Det kan vara både frustrerande och ta på självförtroendet att inte få något svar när man söker jobb. Här är fem tips på hur du ska tänka om du blir ghostad.
Det kan ta på självförtroendet att bli ghostad. Psykologen tipsar om vad man ska göra om man blir ghostad, till exempel att söka nya jobb och att inte ta det personligt. Foto: Colourbox
Att inte få någon respons när man söker jobb kan kännas jobbigt. Frida Norrman är leg psykolog och specialist inom arbets- och organisationspsykologi. Hon berättar hur man kan påverkas av att bli ghostad.
Frida Norrman, psykolog.
– Får man inga svar eller någon återkoppling är det lätt att börja tvivla på varför och förlägga sin tolkning eller förklaring till varför svar uteblir till att det handlar om en själv. Tolkningar som till ex- empel handlar om att man inte är tillräckligt bra eller att ens ansökan med hur man presenterat sig själv eller sina meriter inte duger. Det kan leda till en känsla av skam. Om man börjar tolka situatio- nen negativt kan tankar om att man inte är önsk- värd, att man är långt ifrån vad gäller ens kvalifi- kationer eller att det är något fel på en uppstå, säger Frida Norrman.
Det är jobbigt att tacka nej
Sara Henrysson Eidvall, psykolog.
I en undersökning av Linkedin med 500 HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppgav 83 procent att de är medvetna om att utebliven respons, alltså ghosting, kan påverka kandidaternas självförtroende negativt. Trots det är det många som blir ghostade när de söker jobb. Kanske kan det ha något att göra med vad psykologen Sara Henrysson Eidvall berättar är ”MUM effekten” – Minimizing Unpleasant Message? Vi drar oss alltså från att lämna negativa besked.
– En bra arbetsgivare vårdar sitt arbetsgivarvarumärke. Kandidaterna ska man vara rädd om för de kommer tipsa sina kompisar eller bli dina nya kunder eller en vacker dag är de som ska rekrytera dig. Världen är inte så stor. Vi möter varandra i nya roller, säger Sara Henrysson Eidvall.
Psykologen Sara Henrysson Eidvalls tips för när man blir ghostad
Sluta älta – ta det inte personligt.
Gör något – skriv ett mail eller ring och säg att du har sökt jobbet och inte fått något besked vilket du hade uppskattat.
Acceptera situationen – nu blev det såhär och jag kan inte påverka det.
Lämna och gå vidare – skicka in nya ansökningar till andra jobb.
Tänk på att det här är en organisation som inte har koll på vad de gör.
Att bli ghostad när man söker jobb blir allt vanligare, visar en ny undersökning. Det kräver både tid och energi att skicka in en ansökan. Så varför får du inga svar?
Publicerad 22 april 2025, kl 06:01
Det finns flera anledningar till att rekryterare ghostar kandidaterna. Till exempel att de inte har tid eller att de inte har i sin process att svara alla sökande. Foto: Colourbox.
Allt fler vittnar om att de blir ghostade när de söker jobb. Det visar en ny undersökning från Linkedin. I undersökningen med 1000 yrkesverksamma i Sverige uppgav 35 procent att de vid något tillfälle blivit ghostade av en rekryterare.
Du har lagt ned både tid och energi för att få till ett personligt brev till den roll du söker. Sedan har du svarat på alla rekryterarens frågor, kallats till en intervju och förberett dig för att kunna ge dem det bästa möjliga intrycket. Efter intervjun blir det tyst. Tiden går – du har blivit ghostad. Men varför?
Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
– Det kan finnas många olika anledningar. Till exempel att platsen redan har tillsatts genom en känd kandidat, att de har fått ett stort antal ansökningar och inte hinner med eller att de inte har i sin rekryteringsprocess att svara alla sökande, säger Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
I en annan undersökning av Linkedin där respondenterna var HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppgav 75 procent att rekryterare inte alltid har tid att svara på alla ansökningar.
Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult.
– Många rekryterare är överbelastade, de jobbar med för många uppdrag parallellt och de prioriterar tyvärr fel. Sedan tror jag att det finns de som tycker att det är obekvämt att ge negativa besked. Man drar sig från det för att man tycker det är jobbigt. Som närmsta chef måste man utbilda eller coacha hur man ger konstruktiv feedback, säger Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult och grundare av Reperio Search.
Att inte få någon återkoppling i en rekryteringsprocess är jobbigt, men det kan även skada arbetsgivarens varumärke.
– Ghosting är ett stort problem och det skadar ryktet i rekryteringsbranschen, varumärket för arbetsgivaren och kandidatupplevelsen. En av de viktigaste sakerna i vårt jobb är att återkoppla och att hålla en kontinuerlig dialog, säger Malin Nordh Hellström.
Text: Carolina Högling
Vad är ghosting?
Ordet ghosting används vanligen i datingsammanhang. Språktidningen skriver att det betyder att ”göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken”. Om man pratar om att bli ghostad i rekryteringssammanhang betyder det att inte få någon återkoppling från rekryteraren efter en inskickad ansökan eller intervju.