Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Så slipper du bli avstängd från a-kassan

Den som säger upp sig på egen begäran utan giltig anledning ska stängas av från rätten till arbetslöshetsersättning. Avstängningstiden är oftast 45 dagar. Men det går att slippa avstängning.
Lina Björk Publicerad
Kvinna tittar i en tom plånbok
Att säga upp sig av hälsoskäl kan vara en anledning till att slippa bli avstängd från a-kassan. Foto: Shutterstock

Utebliven lön

En vanlig tvist hos Unionen handlar om att anställda inte fått lön från sin arbetsgivare och därför sagt upp sig. Att säga upp sig för att arbetsgivaren struntat i att betala ut din lön kan vara ett undantag från att bli avstängd från a-kassan.

Hälsoskäl

Om du på grund av hälsoskäl inte kan jobba kvar kan det gå att slippa avstängningen från a-kassan. Det ska styrkas med läkarintyg daterat innan du slutade.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i år mjukades tolkningen av reglerna för avstängning upp något. Man menade bland annat att en läkare inte måste uppmana den anställde att lämna sitt arbete och att besvären inte nödvändigtvis måste vara orsakade av arbetet för att kunna godkännas.

Kränkande behandling

Att säga upp sig på grund av mobbning eller kränkande särbehandling kan vara en giltig anledning för att få behålla sin a-kassa.

Varje ärende bedöms individuellt, men ofta tar a-kassan och domstolarna hänsyn till vilka försök som gjorts för att komma till rätta med problemen innan uppsägningen. A-kassan brukar också vilja se något underlag som kan styrka din berättelse om situationen på arbetet.

Flytt

Att flytta kan vara ett giltigt skäl, men det beror lite på orsaken. Att flytta för att den du bor med har fått en tillsvidareanställning på annan ort kan vara en anledning att slippa karens. För att a-kassan ska kunna bedöma det behöver de få en kopia på din sambos anställningsbevis och en redogörelse för er familjesituation och möjlighet att pendla.

 

Rådgör med ditt fackförbund

Om du mår dåligt av ditt arbete eller har andra skäl som gör att du funderar på om du kan jobba kvar är det klokt att rådgöra med både facket och din a-kassa innan du väljer att säga upp dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.