De flesta av Unionens medlemmar som omfattas av ett kollektivavtal har rätt till omställningshjälp av trygghetsrådet TRR om de blir av med jobbet. Men det gäller bara den som är tillsvidareanställd.
Visserligen finns nu ett förslag om att detta också ska gälla alla visstidsanställda, enligt en rapport i den pågående las-utredningen. Men så är alltså inte fallet i dag.
Läs mer: Las - Det förhandlar parterna om
Undantaget är runt 10 000 Unionenmedlemmar vars arbetsgivare i stället tecknat ett kollektivavtal som ger omställningshjälp via trygghetsrådet TRS. Det gäller exempelvis jobb inom idrotts- och kultursektorn, kooperationen, ideella föreningar, viss industri liksom en del jobb inom nöjessektorn.
Men det här är något som ledningen för TRS befarar att många missar.
– Det gäller inte minst nu i coronakrisen när vi tror att många visstidsanställda i flera av de här branscherna inte har fått planerade tillfälliga jobb eller blivit av med en anställning. Ändå har bara 30 personer fått hjälp under våren, säger Helena Sundqvist Laurin, kommunikationsansvarig på TRS.
Orsaken tros vara att många visstidsanställda inte känner till att det här stödet finns.
När en tillsvidareanställd blir uppsagd sker alltid en förhandling mellan facket och arbetsgivaren vilket leder till att den uppsagde som har rätt till omställningsstöd av ett trygghetsråd, får information om det och också blir anmäld dit.
Läs mer: Visstidsanställning? Tänk på det här!
Eftersom en förhandling nästan aldrig sker när en visstidsanställning tar slut är det inte säkert att information om möjligheten till stöd av TRS ges och då hänger det också på den drabbade själv att ta kontakt med trygghetsrådet.
Så var det också för Anna Malm Christensen; en av de som fått omställningshjälp av TRS under våren, sedan hennes projektanställning för Hiv-Sverige tog slut vid årsskiftet.
Att hon fick veta att den möjligheten fanns berodde bara på slumpen; att hon råkade vara inhyrd på ett kontorshotell i Malmö, med en representant för TRS inhyrd i rummet bredvid.
– Därför anmälde jag mig genast till TRS när jobbet tog slut. Och det kändes otroligt skönt att bli uppfångad på det vis jag blev tack vare trygghetsrådet. Det är ett stöd som jag önskar att alla som blir av med jobbet skulle få, säger Anna Malm Christensen som sedan april har en provanställning som sektionschef för evenemang och rekreation inom Malmö stad.
Vägen dit innebar bland annat att hon fick en personlig rådgivare som gick till botten med vilka mål Anna hade och vilken hjälp hon behövde för att komma dit. Anna fick sedan en kortare utbildning som ska öka hennes möjligheter på arbetsmarknaden bekostad av TRS.
När hon sökte jobb fick hon hjälp för att förbättra sitt cv och sitt personliga brev och när hon gick igenom den omfattande rekryteringsprocessen till det jobb hon nu har fick hon hjälp av en coach. Som med hur hon skulle kunna förbereda sig för intervjuer.
– Det var så skönt och tryggt att få den här hjälpen. För när man redan har gått igenom tänkbara scenarier så får man ju en helt annan säkerhet än man skulle ha haft annars, säger Anna Malm Christensen.
Efter sin tidigare projektanställning hade Anna funderingar på om hon verkligen skulle ta provanställningen på Malmö Stad när hon erbjuds den.
– Men då fick jag veta att TRS pausar mig så länge. Så om jag står där utan jobb i höst igen så kan jag kontakta och få hjälp av trygghetsrådet igen. Det är något jag uppskattar väldigt mycket, säger hon.
Är du själv berättigad till stöd från TRS? Läs mer om villkoren och möjligheterna här.
Villkor för stöd från TRS
- Arbetsgivaren ska vara ansluten till trygghetsrådet TRS.
- Du ska under de senaste fem åren ha varit anställd minst 18 månader av en eller flera arbetsgivare.
- Du måste ha jobbat minst åtta timmar per vecka under din senaste anställning.
- Stödet ska sökas senast ett år efter att den senaste anställningen upphörde.
- Du måste själv söka stödet.