Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

5 tips för dig som är arbetslös

Allt fler tjänstemän blir arbetslösa. Att tvingas söka jobb i en lågkonjunktur är urjobbigt, men här är fem tips som underlättar sökandet.

Johanna Rovira Publicerad 15 januari 2024, kl 06:04
Ung kvinna vid en bärbar dator, söker arbete på Platsbanken.
Deppa inte, uppdatera ditt cv och ta hjälp av andra. Det är några tips för dig som blivit arbetslös. Foto: Jessica Gow/TT.

1.Deppa inte ihop. 

Det är visserligen bittert att bli petad av  en arbetsgivare som du varit lojal mot i med- och motgångar, men handlar det om arbetsbrist behöver du inte ta det personligt. Inventera dina kunskaper för att ta reda på vilka dina starka sidor är och vad du kan locka nya arbetsgivare med. Du kan också kolla med tidigare kollegor för att få bättre insikt om vad du är bra på och förhoppningsvis bli uppmuntrad på köpet. Fasta rutiner har också hjälpt många arbetslösa att hålla modet uppe. 


2. Uppdatera allt. 

Det gäller framför allt ditt CV som ju ska anpassas efter varje jobb du söker, men också sociala medier. Kolla att det inte finns bilder eller inlägg som kan misstolkas av presumtiva arbetsgivare och se till att skaffa en Linkedinprofil  om du inte redan har en. På Linkedin kan du förutom att lägga upp ditt cv och leta lediga jobb också ge en signal om att du är tillgänglig för nytt jobb.


3. Ta hjälp från andra. 

Utnyttja dina befintliga nätverk och utöka dem gärna. De flesta jobben fås trots allt via kontakter. Du kan också testa att skaffa en jobbsökarkompis som du kan dela såväl dina erfarenheter som med- och motgångar med. Det kan vara en före detta kollega eller en helt ny bekantskap som befinner sig i samma situation som du. Ta också hjälp av din omställningsorganisation om du har möjlighet till det.


4. Tråla brett. 

Ju fler jobb du söker desto större är chansen att du hittar ett nytt. Och nöj dig inte med att enbart söka utlysta jobb inom någon specifik bransch. En så kallad spontanansökan ökar dina chanser rejält liksom att söka dig till andra branscher än den du jobbat i tidigare.  


5. Håll ut.

Det kan kännas tröstlöst att få nej från företag du sökt jobb på, om de överhuvudtaget ens har besvarat din ansökan. Men ge inte upp. Ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden igen är att söka jobb som konsult på ett bemanningsföretag. Kanske en utbildning kan få dig mer attraktiv på arbetsmarknaden? Att starta eget är ett annat alternativ till fast anställning.  

 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

”Personlighetstester funkar mot diskriminering”

Personlighetstester vid rekrytering är ett bra verktyg om det används rätt. Det menar rekryteringsexperten Patrik Reman, som dock varnar för risken att testandet går över styr.
Johanna Rovira Publicerad 19 juni 2024, kl 08:40
Personlighetstester vid rekrytering kan motverka diskriminering menar Patrik Reman.
Personlighetstester förstärker inte diskriminering. Det menar Patrik Reman som säger att tester tidigt i rekryteringsprocessen främjar mångfald och eliminerar fördomar. Viktigt är att anpassa tester för alla, särskilt för personer med funktionsvariationer och de med annat modersmål. Foto: Colourbox.

Personlighetstester förstärker inte alls diskriminering, tvärtom, anser Patrik Reman, som på Linkedin förklarade att Kollegas artikel i förra veckan om att tester skrämmer bort jobbsökare var missvisande på den punkten. 

– Min erfarenhet efter alla år som rekryterare är att personlighetstester tidigt i processen ger ett helt annat urval vad gäller mångfald. En traditionell process med brev och cv leder mycket oftare till att man går på magkänslan och väljer någon som liknar en själv. 

Patrik Reman.
Patrik Reman.

Med personlighetstest eliminerar man risken att fastna i fördomar och magkänsla och får på sluttampen en helt annan mix av ålder, kön och etnicitet, anser han. Men Patrik Reman håller med om att personer med funktionsvariationer och personer som inte har svenska som modersmål, riskerar att falla bort i tester som görs på tid. Han menar att det är arbetsgivarnas och testutvecklarnas ansvar att se till att testerna blir inkluderande 

– Det är otroligt viktigt att använda rätt tester. De professionella testerna finns i flera varianter och kan anpassas efter kandidaternas behov. 

Han betonar vikten av att det är rätt test för rätt målgrupp och rätt nivå på testet – det ska till exempel inte behöva ta längre tid än tio minuter, en kvart att fylla i det. 

– Långa mastodonttest på en och en halv timme ger inte så mycket bättre resultat. 

Tjatiga personlighetstester retar sökande

Minst lika viktigt är det att kandidaterna får information om varför de gör testet och att de också får återkoppling efteråt. Dessutom ska man inte behöva göra samma test om och om igen hos nya arbetsgivare. 

– Många testutvecklare har börjat återanvända testresultaten just därför att folk bli irriterade på att göra samma test gång efter gång, säger han. 

Patrik Reman betonar att som rekryterare måste man hänga med i utvecklingen och veta hur och varför man använder tester. Att testerna skrämmer bort jobbsökande råder det ingen tvekan om. Många läsare har både på Linkedin och i mejl bekräftat att de undviker jobb som kräver tester. 

– Det finns all anledning till självrannsakan hos arbetsgivare och rekryteringsbolag som väljer att skicka ut tester det första de gör och använder dem för att sålla bort folk. Det är helt fel sätt att använda testerna på. Risken är att det går överstyr och om ingen vill göra testerna tappar man ett väldigt bra verktyg, säger Patrik Reman. 

 

Patrik Remans tips för arbetssökande:

  • Kolla att testet är DNV-certifierat, det är de flesta större tester. DNV står för Det Norske Veritas , ett norskt företag som tillhandahåller certifieringar och tjänster relaterade till kvalitetsledning, riskbedömning och hållbarhet.
  • Återkoppla till avsändaren och efterfråga mer information, be dem svara på varför de har tester.