Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Väntan på a-kassa kostade Mattias jobbet

Mattias Magnusson sökte ett säkerhetsklassat jobb men fick nej. Orsaken: han saknade inkomst sedan maj på grund av att Unionens a-kassa ligger efter med utbetalningar.
Lina Björk Publicerad 25 oktober 2023, kl 06:30
Mattias Magnusson, porträttbild, tittar bort från kameran.
Sedan maj har Mattias Magnusson väntat på ersättning från Unionens a-kassa. Det betyder att hans inkomst de senaste månaderna varit noll. Det gjorde också att han nekades jobb. Foto: Anders G Warne.

För att få ett jobb eller uppdrag som är säkerhetsklassat måste du klara en särskild bedömning av pålitlighet.  I den ingår bland annat en undersökning av privatekonomin en bit tillbaka i tiden för att se om du skulle kunna vara måltavla för påtryckningar, som exempelvis mutor.

I oktober sökte Mattias Magnusson ett jobb med säkerhetsklass 2, kom till intervjuer, erbjöds jobbet men sedan tog det stopp.

Mattias Magnusson. Foto: Anders G Warne.

–  Jag erbjöds jobbet muntligen, blev presenterad för arbetsgruppen och skulle bara ha ett säkerhetssamtal innan jag skrev på. Jag förekommer inte i några straffregister, har inga skulder eller anmärkningar så jobbet var princip i hamn, säger han.

Men så blev det inte. Sedan maj har Mattias Magnusson, liksom många andra unionenmedlemmar väntat på ersättning från Unionens a-kassa, som fortfarande dras med långa handläggningstider. Det betyder att hans inkomst de senaste månaderna varit noll.

– Efter att säkerhetsprövningen genomförts kom de tillbaka med andra besked. Min privatekonomi var ett problem eftersom vi går back varje månad på grund av Unionens a-kassa.

Åtta veckors väntetid i snitt

Enligt IAF:s senaste veckostatistik får den som väntar på pengar från Unionens a-kassa ha tålamod i snitt åtta veckor, men många har väntat betydligt längre än så. I maj ansökte Mattias Magnusson om a-kassa och har ännu inte fått några pengar.

– Först var det kompletteringar och uppgifter som behövde rättas och det var inte a-kassans fel. Men sedan de fått rätt uppgifter har ingenting hänt. Det går inte att få tag på rätt handläggare och får man det kan de inte svara på när pengarna kan tänkas komma, säger han.

Mattias Magnusson har JO anmält Unionens a-kassa men ärendet lades ned då det i första hand är IAF som är tillsynsmyndighet för landets a-kassor, och där finns redan ett tillsynsärende. I det står att kassan har fram till december på sig att förbättra sina handläggningstider, annars kan man helt eller delvis bli av med sitt statsbidrag. Men det tror inte Mattias Magnusson skulle hjälpa Unionens medlemmar.

– Vem hjälper oss? Om det här fortsätter kommer de som väntar på att binda om lån och annat få sämre villkor. Folk har inte buffert för flera månader med noll inkomst. I nuläget måste jag tänka på varje krona. Samtidigt som jag fortsätter betala in fakturor till a-kassan utan att få något tillbaka.

Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa svarar: 

Porträttbild på Harald Petersson, grå kavaj, glasögon.
Harald Petersson.

Unionens a-kassa har fortsatt långa handläggningstider. Varför händer ingenting?

– Ärendehanteringssystemet är fortsatt under utveckling. Det görs insatser för att förbättra driftssäkerhet och prestanda. Så det är en fortsatt anledning till de längre väntetiderna. De har dock förbättrats något och vi ser en fortsatt positiv utveckling som ska leda till att vi under december ska ha mer normala och rimliga väntetider och därmed klara de krav som ställts på oss från vår tillsynsmyndighet.

Hur ska medlemmarna nå er?

– Med anledning av de längre väntetiderna så är ju trycket på telefon fortsatt högt. I takt med att vi nu avarbetar i turordning så kommer också telefontillgängligheten succesivt förbättras något.

Personer som väntat på pengar sedan december är desperata, var ska de vända sig?

– Vi arbetar ju utifrån äldsta ärende först så medlemmarna kommer i och med det få en kontakt. Man kan också kontakta oss via Mina sidor.

Kan Unionens a-kassa ge intyg för personer vars ekonomi undersöks för exempelvis säkerhetsklassade jobb? 

– Vi kan inte uttala oss generellt kring det och det går inte heller att ge något förhandsbesked innan vi utrett ett ärende klart. 

