Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Fler tjänstemän blir av med jobbet

Uppsägningarna ökar kraftigt och fler tjänstemän blir av med jobbet, visar ny statistik. Infrastrukturutvecklaren William Sandberg har blivit uppsagd två gånger och sökt över hundra jobb det senaste året.
Noa Söderberg Publicerad 13 november 2023, kl 06:01
Vikbar skylt från Arbetsförmedlingen på ett kontorsgolv.
Fler privatanställda tjänstemän blir arbetslösa. De senaste siffrorna från organisationen TRR visar en kraftig ökning av uppsägningarna. Foto: Johan Nilsson/TT.

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina skakade om den europeiska ekonomin började experter varna för ökad arbetslöshet. Men i Sverige har arbetsmarknaden varit stabil. Tills nu.

Statistiska centralbyråns senaste siffror visar en skarp uppgång: 49 000 fler var arbetslösa under tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period förra året. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) meddelade nyligen att regeringen väntar sig att gruppen växer med ytterligare 40 000 personer under 2024.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar fler varsel och färre utannonserade jobb än tidigare. Kreditinformationsföretaget UC rapporterar att konkurserna ökade med 12 procent i oktober jämfört med samma period förra året.

Trenden gäller också privatanställda tjänstemän. De senaste siffrorna från organisationen TRR, som hjälper tjänstemän att hitta en ny sysselsättning när de blivit av med jobbet, visar en kraftig ökning av uppsägningarna. Under tredje kvartalet i år sades 3648 personer upp – att jämföra med 1432 personer under samma period förra året. De flesta jobbar inom handeln, bygg/fastighetsbranschen och fordonsindustrin.

William Sandberg. Foto: Privat.

William Sandberg jobbar med att utveckla laddinfrastruktur för elbilar. Han har blivit uppsagd två gånger det senaste året. Under samma period har han sökt över hundra jobb. Den förra arbetslöshetsperioden märktes ekonomiskt.

Jag fick absolut förändra min livsstil. Äta mer hemma, köra mindre med min bil. Bekvämligheten och spenderandet fick bli mer återhållsamt. Man fick prioritera vad som är viktigt, säger han och fortsätter:

Sedan har jag bra nätverk och stöd. Jag hade kunnat låna pengar om jag hade behövt. Det tuffa var att inte ha själva jobbet.

Fasta rutiner, en öppenhet för att söka sig till nya branscher och en ”aggressiv approach” till jobbsökande har hållit honom på banan.

För mig finns det inte att man ger upp eller ligger och väntar på att någonting ska hända.

Han har satt upp tydliga mål – dels om hur snabbt han ska få ett nytt jobb, dels hur många jobb han ska söka varje dag. I skrivande stund är han i en rekryteringsprocess som gått vidare från intervjustadiet. Om det inte går vägen överväger han att börja studera.

Blev konsult

63-åriga Flemming Steen jobbade fram till i våras som produktingenjör på Saab-arvtagaren Nevs. 31 mars blev han och så gott som alla hans kollegor i Trollhättan varslade om uppsägning. Den kinesiska jätteägaren Evergrande var på randen till konkurs – en händelse som ledde till varningar om en global finanskris.

– Vi läste mellan raderna att de var skyldiga miljarder. Jag och mina kollegor insåg att det var en tidsfråga, säger han.

Flemming Steen. Foto: Privat.

Evergrande klarade sig, men Flemming Steen blev av med jobbet. Han började se över sina utgifter och sökte en handfull jobb – ”mest för att göra Arbetsförmedlingen nöjd”, säger han, för redan efter några månader hade han fått nytt jobb på en konsultfirma i Göteborg. Omställningsorganisationen TRR är noga med att påpeka att det i dag tar i genomsnitt fem månader för en tjänsteman som kommer till dem att hitta en ny sysselsättning – en kortare tid än tidigare.

För Flemming Steen gick det också bra trots att han börjar närma sig pensionsåldern.

– Jag ser bara ålder som en siffra. Det är en fördel att ha stor erfarenhet, jag kan ta genvägar som inte märks och ändå få uträttat det jag ska.

Tjänstemän startar företag

Charlotta Tholsby. Foto: Privat.

5 procent av tjänstemännen som kommit till TRR det senaste kvartalet har startat eget företag. Charlotta Tholsby, som tidigare har jobbat på H&M i över 30 år, bildade sitt företag Tail Living i början av 2023. Hon säljer exklusiva, designinriktade kattprodukter.

