Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

En av tio undviker distansjobb för att spara el

Var tionde svensk undviker att jobba hemifrån - för att minska elkostnaden. Det visar en ny undersökning.
Lina Friberg Publicerad 1 februari 2023, kl 06:00
Skrivbord i hemmiljö. Fyllt med jobbpapper, en bärbar dator och en mobiltelefon.
Höga elpriser får var tionde svensk att nobba hemarbete. Foto: Martina Holmberg/TT.

–Att skippa hemarbetet för att minska sin elförbrukning kan vara ett bra knep. I en tid då distansarbete är vanligt visar det även på vikten av våra fysiska kontor och att arbetsgivarna behöver kunna erbjuda olika alternativ, säger Camilla Campelo, HR-direktör på bemanningsföretaget Randstad, som ligger bakom undersökningen.

Randstads har i sin globala 
undersökning "Workmonitor" kartlagt vilka knep svenskarna har för att hålla sin privatekonomi flytande i ekonomiskt osäkra tider.

Distansjobb lyfts också som spartips

Undersökningen, som genomfördes av Dynata, bygger på intervjuer med 1000 anställda och arbetssökande i åldern 18-67 år.

Knappt en av fyra har uppgett att de söker efter ett nytt och högre avlönat jobb, drygt en av fem vill i stället utöka sin arbetstid för att få mer i plånboken.
21 procent av de tillfrågade är på jakt efter ett extrajobb för att dryga ut hushållskassan. 17 procent av deltagarna i undersökningen har svarat att de jobbar hemifrån för att minska sina pendlingskostnader.

Anställdas tips för en bättre privatekonomi:

  • Sök ett nytt och högre avlönat jobb
  • Gå upp i arbetstid
  • Skaffa ett extrajobb
  • Skjut på pensioneringen
  • Undvik karriärbyte
  • Jobba hemifrån för att spara in pendlingskostnad
  • Undvik distansjobb för att hålla nere på elkostnaderna​​​​​​             

Källa: Undersökning utförd av Dynata på uppdrag av bemanningsföretaget Randstads, november 2022    

Ekonomi

Kan jag ta ett extrajobb?

Skenande matpriser, höjda bolåneräntor och ruggiga elkostnader. Ett extrajobb kan vara lösningen, men se upp för fällorna innan du skriver på för ett nytt jobb.
Johanna Rovira Publicerad 21 april 2023, kl 06:00
Kvinna med tomma fickor och händerna utsträckta.
Det kan stå dig mycket dyrt om du tar extrajobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd. Foto: Colourbox.

Konkurrensklausuler

Får du ta ett extrajobb? Det finns inget i lagen som hindrar dig att jobba extra (såvida du inte jobbar statligt), men kolla igenom ditt anställningsavtal och  kollektivavtal så att det inte finns några konkurrensklausuler eller andra skrivelser som förhindrar dig att ta ett extraknäck.

Det kan stå dig mycket dyrt om du tar jobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd om du döms för brott mot lojalitetsplikten.

Ett bra tips är att prata med din huvudarbetsgivare om att du ämnar ta extrajobb, för att ha ryggen fri.

Utmattning

Väger en extrainkomst tyngre än risken för en eventuell utmattningsdepression och sjukskrivning? Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän och längre sjukfrånvaro beror nästan alltid på stress, utmattning och depression.

Å andra sidan kanske dålig ekonomi är mer stressande för dig. Dessutom är understimulans, boreout, enligt vissa forskare lika skadligt för hälsan som att drunkna i jobb. 15 procent av kontorsarbetare uppskattas lida av boreout. 

Skattesmäll

Får du inkomster från flera håll är det mycket troligt att dina arbetsgivare var för sig betalar in för lite skatt. Så antingen ber du någon av arbetsgivarna att dra mer skatt eller så spar du undan pengar för att betala kvarskatt när dags.

Blir din sammanlagda årsinkomst över 613 900 kronor under 2023 tillkommer statlig inkomstskatt på 20 procent av det du tjänar över.  

 A-kassa

Blir du av med ditt heltidsjobb kan det bli knepigt att få a-kassa om du har ett extrajobb eller bisyssla. För att ändå få a-kassa krävs det att du haft extraknäcket i minst 12 månader och att inkomsten från extrajobbet inte överstiger 3 060 kronor i veckan i snitt. Extraarbetet får så klart inte heller hindra dig från att söka nytt heltidsjobb.

Tjänstepension

Det ska inte hända några konstigheter med tjänstepensionen om du tar ett extrajobb, den rullar på som den ska.  Men Unionens pensionsexperter uppmanar alla att alltid noga kolla vilka försäkringslösningar som finns om man tar jobb på ett företag som saknar kollektivavtal.