Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Att plötsligt bli arbetslös kan vara en av livets tuffaste utmaningar. Här får du tips från en expert på hur du bäst utnyttjar tiden mellan två jobb.
Publicerad 10 november 2021, kl 12:42
Att söka jobb kan vara en riktig berg- och dalbana. Här får du tolv tips på vad du ska tänka på. Illustration: Mia Nilsson

Jonas Mauritzson är arbetslivscoach med mångårig erfarenhet av att ge råd till arbetssökande. Till vardags arbetar han som rådgivare på TRR (tidigare TRR Trygghetsrådet), som ger stöd till tjänstemän uppsagda från företag med kollektivavtal.

Det finns ett råd som han vill framhäva framför andra:

– Våga kliva fram och vara stolt över dig själv och din kompetens.

Men det första du ska göra på din första arbetslösa dag är att kontakta Arbetsförmedlingen, a-kassan och ditt fackförbund. Ett generellt råd är också att schemalägga dina dagar, exempelvis mellan vilka tider du söker jobb, när du tar lunch, avslutar arbetsdagen, tränar och så vidare. Planering hjälper dig att hålla ångan uppe. Men du måste också inse att arbetssökandet är en berg- och dalbana.

TIPS FÖR DIG SOM SÖKER JOBB

1. Landa i din egen berättelse

Sätt punkt för det som varit och gå vidare. Mår du väldigt dåligt, sök hjälp via vårdcentral eller TRR (om du har tillgång till det).

2. Boosta dig själv

Fråga före detta kollegor vad de tycker att du är bra på. Det hjälper dig att klargöra dina starka sidor.

3. Kartlägg din kompetens

Vad har jag gjort? Vad kan jag göra? Vilka förmågor har jag använt när jag presterat som allra bäst? Vad kan jag bli bättre på? Tydliggör vad du har att erbjuda arbetsmarknaden.

4. Uppdatera ditt cv

Anpassa det efter den tjänst som du söker. Se till att ha olika versioner att laborera med om du söker olika sorters jobb eller roller med olika inriktningar.

5. Uppdatera din Linkedin-profil

Har du inte en, skaffa. Där kan du bygga ditt nätverk, följa yrkesgrupper, företag, intressanta profiler och nätverkstrådar. Var aktiv genom att gilla, kommentera och skriva inlägg. Det är också ett sätt att bygga ditt varumärke. Linkedin har samlat tips i Det blå kuvertet, en virtuell hjälp för dig som vill komma igång. Hitta nya kontakter via hashtaggen #pratamer.

6. Skaffa en jobbsökarkompis

Bestäm att ni hörs någon gång i veckan för att planera, bolla och följa upp ert arbetssökande. Kompisen hittar du genom Linkedins funktion ”Open to Work”. Det är en grön ring runt profilbilden där det står att du är tillgänglig för jobb.

7. Nätverka

Börja med att identifiera tio personer som har bra koll på dig. Håll dem uppdaterade om vad du vill jobba med. Utöka sedan ditt kontaktnät med personer som jobbar på intressanta företag eller som kan saker du är intresserad av.

8. Sök många jobb

Ha koll på flera kanaler. Prenumerera på olika jobbsajter, exempelvis Indeed eller Blocket jobb (samlar lediga jobb på ett och samma ställe). Arbetsförmedlingen har annonser i Platsbanken. Följ intressanta företag på Linkedin för att snabbt ha möjlighet att se deras utannonserade tjänster. Även Facebook har ”lediga-jobb-grupper”, ofta kopplade till specifika branscher.

9. Testa den dolda arbetsmarknaden

Är du intresserad av en speciell arbetsplats? Ring upp ansvarig chef och berätta att du är intresserad av företaget och berätta vad du vill bidra med och att du gärna mejlar ditt cv och en spontanansökan.

10. Använd bemanningsföretag

Att bli uthyrd som konsult är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Se därför till att lägga upp din profil hos olika rekryterings- och bemanningsföretag.

11. Vidareutbilda dig

Det är aldrig fel att bygga på kompetensen. Dessutom visar det en framtida arbetsgivare att du är en vetgirig person. Information om kurser eller omskolning kan du få via TRR och Arbetsförmedlingen. Utnyttja gratis onlinekurser, till exempel Google Digitalakademin om Googles egna verktyg.

12. Starta eget

Tips och stöd kan du få från verksamt.se, Arbetsförmedlingen och TRR.