– Jag kände: nu har jag tjänat så mycket pengar åt H&M. Jag kanske ska använda min kunskap för att tjäna något själv. När jag fick uppsägningsbeskedet så blev det som en spark i baken. Man blir lite bekväm när man varit på ett företag väldigt länge, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att först landa i situationen. Och sedan försöka se det som en möjlighet, inte ett nederlag. Man kan utforska någonting helt nytt.

Hur har det varit att starta företag i lågkonjunkturen?

– Det är tufft i början. Man kan inte bara göra en hemsida och tro att ordrarna ramlar in. Jag sökte mig tidigt till en inredningsmässa för att visa upp produkterna, innan bolaget ens var startat. Där etablerade jag också kontakter med influencers. Det är mycket förjobb, det tar tid att få en inkomst.

6 procent av de uppsagda som sökt sig till TRR under tredje kvartalet 2023 har inte fått en ”positiv lösning” – alltså varken ett nytt jobb, studier eller eget företag.

Totalt var 7,8 procent av den svenska befolkningen, alltså drygt 443 000 personer, arbetslös i september enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Statistiken har utjämnats för variationer under året. EU-länderna hade i genomsnitt 6 procents arbetslöshet i september, enligt Eurostat.

Arbetslöshet

Många rädda förlora jobbet - borde du vara det?

Varannan svensk är orolig att förlora jobbet enligt en undersökning av Randstad. Men är rädslan rimlig? Nästan 5 000 varslades i januari – men 28 000 fick också nytt jobb.
Elisabeth Brising Publicerad 26 februari 2024, kl 06:00
En man puttas ut från en handflata
Många svenskar är oroliga för att förlora jobbet. Arbetsmarknaden spås vara tuff under 2024, men 2025 vänder det. Foto: Shutterstock

Företaget Ranstad har frågat 757 svenskar hur de ser på sitt arbetsliv. En knapp majoritet, 54 procent, är oroliga att förlora jobbet. 

Siffran är en ökning med 23 procent jämfört med tidigare år och högre än i andra länder. Mest oroliga är millenials i åldrarna 27-42 år och minst bekymrade är de yngsta mellan 18-26 år. 

Emil Persson, Arbetsförmedlingen.
Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker. Foto: Eva Dalin

Emil Persson är analytiker på Arbetsförmedlingen. 

Hur oroliga borde vi vara?

– Det är svårt att gradera. Arbetslösheten ökar och kommer fortsätta öka under 2024, säger han. 

Däremot är det inte en ökning på samma nivå som under pandemin 2020 eller finanskrisen. 

– Konjunkturförsvagningen har börjat ge avtryck, men det är inte en kris.

356 000 svenskar utan jobb

I slutet av januari var drygt 356 000 svenskar inskrivna som arbetslösa - en ökning med cirka 15 000 personer på ett år. Samtidigt annonserades drygt 146 000 lediga jobb i Platsbanken och  28 000 fick också nytt jobb i januari enligt Arbetsförmedlingen. 

Bland de nästan 5 000 som varslades årets första månad jobbar de flesta inom handel, bygg och tillverkning. Men det är stora skillnader inom landet.

I storstaden är det tuffast eftersom bostadspriserna och bolånen är höga och räntehöjningarna fått stark effekt. 

– Arbetslösheten drabbar främst den räntekänsliga byggbranschen, men även sällanköpshandeln påverkas när hushållen tvingas dra ner på sin konsumtion, säger Emil Persson. 

Män i mer känsliga branscher

Skillnaden mellan arbetslösa kvinnor och män har också blivit större senaste året. Antalet arbetslösa kvinnor har ökat med 2 000 till 169 000 och arbetslösa män har ökat med 13 000 till drygt 187 000. 

– Det hänger samman med vilka branscher män arbetar i. Byggbranschen är mansdominerad, liksom transport, två branscher där arbetslösheten har ökat. I andra änden ser vi att arbetslösheten minskar i vård och omsorg som är mer kvinnodominerade, säger Emil Persson på Arbetsförmedlingen. 

Vilka lever farligt bland tjänstemännen? 

– De som arbetar i branscher som är beroende av privat konsumtion, där är risken störst. Men många företag har också svårt att hitta rätt kompetens så de försöker hålla kvar sin personal. Däremot drabbas lätt konsulter, till exempel i it-branschen. 

