Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Så slipper du bli avstängd från a-kassan

Den som säger upp sig på egen begäran utan giltig anledning ska stängas av från rätten till arbetslöshetsersättning. Avstängningstiden är oftast 45 dagar. Men det går att slippa avstängning.
Lina Björk Publicerad
Kvinna tittar i en tom plånbok
Att säga upp sig av hälsoskäl kan vara en anledning till att slippa bli avstängd från a-kassan. Foto: Shutterstock

Utebliven lön

En vanlig tvist hos Unionen handlar om att anställda inte fått lön från sin arbetsgivare och därför sagt upp sig. Att säga upp sig för att arbetsgivaren struntat i att betala ut din lön kan vara ett undantag från att bli avstängd från a-kassan.

Hälsoskäl

Om du på grund av hälsoskäl inte kan jobba kvar kan det gå att slippa avstängningen från a-kassan. Det ska styrkas med läkarintyg daterat innan du slutade.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i år mjukades tolkningen av reglerna för avstängning upp något. Man menade bland annat att en läkare inte måste uppmana den anställde att lämna sitt arbete och att besvären inte nödvändigtvis måste vara orsakade av arbetet för att kunna godkännas.

Kränkande behandling

Att säga upp sig på grund av mobbning eller kränkande särbehandling kan vara en giltig anledning för att få behålla sin a-kassa.

Varje ärende bedöms individuellt, men ofta tar a-kassan och domstolarna hänsyn till vilka försök som gjorts för att komma till rätta med problemen innan uppsägningen. A-kassan brukar också vilja se något underlag som kan styrka din berättelse om situationen på arbetet.

Flytt

Att flytta kan vara ett giltigt skäl, men det beror lite på orsaken. Att flytta för att den du bor med har fått en tillsvidareanställning på annan ort kan vara en anledning att slippa karens. För att a-kassan ska kunna bedöma det behöver de få en kopia på din sambos anställningsbevis och en redogörelse för er familjesituation och möjlighet att pendla.

 

Rådgör med ditt fackförbund

Om du mår dåligt av ditt arbete eller har andra skäl som gör att du funderar på om du kan jobba kvar är det klokt att rådgöra med både facket och din a-kassa innan du väljer att säga upp dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.