Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Att plötsligt bli arbetslös kan vara en av livets tuffaste utmaningar. Här får du tips från en expert på hur du bäst utnyttjar tiden mellan två jobb.
Publicerad 10 november 2021, kl 12:42
Att söka jobb kan vara en riktig berg- och dalbana. Här får du tolv tips på vad du ska tänka på. Illustration: Mia Nilsson

Jonas Mauritzson är arbetslivscoach med mångårig erfarenhet av att ge råd till arbetssökande. Till vardags arbetar han som rådgivare på TRR (tidigare TRR Trygghetsrådet), som ger stöd till tjänstemän uppsagda från företag med kollektivavtal.

Det finns ett råd som han vill framhäva framför andra:

– Våga kliva fram och vara stolt över dig själv och din kompetens.

Men det första du ska göra på din första arbetslösa dag är att kontakta Arbetsförmedlingen, a-kassan och ditt fackförbund. Ett generellt råd är också att schemalägga dina dagar, exempelvis mellan vilka tider du söker jobb, när du tar lunch, avslutar arbetsdagen, tränar och så vidare. Planering hjälper dig att hålla ångan uppe. Men du måste också inse att arbetssökandet är en berg- och dalbana.

TIPS FÖR DIG SOM SÖKER JOBB

1. Landa i din egen berättelse

Sätt punkt för det som varit och gå vidare. Mår du väldigt dåligt, sök hjälp via vårdcentral eller TRR (om du har tillgång till det).

2. Boosta dig själv

Fråga före detta kollegor vad de tycker att du är bra på. Det hjälper dig att klargöra dina starka sidor.

3. Kartlägg din kompetens

Vad har jag gjort? Vad kan jag göra? Vilka förmågor har jag använt när jag presterat som allra bäst? Vad kan jag bli bättre på? Tydliggör vad du har att erbjuda arbetsmarknaden.

4. Uppdatera ditt cv

Anpassa det efter den tjänst som du söker. Se till att ha olika versioner att laborera med om du söker olika sorters jobb eller roller med olika inriktningar.

5. Uppdatera din Linkedin-profil

Har du inte en, skaffa. Där kan du bygga ditt nätverk, följa yrkesgrupper, företag, intressanta profiler och nätverkstrådar. Var aktiv genom att gilla, kommentera och skriva inlägg. Det är också ett sätt att bygga ditt varumärke. Linkedin har samlat tips i Det blå kuvertet, en virtuell hjälp för dig som vill komma igång. Hitta nya kontakter via hashtaggen #pratamer.

6. Skaffa en jobbsökarkompis

Bestäm att ni hörs någon gång i veckan för att planera, bolla och följa upp ert arbetssökande. Kompisen hittar du genom Linkedins funktion ”Open to Work”. Det är en grön ring runt profilbilden där det står att du är tillgänglig för jobb.

7. Nätverka

Börja med att identifiera tio personer som har bra koll på dig. Håll dem uppdaterade om vad du vill jobba med. Utöka sedan ditt kontaktnät med personer som jobbar på intressanta företag eller som kan saker du är intresserad av.

8. Sök många jobb

Ha koll på flera kanaler. Prenumerera på olika jobbsajter, exempelvis Indeed eller Blocket jobb (samlar lediga jobb på ett och samma ställe). Arbetsförmedlingen har annonser i Platsbanken. Följ intressanta företag på Linkedin för att snabbt ha möjlighet att se deras utannonserade tjänster. Även Facebook har ”lediga-jobb-grupper”, ofta kopplade till specifika branscher.

9. Testa den dolda arbetsmarknaden

Är du intresserad av en speciell arbetsplats? Ring upp ansvarig chef och berätta att du är intresserad av företaget och berätta vad du vill bidra med och att du gärna mejlar ditt cv och en spontanansökan.

10. Använd bemanningsföretag

Att bli uthyrd som konsult är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Se därför till att lägga upp din profil hos olika rekryterings- och bemanningsföretag.

11. Vidareutbilda dig

Det är aldrig fel att bygga på kompetensen. Dessutom visar det en framtida arbetsgivare att du är en vetgirig person. Information om kurser eller omskolning kan du få via TRR och Arbetsförmedlingen. Utnyttja gratis onlinekurser, till exempel Google Digitalakademin om Googles egna verktyg.

12. Starta eget

Tips och stöd kan du få från verksamt.se, Arbetsförmedlingen och TRR.

 

Text: Katarina Markiewicz

Söka jobb

Videorekrytering – tidssmart eller fördomsfullt?

Film istället för brev. Många företag använder videoansökan som ett komplement när de rekryterar. Tidssparande och effektivt eller fördomsfullt och ytligt?
Lina Friberg Publicerad 15 februari 2023, kl 06:00
Kvinna med mobiltelefon filmar sig själv utomhus.
Personligt brev eller en film? Hur bra fungerar jobbansökningar på video? Meningarna går isär. FOTO: Fredrik Sandberg/TT.

