läsa mer om olika kollektivavtal.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.