Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fler polisanmäls för fusk med a-kassan

Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 311 personer för bidragsbrott. De senaste åren har antalet anmälningar ökat kraftigt.
– Vi har en starkare kontroll nu jämfört med tidigare, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad
Uniformerad polis vid ett skrivbord med dator. Läser en lagbok.
Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 311 personer för bidragsbrott. De senaste åren har antalet anmälningar ökat kraftigt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Varje år betalar Unionens a-kassa ut flera miljarder kronor i a-kassa. De allra flesta som får ersättning har rätt till den, men a-kassan gör också felaktiga utbetalningar. De beror ofta på misstag, okunskap eller på att det är svårt för arbetslösa att redovisa korrekt. Om a-kassan anser att en person fått pengar felaktigt kräver a-kassan att pengarna betalas tillbaka.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, var de upptäckta felaktigt utbetalda ersättningarna från Sveriges a-kassor 208 miljoner kronor mellan januari och november förra året. Unionens a-kassa stod för 33 miljoner kronor av dem.

A-kassan polisanmäler brott

Det händer också att personer fuskar medvetet. Det handlar till exempel om personer som påstår att de är arbetslösa trots att de jobbar, är föräldralediga eller studerar. I sådana fall gör a-kassan en polisanmälan för bidragsbrott. De senaste åren har antalet polisanmälningar ökat kraftigt (se faktaruta).

– Vi har en starkare kontroll nu jämfört med tidigare och får fler underrättelser från andra myndigheter, exempelvis Skatteverket. Vi har också blivit säkrare och mer träffsäkra i våra bedömningar, vilket bland annat visar sig när ärendena går till domstol, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Vad beror de felaktiga utbetalningarna på?

– En anledning är att arbetslöshetsförsäkringen är så komplicerad att det är svårt att lämna rätt uppgifter. På så sätt kan man säga att försäkringen föder fusk. Nu finns ett förslag till ett nytt regelverk baserat på inkomst i stället för arbetad tid och det kommer underlätta mycket. Vi kan också se att människor upplever att de måste rapportera fel för att få ekonomin att gå ihop. När man får ett jobb finns ofta ett glapp innan man får sin första lön och det förekommer att folk fuskar med tidrapporteringen för att kunna betala hyran.

"Svårt att fuska"

2016 gjorde Unionens a-kassa 84 polisanmälningar. Förra året polisanmäldes 311 personer. Det är visserligen en minskning jämfört med 2021, men då var också antalet ersättningstagare betydligt fler (60 000 mot förra årets 40 000).

Antalet polisanmälningar i förhållande till antalet ersättningstagare är dock få.

– Vår kontroll är så pass bra att det är svårt att fuska till sig ersättning, säger Harald Petersson.

Antalet polisanmälningar om bidragsbrott

2016: 84

2017: 145

2018: 150

2019: 207

2020: 243     

2021: 321     

2022: 311

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.