När vänder vinden?

– Först 2025 bedömer vi. Arbetsmarknaden reagerar på ekonomin med liten förskjutning, Men vi har också en fortsatt stark arbetsmarknad i norra Sverige, även 2024, framför allt i Västerbotten och Norrbotten på grund av satsningarna inom den gröna ekonomin, säger Emil Persson.

16 000 uppsagda tjänstemän

I januari var drygt 21 000 tjänstemän som är med i Unionens a-kassa inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Under 2023 kom också mer än dubbelt så många uppsagda till omställningssorganisationen TRR för att få stöd – 16 147 tjänstemän. De kom framför allt från handel och försäljning, bygg och anläggning samt fastighetssektorn. 

Erica Sundberg, TRR.
Erica Sundberg, operativ chef TRR. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

 – Vi kom från en extremt stark högkonjunktur för tjänstemän. Det har svängt med råge, från historiskt låga volymer till nästan pandemiläge i tempot under hösten säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR. 

Den största gruppen blev uppsagda från handel och försäljning, 20 procent. I den gruppen gick åtta procent till ett nytt jobb i samma bransch. 

– Företagssäljare var en tungt drabbad grupp, men även ingenjörer och tekniker i byggbranschen, arkitekter, it-specialister och teknikkonsulter har sagts upp, säger Erica Sundberg.

Majoritet får jobb på fem månader

11 procent av de uppsagda som kom till TRR jobbade inom bygg och anläggning. Samtidigt finns efterfrågan i den sektorn och på tjänstemän överlag enligt TRR. Totalt sett lämnade 94 procent TRR förra året med ett nytt arbete (66 procent), alternativt började studera eller startade eget. 

Vad tror ni om 2024 ?

– Det är ovisst och svårsiat. Året har börjat ljusare än vi förutspådde. Lika många kommer till oss som vi räknat med, men många får också ny sysselsättning. 

Oavsett konjunktur går de flesta uppsagda vidare till en positiv lösning, betonar Erica Sundberg. Som tjänsteman är man ofta ganska välutbildad. Det finns också stora behov i offentlig sektor av mer arbetskraft. 

– Man har som tjänsteman ofta en kompetens som ofta är gångbar i flera branscher och befattningar, säger hon. 

Omställningstiden har enligt TRR till och med varit lägre 2023 än tidigare år. I genomsnitt tar det cirka 5 månader att hitta ny sysselsättning. 

"Det är tufft - men var trygg i att det löser sig"

Erica Sundberg tycker den som är varslad ska försöka att inte oroa sig. 

– Det är tufft att förlora jobbet. Men var trygg i att det löser sig, särskilt ju mer aktiv du är. Börja ta del av karriärvägledning från omställningsorganisationer. Försök komma på banan och ta allt stöd du kan få. Du är inte ensam. Våga prata om din situation, de flesta får nya jobb via nätverk, tipsar hon.  

Svenska spel och kasinon hårt drabbade

Några företag som varslat nyligen är Casino Cosmopol som lägger ner i Göteborg och i Malmö där 200 anställda berörs, liksom Svenska Spel som varslat 80 anställda i Visby och 80 i Solna.

Elbilsföretaget Polestar har också varslat 250 tjänstemän i Göteborg och företaget Heart Aerospace 70 personer i samma stad. Medicinföretaget Kenvue har varslat 95 anställda i Helsingborg och Anrika DLF Seeds i Hilleshög lägger ner och 70 blir av med jobbet. 

Källor: HD.se, GP.se, SVT Skåne, SR Gotland. 

21 000 arbetslösa tjänstemän

Bland Unionens a-kassas medlemmar var 21 207 öppet arbetslösa och inskrivna på Arbetsförmedlingen i januari. 13 961 deltog i arbetsmarknadsprogram, 2 077 var deltidsarbetslösa och 2 824 tillfälligt timanställda. Se aktuell statistik och analyser över arbetslöshet hos Arbetsförmedlingen. 

Du har rätt till råd och stöd

Tjänstemän i privat sektor som har kollektivavtal kan få hjälp av omställningsorganisationen TRR. Har du inte fackligt kollektivavtal kan en vända sig till Kammarkollegiets offentliga omställnings­organisation för råd kring karriär och omställningsstudiestöd. 

Undersökningen Workmonitor 2024 av Randstad hittar du här.