Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Visstidsanställning? Tänk på det här!

En visstidsanställning med bestämt slutdatum kan vara ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Men anställningsformen kan också utnyttjas av mindre seriösa arbetsgivare.
Ola Rennstam Publicerad 6 september 2018, kl 14:00
Man ringar in datum i almanacka.
Hur mycket förväntas du jobba? Kan du säga upp dig i förtid? Se till att få ett kontrakt där sådant anges och stäm gärna av med Unionen innan du skriver på. Illustration: Colourbox

Av alla anställningar i Sverige har 16 procent någon form av tidsbegränsning. Och det är framför allt personer som är nya och har en svag ställning på arbetsmarknaden som erbjuds denna anställningsform. Inom Unionens område är det vanligt inom till exempel medie- och callcenterbranschen.

Innan du tackar ja till en visstidsanställning finns en del saker du bör vara extra vaksam på. Skyddet som arbetstagare är nämligen inte lika starkt som för den som är tillsvidareanställd.

Först och främst: Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen? Är svaret ja är mycket redan fixat, som exempelvis sjuk- och semesterersättning, lönenivåer och hur mycket du får arbeta.

Finns kollektivavtal är mycket redan fixat

En arbetsgivare som däremot inte tecknat kollektivavtal är skyldig att följa las, lagen om anställningsskydd, men lagen ger inte samma skydd och rättigheter som ett kollektivavtal.

– Det går till exempel att över tid stapla olika typer av begränsade anställningar på varandra. Hos en uppfinningsrik arbetsgivare kan man komma upp i åtta år som visstidsanställd, säger Jan Hed, ombudsman på Unionen i Göteborg.

Det finns heller inte någon garanti för att få årlig lönehöjning eller ob- och övertidsersättning. Uppsägningstid är en annan fallgrop, enligt Jan Hed. Saknar arbetsgivaren avtal är det därför extra viktigt att det framgår av ditt anställningsavtal att anställningen går att säga upp.

– Med tanke på dagens goda arbetsmarknad kan det dyka upp ett annat jobb med bättre villkor som du hellre vill ha. Om uppsägningstiden inte är reglerad är du i princip skyldig att arbeta tills kontraktet löper ut. Och om du inte kommer till jobbet kan arbetsgivaren hålla inne din slutlön och teoretisk sett stämma dig med motiveringen att företaget lidit ekonomisk skada, säger han.

Unionen får många samtal från medlemmar med visstidsanställningar som hamnat i kläm. Ofta rör det sig om mängden arbete de förväntas göra.

– De har fått arbeta mycket mer än vad man kommit överens om. Det är viktigt att arbetstiden framgår av anställningsavtalet. För att vara på den säkra sidan bör anställningsavtal vara väldigt omfattande, men eftersom man har en svag förhandlingsposition som visstidsanställd kan det vara svårt att få till.

Om arbetsgivaren vill förlänga din visstidsanställning bör du ta en diskussion med chefen, menar Jan Hed.

– Jag tycker att man ska vara aktiv i det läget. Fråga – på ett trevligt sätt, förstås – vad orsaken är till att man väljer en visstidsanställning. Släng upp frågan på bordet: Visar inte förlängningen av kontraktet att det faktiskt finns ett varaktigt behov av arbetsinsatsen och en tillsvidareanställning?

När man varit visstidsanställd hos en arbetsgivare i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Många jobb med slutdatum

Grundregeln är att en anställning gäller tills vidare. Vid föräldraledighet, sjukdom eller en arbetstopp kan en arbetsgivare dock anställa under en begränsad tid.

Saknas kollektivavtal gäller reglerna i lagen om anställningsskydd för följande tidsbegränsade anställningar: allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete, provanställning samt när en anställd fyllt 67 år. I de flesta av Unionens kollektivavtal förekommer dock enbart allmän visstidsanställning och tillsvidareanställning.

Man får stapla olika visstidsanställningar på varandra enligt las, men i de flesta av Unionens kollektivtal finns begränsningsperioder på 24–36 månader.

Har du varit visstidsanställd mer än tolv månader inom en treårsperiod har du företrädesrätt till återanställning i nio månader efter att du har slutat. Det innebär att din arbetsgivare inte kan ta in en ny person i stället för dig. Du måste skriftligen meddela arbetsgivaren att du vill använda din företrädesrätt och gör anspråk på anställningar du har kompetens för.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.