Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så skriver du ett perfekt cv

Hur skriver man ett cv? Ett bra cv kan vara det som tar dig hela vägen till intervju. Det ska vara konkret, snyggt och enkelt – och tala om vad just du kan bidra med. Så här gör du för att skriva ett bra cv.
David Österberg Publicerad 14 november 2022, kl 06:00
Man intervjuar kvinna i laptop och kollar på hennes cv.
Att få till ett riktigt bra cv kan vara en god hjälp på vägen till nytt jobb. Foto: Shutterstock

Dags att söka jobb! Men vad ska ett cv innehålla? Birgitta Möller är en av Sveriges främsta cv-experter och driver företaget Cvhjälpen. Flera år i rad har hon medverkat i den internationella karriärboken ”Modernize Your Resumé: Get noticed...Get hired”.

Grunden för att bra cv är att det är snyggt att se på, enkelt att hitta i och enkelt att förstå. Det ska vara konkret, kortfattat, visa vad du har gjort och vad du är bra på.

– Erfarenhet och utbildningar ska vara i omvänd kronologisk ordning, det vill säga med de senaste överst. Utbildningarna ska vara relevanta för det jobb du söker. Har du gått många utbildningar tar du med de fem viktigaste. Resten kan du lista i din Linkedin-profil. Fråga dig också om utbildningarna fortfarande är aktuella. Den som rekryterar ska veta vad det är för utbildning, säger Birgitta Möller.

Om du inte har en Linkedin-profil är det hög tid att du skaffar dig en. Den länkar du till med en klickbar länk.

Använd konkreta exempel

Ditt cv ska vara konkret. Det innebär bland annat att du ska visa vad som skiljer dig från andra som haft motsvarande jobb. Vad har du gjort som blev bra? Vilka initiativ har du tagit på tidigare arbetsplatser?

Birgitta Möller
Birgitta Möller

– Skriv inte att du är bra på att samarbeta, arbeta självständigt eller leda projekt. Ge i stället exempel som visar att du är det. Du ska inte heller skriva subjektiva bedömningar som ”resultatorienterad” eller ”strukturerad”. Använd dig i stället av storytelling som visar dina egenskaper, säger Birgitta Möller.

Det är svårt att säga exakt hur långt ett cv ska vara, men grundregeln är att det hellre ska vara kort än långt.

– Två sidor är okej, men jag brukar säga till mina kunder att de ska tänka max en sida för att tvingas prioritera.

Presentera fakta på ett spännande sätt

Fokus i ditt cv ska ligga på vad du har gjort, vad du kan och på vilket sätt dina kunskaper kan lösa det problem som den rekryterande arbetsgivaren har.

– Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt med konkreta exempel. Det handlar om att marknadsföra sig själv och då måste det vara intressant. Många känner att de inte vill skryta, men våga ta ut svängarna lite.

Du behöver inte skriva ett helt nytt cv för varje jobb du söker, men det kan vara smart att anpassa det en aning.

– Läs annonsen noga och se till att få med de nyckelord som finns där. Det blir särskilt viktigt när det blir vanligare att AI gör första urvalet med hjälp av nyckelord.

Använd modernt språkbruk

Om det var längesedan du började jobba är det smart att se till att ditt cv känns modernt. Använd ett snyggt typsnitt som exempelvis Calibri och ändra sådant som känns daterat.

– Ändra ”gymnasielinje” till ”gymnasieprogram”. Räkna om gamla högskolepoäng till nya. Skriv kandidatexamen i stället för fil kand. Om dina tidigare titlar har varit företagsspecifika ändrar du till mer allmänna och sökbara titlar.

Hur viktigt är ett bra cv för att bli kallad till intervju?

– Det är viktigast. På första plats kommer cv:t, på andra Linkedin och på tredje det personliga brevet. En del arbetsgivare vill inte ens ha personliga brev.

5 tips för att skriva ett bra cv

  1. Lista erfarenhet och utbildning i omvänd kronologisk ordning. Senaste först.
  2. Sålla bland utbildningarna och ta med sådana som har relevans för jobbet du söker.
  3. Var konkret. Ge exempel på vad du har gjort bra.
  4. Skriv kort. Varje stycke ska vara max tre rader långt.
  5. Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt. Skryt lite.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4