Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Lång väntan på pengar från Unionens a-kassa

Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. Anders Magnusson fick vänta 12 veckor på beslut om ersättning.
Lina Björk Publicerad
Fasadbild på Unionens a-kassa och en plånbok med sedlar
Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. En cyberattack och ett nytt ärendehanteringssystem är några förklaringar. Foto: Ola Rennstam/Izabelle Nordfjell/TT.

Vid jul blev en av Sveriges a-kassor utsatt för en cyberattack som gjorde att alla a-kassor valde att stänga ner sina system för att utreda läget. Efter en vecka kunde man starta upp verksamheten igen men det medförde att medlemmar fick vänta extra länge på både beslut och pengar. Unionens a-kassa var dessutom pilot för ett nytt ärendehanteringssystem som skulle införas på samtliga a-kassor, vilket medförde ytterligare förseningar.


Tolv veckor till beslut

Enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var det fem a-kassor där medlemmar fick vänta längre än vanligt förra året. Och Unionens a-kassa låg i topp. Men det är fortfarande en del grus i maskineriet. En av dem som fått erfara de långa väntetiderna i år är Anders Magnusson, som väntade i 12 veckor på beslut om ersättning och vad som gäller vid studier.

Anders Magnusson
Anders Magnusson

– Det är för dåligt. Jag var tvungen att rapportera in varje vecka men de kunde sitta och trycka på svar i flera veckor. Som tur var gällde min ersättning inte så många dagar men jag tänker på dem med knappa marginaler, få personer har en buffert för tre månader, säger han.

Enligt Harald Petersson, som är chef för Unionens a-kassa hör 12 veckor till ovanligheten. Sedan en tid tillbaka ligger väntetiden på ungefär sex veckor i snitt.

Harald Pettersson
Harald Petersson Foto: Mattias Lindbäck

– Vi ser fortfarande utvecklingsbehov för det nya systemet och jobbar för att få ner väntetiderna ytterligare. Samtidigt är det en komplicerad försäkring och vissa förseningar kan bero på att vi behöver få in mer material eller att personen fått nej och behöver en ny prövning, säger han.

Målet för Unionens a-kassa är att komma tillbaka på normala väntetiden som tidigare var fyra veckor. Till dess är prioriteringsordningen att de äldsta ansökningarna behandlas först.
Unionens a-kassa har ett tillsynsärende hos IAF som ska följa upp hur det nya it-systemet fungerar.

De har längst väntetider i snitt

  • Alfakassan                           9 veckor
  • Kommunalarbetarna          9 veckor
  • Unionen                               6 veckor
  • Livsmedelsarbetarna          6 veckor
  • ST                                          6 veckor
  • Transportarbetarna            6 veckor
  • GS                                         6 veckor
  • Akademikernas                   6 Veckor
  • Småföretagarna                  5 veckor

Källa: IAF:s veckostatistik

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.