Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Att plötsligt bli arbetslös kan vara en av livets tuffaste utmaningar. Här får du tips från en expert på hur du bäst utnyttjar tiden mellan två jobb.
Publicerad 10 november 2021, kl 12:42
Att söka jobb kan vara en riktig berg- och dalbana. Här får du tolv tips på vad du ska tänka på. Illustration: Mia Nilsson

Jonas Mauritzson är arbetslivscoach med mångårig erfarenhet av att ge råd till arbetssökande. Till vardags arbetar han som rådgivare på TRR (tidigare TRR Trygghetsrådet), som ger stöd till tjänstemän uppsagda från företag med kollektivavtal.

Det finns ett råd som han vill framhäva framför andra:

– Våga kliva fram och vara stolt över dig själv och din kompetens.

Men det första du ska göra på din första arbetslösa dag är att kontakta Arbetsförmedlingen, a-kassan och ditt fackförbund. Ett generellt råd är också att schemalägga dina dagar, exempelvis mellan vilka tider du söker jobb, när du tar lunch, avslutar arbetsdagen, tränar och så vidare. Planering hjälper dig att hålla ångan uppe. Men du måste också inse att arbetssökandet är en berg- och dalbana.

TIPS FÖR DIG SOM SÖKER JOBB

1. Landa i din egen berättelse

Sätt punkt för det som varit och gå vidare. Mår du väldigt dåligt, sök hjälp via vårdcentral eller TRR (om du har tillgång till det).

2. Boosta dig själv

Fråga före detta kollegor vad de tycker att du är bra på. Det hjälper dig att klargöra dina starka sidor.

3. Kartlägg din kompetens

Vad har jag gjort? Vad kan jag göra? Vilka förmågor har jag använt när jag presterat som allra bäst? Vad kan jag bli bättre på? Tydliggör vad du har att erbjuda arbetsmarknaden.

4. Uppdatera ditt cv

Anpassa det efter den tjänst som du söker. Se till att ha olika versioner att laborera med om du söker olika sorters jobb eller roller med olika inriktningar.

5. Uppdatera din Linkedin-profil

Har du inte en, skaffa. Där kan du bygga ditt nätverk, följa yrkesgrupper, företag, intressanta profiler och nätverkstrådar. Var aktiv genom att gilla, kommentera och skriva inlägg. Det är också ett sätt att bygga ditt varumärke. Linkedin har samlat tips i Det blå kuvertet, en virtuell hjälp för dig som vill komma igång. Hitta nya kontakter via hashtaggen #pratamer.

6. Skaffa en jobbsökarkompis

Bestäm att ni hörs någon gång i veckan för att planera, bolla och följa upp ert arbetssökande. Kompisen hittar du genom Linkedins funktion ”Open to Work”. Det är en grön ring runt profilbilden där det står att du är tillgänglig för jobb.

7. Nätverka

Börja med att identifiera tio personer som har bra koll på dig. Håll dem uppdaterade om vad du vill jobba med. Utöka sedan ditt kontaktnät med personer som jobbar på intressanta företag eller som kan saker du är intresserad av.

8. Sök många jobb

Ha koll på flera kanaler. Prenumerera på olika jobbsajter, exempelvis Indeed eller Blocket jobb (samlar lediga jobb på ett och samma ställe). Arbetsförmedlingen har annonser i Platsbanken. Följ intressanta företag på Linkedin för att snabbt ha möjlighet att se deras utannonserade tjänster. Även Facebook har ”lediga-jobb-grupper”, ofta kopplade till specifika branscher.

9. Testa den dolda arbetsmarknaden

Är du intresserad av en speciell arbetsplats? Ring upp ansvarig chef och berätta att du är intresserad av företaget och berätta vad du vill bidra med och att du gärna mejlar ditt cv och en spontanansökan.

10. Använd bemanningsföretag

Att bli uthyrd som konsult är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Se därför till att lägga upp din profil hos olika rekryterings- och bemanningsföretag.

11. Vidareutbilda dig

Det är aldrig fel att bygga på kompetensen. Dessutom visar det en framtida arbetsgivare att du är en vetgirig person. Information om kurser eller omskolning kan du få via TRR och Arbetsförmedlingen. Utnyttja gratis onlinekurser, till exempel Google Digitalakademin om Googles egna verktyg.

12. Starta eget

Tips och stöd kan du få från verksamt.se, Arbetsförmedlingen och TRR.

 

Text: Katarina Markiewicz

Söka jobb

Experter sågar håranalys vid drogtest på jobbet

För att få jobb på Vattenfall måste du avstå hundra hårstrån till drogtest. Metoden är ifrågasatt eftersom andras droganvändning kan upptäckas i ditt hår.
Johanna Rovira Publicerad 16 november 2023, kl 06:06
Till vänster en kvinna som klipper sitt eget hår. Till höger en person som tar kokain.
Allt fler svenska företag drogtestar sina anställda. Bland annat genom håranalys. Men experter menar att metoden är osäker och att andras droganvändande kan hittas - i ditt hår. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Allt fler arbetsgivare drogtestar sina anställda. Företagshälsan Avonova konstaterade att antalet slumpmässiga drogtester var 50 procent fler 2022 än året dessförinnan. Testerna görs inte bara på säkerhetsklassad personal – på till exempel Vattenfall testas samtliga redan innan de kommer i fråga för jobbet.

Fredrik Sparring. Foto: Sarah Saverstam.