Både arbetsmarknaden och sättet att rekrytera har förändrats. Traditionell rekrytering i form av personliga brev och klassiska cv skickade direkt till arbetsgivaren får nu samsas med mer digitala sätt att söka jobb. Videopresentation - där kandidaten får svara på några förutbestämda frågor och filma sig själv när de svarar och digitala förinspelade intervjuer med specifika frågor - är numera inget ovanligt.

– Det är sätt att spara tid och pengar för den som anställer. Rekryteraren kan titta på kandidatens videoinspelningar många gånger, men också snabbspola om bedömningen snabbt kan göras att kandidatens profil inte stämmer överens med behovet, säger Per Thilander, universitetslektor i Management och Organisation vid Göteborgs universitet om fenomenet.

Han menar att även för den arbetssökande blir det mer effektivt då denne själv kan välja när inspelningen ska göras och slipper vara på plats fysiskt.

Videorekryteringens svagheter

 Per Thilander ser även svagheter med videorekrytering:

–Nackdelarna för rekryteraren är att man tappar autencitet, alltså ”känslan i rummet” utan ett personligt möte. Rekryteraren kan heller inte veta om personen kan svara på följdfrågor, utanför ”inspelat manus”, säger han.

Per Thilander påpekar att den arbetssökande i sin tur kan uppleva viss osäkerhet då det inte går att ställa följdfrågor eller uppfatta hur rekryteraren reagerar när videopresentationen spelas upp.

–Självklart finns även risken att rekryteraren, medvetet eller omedvetet, bedömer kandidatens utseende eller presentation, snarare än innehållet i vad som sägs. Samtidigt finns ju den risken även vid ett personligt möte, så det är egentligen ingen skillnad, säger Per Thilander.

Fördomsfri rekrytering önskas

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG rekryterar utifrån en modell de kallar fördomsfri rekrytering. Det innebär rekrytering utifrån enbart kompetens, motivation och potential.

Åsa Edman Källströmer.

– Vi vill veta så lite som möjligt om våra kandidater vad det gäller utseende, ålder eller kön eftersom vi vet att ett första intryck inte är rätt, säger Åsa Edman Källströmer, vd på rekryterings- och bemanningsföretaget TNG.

Företaget har kartlagt vilken typ av rekrytering jobbsökare i Sverige önskar. Undersökningen är baserad på intervjuer med drygt 1250 personer i arbetsför ålder under hösten 2022.

– Rapporten visar att endast sex procent av de tillfrågade anser att videopresentation är ett rättvist och objektivt sätt att bli bedömd på, säger Åsa Edman Källströmer.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att videopresentationer både är förlegade och fördomsfulla. Validiteten är dessutom väldigt låg eftersom det är väldigt svårt att jämföra svaren i den typ av öppna frågor som ställs. Jag skulle säga att det är en urvalsmetod som är på väg bort, för den tillför inte något, säger Åsa Edman Källströmer.

Är inte metoden bruklig som komplement eller för att spara tid åt rekryteraren speciellt när det gäller populära jobb inom servicebranschen?

– Det blir alldeles för mycket fokus på utseende och man ska inte tro att man kan se hur bra en person är på till exempelvis service genom en video.

Skrota det traditionella 

Sofia Viredius.

Sofia Viredius som är konsultchef på Lernia är precis av motsatt uppfattning. Hon tycker att en videopresentation är en väldigt effektiv parameter att jobba med till en viss typ av jobb.

– Jag anställde en kvinna enbart på grund av hennes videopresentation, om jag bara utgått från hennes cv hade jag troligtvis inte ens bokat henne för intervju.

Sofia Viredius anser att en video kan vara en rakare väg till vissa jobb.

– Jag tycker att vi skulle kunna skrota det traditionella cv:t. till exempel när det handlar om jobb där den formella kompetensen är mindre viktig och personegenskaperna väger tyngre. I vissa arbeten är det dessutom helt oväsentligt att du kan formulera ett bra cv eller uttrycka dig väl i skrift. Då kan en videopresentation vara en bättre idé, säger hon.

Videopresentation kan få dig att sticka ut

Hon menar att en videopresentation ger arbetsgivaren en tydligare bild av kandidatens personlighet, attityd och utstrålning som ofta spelar stor roll i en rekryteringsprocess. Och det kan vara ett effektivt sätt att gallra bland de sökande.

–  Till vissa arbeten får vi oerhört många ansökningar, till exempel receptionistjobb eller kundtjänst. Då kan en videopresentation vara ett perfekt komplement att sticka ut ur mängden och visa att är du är en framåt och kommunikativ person, säger Sofia Viredius.

Finns inte risken att man som rekryterare låter sig förblindas av en arbetssökandes charm eller tilltalande yttre?

– Absolut, men videopresentation är bara en flera parametrar som bedöms vid rekryteringen.