 

Text: Katarina Markiewicz

Söka jobb

Så skriver du ett perfekt cv

Hur skriver man ett cv? Ett bra cv kan vara det som tar dig hela vägen till intervju. Det ska vara konkret, snyggt och enkelt – och tala om vad just du kan bidra med. Så här gör du för att skriva ett bra cv.
David Österberg Publicerad 14 november 2022, kl 06:00
Man intervjuar kvinna i laptop och kollar på hennes cv.
Att få till ett riktigt bra cv kan vara en god hjälp på vägen till nytt jobb. Foto: Shutterstock

Dags att söka jobb! Men vad ska ett cv innehålla? Birgitta Möller är en av Sveriges främsta cv-experter och driver företaget Cvhjälpen. Flera år i rad har hon medverkat i den internationella karriärboken ”Modernize Your Resumé: Get noticed...Get hired”.

Grunden för att bra cv är att det är snyggt att se på, enkelt att hitta i och enkelt att förstå. Det ska vara konkret, kortfattat, visa vad du har gjort och vad du är bra på.

– Erfarenhet och utbildningar ska vara i omvänd kronologisk ordning, det vill säga med de senaste överst. Utbildningarna ska vara relevanta för det jobb du söker. Har du gått många utbildningar tar du med de fem viktigaste. Resten kan du lista i din Linkedin-profil. Fråga dig också om utbildningarna fortfarande är aktuella. Den som rekryterar ska veta vad det är för utbildning, säger Birgitta Möller.

Om du inte har en Linkedin-profil är det hög tid att du skaffar dig en. Den länkar du till med en klickbar länk.

Använd konkreta exempel

Ditt cv ska vara konkret. Det innebär bland annat att du ska visa vad som skiljer dig från andra som haft motsvarande jobb. Vad har du gjort som blev bra? Vilka initiativ har du tagit på tidigare arbetsplatser?

Birgitta Möller
Birgitta Möller

– Skriv inte att du är bra på att samarbeta, arbeta självständigt eller leda projekt. Ge i stället exempel som visar att du är det. Du ska inte heller skriva subjektiva bedömningar som ”resultatorienterad” eller ”strukturerad”. Använd dig i stället av storytelling som visar dina egenskaper, säger Birgitta Möller.

Det är svårt att säga exakt hur långt ett cv ska vara, men grundregeln är att det hellre ska vara kort än långt.

– Två sidor är okej, men jag brukar säga till mina kunder att de ska tänka max en sida för att tvingas prioritera.

Presentera fakta på ett spännande sätt

Fokus i ditt cv ska ligga på vad du har gjort, vad du kan och på vilket sätt dina kunskaper kan lösa det problem som den rekryterande arbetsgivaren har.

– Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt med konkreta exempel. Det handlar om att marknadsföra sig själv och då måste det vara intressant. Många känner att de inte vill skryta, men våga ta ut svängarna lite.

Du behöver inte skriva ett helt nytt cv för varje jobb du söker, men det kan vara smart att anpassa det en aning.

– Läs annonsen noga och se till att få med de nyckelord som finns där. Det blir särskilt viktigt när det blir vanligare att AI gör första urvalet med hjälp av nyckelord.

Använd modernt språkbruk

Om det var längesedan du började jobba är det smart att se till att ditt cv känns modernt. Använd ett snyggt typsnitt som exempelvis Calibri och ändra sådant som känns daterat.

– Ändra ”gymnasielinje” till ”gymnasieprogram”. Räkna om gamla högskolepoäng till nya. Skriv kandidatexamen i stället för fil kand. Om dina tidigare titlar har varit företagsspecifika ändrar du till mer allmänna och sökbara titlar.

Hur viktigt är ett bra cv för att bli kallad till intervju?

– Det är viktigast. På första plats kommer cv:t, på andra Linkedin och på tredje det personliga brevet. En del arbetsgivare vill inte ens ha personliga brev.

5 tips för att skriva ett bra cv

  1. Lista erfarenhet och utbildning i omvänd kronologisk ordning. Senaste först.
  2. Sålla bland utbildningarna och ta med sådana som har relevans för jobbet du söker.
  3. Var konkret. Ge exempel på vad du har gjort bra.
  4. Skriv kort. Varje stycke ska vara max tre rader långt.
  5. Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt. Skryt lite.