Som ett led i rekryteringen på Vattenfall måste varje sökande innan de får jobbet, besöka företagshälsovården för att lämna ifrån sig en tuss hår. I runda slängar runt hundra hårstrån kapade nära skalpen. Är man skallig eller har rakat huvudet hämtas håren från andra delar av kroppen, förklarar Fredrik Sparring, på Avonova. Han är så kallad MRO-läkare (Medical review officer)  utbildad och certifierad för att undersöka och bedöma resultaten av drogtester.

–  Det är ett vanligt bekymmer för män i viss ålder. Då får man leta kroppshår på andra lokaler – bröst, armhåla, skägg, förtydligar han, och tillägger att håranalys inte ingår i Avonovas tjänsteutbud, säger Fredrik Sparring

Det finns nackdelar med denna metod för att undersöka drogbruk, menar Fredrik Sparring. Det funkar exempelvis inte så bra om man blekt, färgat eller permanentat håret.

– Om man tvättar håret väldigt ofta eller simtränar kan det också påverka så att droger inte upptäcks i analysen.

Droger i omgivningen sätter sig i håret

Olof Beck. Foto: Pax Engström Nyström.

Men metoden kan ge felaktiga positiva utslag också. Om man vistats i miljöer där andra tagit droger kan drogerna penetrera hårstråna. Den amerikanska federala polisen, FBI, upphörde under 2000-talet att använda hårstråanalys för kokain som bevismaterial, enligt Olof Beck, professor i analytisk toxikologi och farmakologi.

– Man kan ifrågasätta håranalys som företeelse eftersom spåren av drogen kan komma från omgivningen. Då faller bevisvärdet, säger Olof Beck.

Han har arbetat med droganalyser i trettio år och är skeptisk till användningen av håranalyser som testmetod i arbetslivet.   

– Min röda tråd i forskningen är att det inte ska förekomma utrymme för några tveksamheter. Jag skulle säga att håranalyser är tveksamma.

Olika tester ger olika resultat och en del test kan vara direkt farliga

Hårmetoden visar också om du har tagit droger upp till tre månader tillbaka i tiden, men inte om du använt droger under närtid, eftersom hår växer sakta. Kroppshår växer ännu långsammare.

– Var och en har rätt att göra som de vill, men det förekommer en hel del oseriösa tester. Man kan fundera över vad arbetsgivaren har för rätt att titta flera månader tillbaka i tiden, säger Olof Beck.

Val av test viktigt

Även Peter Munck af Rosenschöld, vd på branschorganisationen Sveriges företagshälsor, har synpunkter på håranalyser.

–  Det är viktigt att de tester som används är kvalitetssäkrade, passar för användning i arbetlivet och stödjer den policy som ska finnas på området.

Peter Munck af Rosenschöld.

Både han och Olof Beck är ense om att drogtester i arbetslivet behövs och att frågan om drogtester numera är okontroversiell så länge testerna utförs på rätt sätt. Den säkerhetskedja som finns beskriven i Sveriges företagshälsors guide om alkohol- och drogkontroll måste följas till punkt och pricka så att proven varken kan manipuleras eller feltolkas, menar de.

– Om det görs enligt regelboken funkar det, men det är inte alla ställen som följer regelboken, säger Olof Beck.

–  Olika tester ger olika resultat och en del test kan vara direkt farliga, säger Peter Munck av Rosenschöld och syftar främst på snabbtester, som ofta ger helt felaktiga resultat, såväl falskt negativs som falskt positiva och som används av en del arbetsgivare.

TCO vill se ny integritetslag

Magnus Lundberg.

Magnus Lundberg, jurist på centralorganisationen TCO är kritisk till generella drogtester i arbetslivet. TCO har under många år drivit frågan om behovet av lagstiftning om integritet i arbetslivet. Trots flera utredningar har det dock inte blivit någon ny lag.  

–  Jag tycker inte drogtester har blivit en icke-fråga, tvärtom tror jag att det är fler som uppmärksammar integritetsfrågorna som helhet i dag än för något decennium sen. Men vi upplever att integritetsfrågan inte är högaktuell för så många politiker.

Han är förvånad över att Vattenfall testar så brett, alltså även kräver tester av de som söker icke-säkerhetsklassade jobb på företaget.

–  Jag har svårt att tro att det är rimligt att drogtesta alla. Möjligen om man har ett arbete där man av säkerhetsskäl inte ska vara drogpåverkad. Men är det relevant att testa den som jobbar med administration till exempel? Vad är det reella behovet av ett sådant test? Det finns en del frågetecken här.  

Vattenfall bekräftar drogtest

Vattenfall har bekräftat att drogtester görs före all extern nyanställning, alltså inte bara säkerhetsklassad personal, men har inte velat räta ut några frågetecken om drogtester genom att svara på frågor. De hänvisar enbart via mejl till sin policy om en alkohol- och drogfri arbetsplats.

Frågan hur många som riskerar att ratas på felaktiga grunder, för att de använt någon annans hostmedicin när de varit sjuka eller exponerats för droger i länder där de är lagliga, förblir därför obesvarad.

– Om någon kommit ur sitt drogbruk och ska söka jobb kan det ju bli svårt. Det tar minst tre månader innan droger försvinner ur håret och under den tiden kan det bli svårt att få ett arbete om kravet är ett negativt drogtest i hår, säger Fredrik Sparring på Avonova.