Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Att plötsligt bli arbetslös kan vara en av livets tuffaste utmaningar. Här får du tips från en expert på hur du bäst utnyttjar tiden mellan två jobb.
Publicerad 10 november 2021, kl 12:42
Att söka jobb kan vara en riktig berg- och dalbana. Här får du tolv tips på vad du ska tänka på. Illustration: Mia Nilsson

Jonas Mauritzson är arbetslivscoach med mångårig erfarenhet av att ge råd till arbetssökande. Till vardags arbetar han som rådgivare på TRR (tidigare TRR Trygghetsrådet), som ger stöd till tjänstemän uppsagda från företag med kollektivavtal.

Det finns ett råd som han vill framhäva framför andra:

– Våga kliva fram och vara stolt över dig själv och din kompetens.

Men det första du ska göra på din första arbetslösa dag är att kontakta Arbetsförmedlingen, a-kassan och ditt fackförbund. Ett generellt råd är också att schemalägga dina dagar, exempelvis mellan vilka tider du söker jobb, när du tar lunch, avslutar arbetsdagen, tränar och så vidare. Planering hjälper dig att hålla ångan uppe. Men du måste också inse att arbetssökandet är en berg- och dalbana.

TIPS FÖR DIG SOM SÖKER JOBB

1. Landa i din egen berättelse

Sätt punkt för det som varit och gå vidare. Mår du väldigt dåligt, sök hjälp via vårdcentral eller TRR (om du har tillgång till det).

2. Boosta dig själv

Fråga före detta kollegor vad de tycker att du är bra på. Det hjälper dig att klargöra dina starka sidor.

3. Kartlägg din kompetens

Vad har jag gjort? Vad kan jag göra? Vilka förmågor har jag använt när jag presterat som allra bäst? Vad kan jag bli bättre på? Tydliggör vad du har att erbjuda arbetsmarknaden.

4. Uppdatera ditt cv

Anpassa det efter den tjänst som du söker. Se till att ha olika versioner att laborera med om du söker olika sorters jobb eller roller med olika inriktningar.

5. Uppdatera din Linkedin-profil

Har du inte en, skaffa. Där kan du bygga ditt nätverk, följa yrkesgrupper, företag, intressanta profiler och nätverkstrådar. Var aktiv genom att gilla, kommentera och skriva inlägg. Det är också ett sätt att bygga ditt varumärke. Linkedin har samlat tips i Det blå kuvertet, en virtuell hjälp för dig som vill komma igång. Hitta nya kontakter via hashtaggen #pratamer.

6. Skaffa en jobbsökarkompis

Bestäm att ni hörs någon gång i veckan för att planera, bolla och följa upp ert arbetssökande. Kompisen hittar du genom Linkedins funktion ”Open to Work”. Det är en grön ring runt profilbilden där det står att du är tillgänglig för jobb.

7. Nätverka

Börja med att identifiera tio personer som har bra koll på dig. Håll dem uppdaterade om vad du vill jobba med. Utöka sedan ditt kontaktnät med personer som jobbar på intressanta företag eller som kan saker du är intresserad av.

8. Sök många jobb

Ha koll på flera kanaler. Prenumerera på olika jobbsajter, exempelvis Indeed eller Blocket jobb (samlar lediga jobb på ett och samma ställe). Arbetsförmedlingen har annonser i Platsbanken. Följ intressanta företag på Linkedin för att snabbt ha möjlighet att se deras utannonserade tjänster. Även Facebook har ”lediga-jobb-grupper”, ofta kopplade till specifika branscher.

9. Testa den dolda arbetsmarknaden

Är du intresserad av en speciell arbetsplats? Ring upp ansvarig chef och berätta att du är intresserad av företaget och berätta vad du vill bidra med och att du gärna mejlar ditt cv och en spontanansökan.

10. Använd bemanningsföretag

Att bli uthyrd som konsult är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Se därför till att lägga upp din profil hos olika rekryterings- och bemanningsföretag.

11. Vidareutbilda dig

Det är aldrig fel att bygga på kompetensen. Dessutom visar det en framtida arbetsgivare att du är en vetgirig person. Information om kurser eller omskolning kan du få via TRR och Arbetsförmedlingen. Utnyttja gratis onlinekurser, till exempel Google Digitalakademin om Googles egna verktyg.

12. Starta eget

Tips och stöd kan du få från verksamt.se, Arbetsförmedlingen och TRR.

 

Text: Katarina Markiewicz