Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Så undviker du fällorna med utköp

Att få pengar för att sluta på företaget kan vara lönsamt. Men det gäller att hålla tungan rätt i munnen innan du skriver på något avtal.
Johanna Rovira Publicerad 5 oktober 2023, kl 06:35
Till höger en man som skriver under ett avtal, till vänster en miniräknare och en liten hög med mynt.
Ett pris du som anställd får betala när du träffar överenskommelser är att du avstår rätten till förtur för återanställning. Men det går avtala om annat. Foto: Colourbox.

Så kallade utköp, då du och din arbetsgivare kommit på kollisionskurs eller företaget helt enkelt behöver göra sig av med folk, förekommer överallt på arbetsmarknaden. Förra året hade Unionen närmare 2 500 rådgivningsärenden som handlade om utköp eller överenskommelser.

Magnus Holt.

Enligt Magnus Holt, ombudsman på Unionen Dalarna, sker utköp i nio fall av tio på arbetsgivarens initiativ.

– Utköp sker på individnivå och handlar oftast om att det skurit sig mellan dig och arbetsgivaren. Sedan finns det frivillighetslösningar som arbetsgivaren erbjuder för att undvika övertalighet och som riktar sig till flera. De som nappar är antingen sugna på att sluta eller känner sig pressade att lämna.

– Men i grund och botten handlar det om samma sak, att arbetsgivaren betalar för att bli av med anställda, säger Magnus Holt.

Innehållet i frivillighetserbjudande och utköpen kan se väldigt olika ut, men enligt Magnus Holt är det normala att bli arbetsbefriad under uppsägningstiden. Lönen är dessutom vanligen avräkningsfri, vilket innebär att du får behålla den även om du får ett nytt jobb.

– Har du ett nytt jobb att gå till kan utköpet vara en lottovinst, säger Magnus Holt.

Avgångsvederlag ligger utanför anställning

Du kan också få förlängd uppsägningstid eller en klumpsumma utöver, som plåster på såren. Under uppsägningstiden tjänar du in semester och finns kollektivavtal omfattas du dessutom av försäkringar och får pensionsavsättningar. Avgångsvederlag ligger däremot utanför din anställning, och du får varken semester eller pension.

Det är bra att ha i åtanke att om uppsägningstiden är längre än sex månader har arbetsgivaren rätt att lägga ut semester, om man inte avtalar om annat.

– Det är viktigt att vara överens om hur semestern ska hanteras innan du skriver på. Det finns flera fällor med utköp och frivillighetslösningar, så en generell uppmaning till alla medlemmar är att man alltid ska vända sig till facket och helst till a-kassan och Försäkringskassan också innan man skriver under en överenskommelse.

Man har numera ett frikort från avstängning från a-kassan

En fälla som är tämligen okänd för såväl arbetsgivare som anställda är att om du har pension enligt ITP2 och får ett nytt jobb där ITP2 tillämpas, så blir det en krock i systemet och du tappar pensionsavsättningar.

För att undvika att förlora pengar måste du därför se till att din förra arbetsgivare meddelar försäkringsbolaget Collectum om att pensionsavsättningarna ska fortlöpa.

Är du sjukskriven när du träffar en överenskommelse med din arbetsgivare så kolla med Försäkringskassan vad som gäller. Inget hindrar dig från att friskförklara dig för att få ut uppsägningslön, men vad händer om du inte klarar att stå till arbetsmarknadens förfogande den dag du blir arbetslös?

Får du avgångsvederlag i stället för eller utöver arbetsfri uppsägningstid, så kom ihåg att du måste vända dig till arbetsförmedlingen så fort du lämnat jobbet, för att behålla din sjukpenninggrundade inkomst, SGI. Du måste också aktivt söka jobb så att inte SGI nollställs.

Så slipper du högre skatt

Om du får en klumpsumma kan det vara lukrativt att söka jämkning för att slippa högre skatt. En annan lösning är att summan delas upp och att arbetsgivaren betalar ut pengarna före och efter årsskiftet.