Säkerhetsklassade jobb

  • Det finns tre säkerhetsklasser 1, 2 och 3, där 1 är den högsta.
  • Klassificeringarna är rangordnade utifrån hur mycket spridandet av hemlig information skulle kunna skada Sveriges säkerhet.
  • En säkerhetsprövning genomförs både för att skydda verksamhetens känsliga delar och dig som person.
  • I utredningen kontrolleras: betyg, intyg, referenser, ekonomi, bolagsengagemang och en säkerhetsprövningsintervju görs.
  • Därefter görs en registerkontroll från misstanke- och brottsregistret, och uppgifter hämtas från brottsdatalagens och säkerhetspolisen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Utför samhällstjänst – hamnade i limbo hos a-kassan

Mikael Joelsson utför eftersök på vilt på lediga timmar. Efter en uppsägning var han utan pengar i tre månader innan Unionens a-kassa godkände hans bisyssla.
Lina Björk Publicerad 17 maj 2024, kl 06:01
Mikael Joelsson till vänster. Till höger varningsflagga för vilt.
Det är polisen som ger uppdraget om eftersök på vilt. Men de ger inte ut något arbetsgivarintyg, vilket blev ett bekymmer när Mikael Joelsson skulle söka a-kassa. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hur många trafikolyckor inträffar varje år och hur många kommer du att åka ut på? En omöjlig ekvation att svara på för Mikael Joelsson som sysslat med eftersök på vilt i många år. 

– Enkelt uttryck har jag jour 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet. Men hur många olyckor jag kommer att åka ut på går inte att svara på, säger han. 

I början av året blev Mikael Joelsson uppsagd från sitt jobb på grund av arbetsbrist. Samma vecka sökte han ersättning från Unionens a-kassa, men när han skulle fylla i blanketterna tog det stopp – av fler orsaker. För det första ville kassan att han skulle fylla i sina bisysslor och hur många timmar han ägnar sig åt dem. För det andra ville de ha ett arbetsgivarintyg från hans arbetsgivare där bisysslorna utfördes. 

 

På uppdrag av polisen

Att utföra eftersök på vilt som blivit påkörda i trafiken är en samhällstjänst på uppdrag av Polisen, som ger tillstånd. Men personen som utför eftersöket är inte anställd av polisen utan arvoderas utifrån varje uppdrag och polisen kan därför inte utföra något arbetsgivarintyg. 

Utan intyg och uppskattade timmar blev det tvärnit för Mikael Joelsson. 

– Den dokumentation a-kassan vill att jag ska fylla i stämmer inte överens med min verklighet. Om jag uppskattar arbetade timmar mellan tummen och pekfingret ska jag sedan längst ned i dokumentet bekräfta att alla uppgifter jag lämnat är sanningsenliga. Det kan jag inte. Det skulle vara falskt intygande, säger han. 

Mikael Joelsson väntade på ersättning från Unionens a-kassa i sammanlagt tre månader. När han kontaktade kassan fick han besked att hans ärende var under granskning, eftersom det var så speciellt.  

– Jag hamnade i limbo. Jag försöker verkligen att göra rätt men blir straffad av det på grund av ett systemfel. Den extrauppgift jag tagit på mig i form av eftersöket har känts behjärtansvärt, men nu vet jag inte om jag kommer fortsätta, säger han. 

 

Eftersök ingen bisyssla

Det är möjligt att ha ett extraarbete som inte påverkar din ersättning från a-kassan. Men då finns en del saker att ta hänsyn till. Exempelvis får inkomsterna inte överstiga 3 060 kronor per vecka, det ska vara skilt från ditt huvudsakliga arbete och får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsarbete. I Mikael Joelssons fall bedömde man till slut att eftersöket på vilt inte utgjorde något hinder för honom att söka nytt jobb. 

Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig för Unionens a-kassa förklarar att kassan till slut kom fram till att eftersök av vilt inte är att betrakta som förvärvsarbete över huvud taget och att det därför inte ens är att bedöma som en bisyssla. 

Vi har alltså inte godkänt uppdraget som bisyssla utan den sökande har själv att bedöma om uppdraget hindrar från att ta ett arbete.

Extraarbete- vad gäller? 

Anställning utöver ditt huvudsakliga jobb: 

  • Du ska ha haft extraarbetet i minst 12 månader vid sidan om ditt heltidsarbete
  • Inkomsten från extraarbetet får inte överstiga 3060 per vecka.
  • Det får inte hindra dig från att söka eller ta ett nytt heltidsjobb.
  • Måste gå att hålla isär från ditt huvudsakliga arbete. 

Volontärarbete

  • Om du jobbar ideellt eller som volontär ska det inte påverka din rätt till ersättning från a-kassan. Undantaget är om du lägger så mycket tid på ditt ideella uppdrag att det hindrar dig från att söka nya jobb. 

Eget företag

Om du har ett eget företag vid sidan om en heltidsanställning kan det bli godkänt som extraarbete om: 

  • Du ska ha haft företaget i minst 12 månader samtidigt som du jobbat heltid
  • Företaget ska inte hindra dig från att söka och ta ett heltidsjobb
  • Om du tjänar mer än 3060 kronor per vecka dras det överskjutande beloppet av från din ersättning. 

Deltidsjobb och företag
Om du har kombinerat deltidsarbete med ett eget företag måste dessa krav vara uppfyllda: 

  • Du ska ha varit anställd minst 17 timmar per vecka.
  • Du ska ha jobbat högst tio timmar i veckan i företaget.
  • Du ska ha haft din deltidsanställning minst parallellt med företaget i minst sex månader.
  • Veckoinkomsten från företaget får inte överstiga 3600 kronor.

    Källa: Unionens a-kassa