Du får så klart ingen ersättning från a-kassan så länge du har uppsägningslön eller avgångsvederlag (som räknas som inkomst). Men numera riskerar du inte att stängas av från a-kassan i 45 dagar för att du slutat frivilligt.

– Tack vare trygghetsöverenskommelsen som tecknades 2022 har man numera ett frikort från avstängning från a-kassan om arbetet upphört genom en överenskommelse på arbetsgivarens initiativ, säger Magnus Holt.

Olika slags överenskommelser

Utköp: Individuell lösning

Frivillighetserbjudande: Kollektivt eller riktade lösningar

Avgångsvederlag: Klumpsumma utanför anställningen

Ekonomi

Unionen: Så påverkas du av räntebeskedet

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4 procent. Unionens chefsekonom reder ut vad beskedet innebär för dig som löntagare.
Ola Rennstam Publicerad 23 november 2023, kl 13:24
Peter Brännemo, Unionen.
Att räntan lämnas oförändrad är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi, menar Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Foto: Peter Knutson/Fredrik Sandberg/TT.

Efter att ha höjt den så kallade styrräntan åtta gånger sedan förra våren väljer Riksbanken nu en annan inriktning. Styrräntan förblir oförändrad på 4,0 procent.

Det är ett besked som välkomnas av många ekonomiska experter. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo är en av dem:

– Det är jättebra att Riksbanken inte går vidare med fler räntehöjningar, vilket är precis det som vi efterfrågat. Vi har signalerat att de höjningar som man redan har genomfört har börjat få negativa effekter på arbetsmarknaden. Nu när inflationen så tydligt är på väg ner är det helt rätt beslut, säger han.

Vad innebär dagens besked konkret för mig som löntagare? 

– Vi löntagare är pressade av den höga inflationen och de räntehöjningar som redan genomförts. Risken vid ytterligare en höjning hade varit att effekten på jobben skulle bli större. Om man redan har en pressad ekonomi ska man inte dessutom behöva vara orolig för att bli av med jobbet. Så detta är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi.

Tobias Brännemo anser att dagens ränta är på en för hög nivå men poängterar att en räntesänkning hade varit en för drastisk omsvängning i nuläget.

– Unionens bild är de senaste räntehöjningarna som genomförts har gjorts i onödan. Riksbanken säger själva i sin prognos att räntan kommer sänkas om två år men vi anser den kommer att behöva ske betydligt tidigare än så, säger han.

Ser du några farhågor med dagens beslut från Riksbanken?

– Nej inga alls. Det skulle bara varit om inflationen inte var på väg ner - och där är vår bedömning att det är den. Det viktigaste nu, efter en period av reallönesänkningar, är att komma tillbaka till reallöneökningar.

Så sammanfattningsvis - kan löntagarna förvänta sig reallöneökningar nästa år? 

– Ja, det är vår bedömning. Men det kommer att bero på hur mycket inflationen sjunker och i vilken takt det sker.

Risk med för snabba svängningar

Enligt Riksbankens prognos finns det en risk att man höjer räntan framöver om inflationen inte sjunker tillräckligt. Men från Unionens håll anser man det scenariot som osannolikt. 

– Riksbanken har behov av att skicka en sådan signal. Den ekonomiska utvecklingen gynnas av en långsiktighet och förutsägbarhet och därför finns risker med att göra för snabba omsvängningar, säger Tobias Brännemo.

För att ge löntagarperspektivet större utrymme i den ekonomiska debatten har Unionen, tillsammans med fyra andra fack*, bildat en skuggdirektion som analyserar läget i svensk ekonomi. Den fackliga skuggdirektionens analyser sänds som en podd samma vecka som Riksbanken lämnar nya räntebesked.

*Akavia, LO, Saco samt tankesmedjan Arena idé.