Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Så överlever du arbetslösheten

Det är hårda tider i år. Därmed ökar också risken för arbetslöshet och en tunnare plånbok. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider.
David Österberg Publicerad 15 juni 2023, kl 06:00
Tömd burk med mynt som ligger utspridda på ett bord.
A-kassa, inkomstförsäkring och koll på småutgifterna. Det finns flera sätt att navigera sig igenom den svåra ekonomi som arbetslöshet innebär. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider. Foto: Colourbox.

1. A-kassan

Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det. Som mest kan du få 26 400 kronor i månaden före skatt.

Efter 300 ersättningsdagar tar dagarna slut. Om du har barn under 18 år kan du få ytterligare 150 dagar.

För att få den maximala ersättningen från a-kassan ska du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du antingen:

  • har jobbat minst 60 timmar per månad under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna, eller
  • har jobbat minst 40 timmar per månad och totalt 420 timmar under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna.

2. Inkomstförsäkringen

Som medlem i Unionen har du automatiskt en inkomstförsäkring. Med en den får du, tillsammans med a-kassan, ut mellan 70 och 80 procent av din tidigare lön upp till 60 000 kronor i månaden. Ersättningen är skattefri.

Efter 150 ersättningsdagar tar dagarna slut. Med en tilläggsförsäkring kan du få ytterligare 50 dagar.

För att inkomstförsäkringen ska gälla måste du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Du måste dessutom uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du ska ha jobbat minst 80 timmar i månaden de senaste 12 månaderna av de senaste 18 månaderna.

3. Avgångsersättning

Om du har fyllt 40 år och jobbar på ett företag som är anslutet till omställningsorganisationen TRR kan du få avgångsersättning, AGE, därifrån. Du kan få upp till 70 procent av din tidigare inkomst under 130 dagar. Därefter trappas ersättningen ned.

Om du har en inkomstförsäkring kan du med hjälp av den och AGE få upp till 80 procent av din tidigare inkomst.

Du måste ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Du kan också ha rätt till AGE om din tidsbegränsade anställning har upphört.

Även du som inte är med i en a-kassa kan få AGE.

4. Matkostnaden

En familj med två vuxna och två barn behöver lägga mellan 10 000 och 14 000 kronor i månaden på mat, beroende på hur gamla barnen är. Men det går att minska den utgiften.

  • Handla efter säsong. När det är säsong för en frukt eller grönsak ökar utbudet vilket ofta gör den billigare. På vintern finns det till exempel gott om kål och rödbetor. På sommaren ökar utbudet av exempelvis paprika och persikor.
  • Storhandla – och gör det när du är mätt. Då minskar risken för att du plockar på dig varor som du egentligen inte behöver.
  • Runt 25 procent av hushållens matavfall är matsvinn. Ta hand om resterna, till exempel i form av matlådor till jobbet – så extremt mycket billigare än lunchrestaurangen.
  • Var inte rädd för mat som säljs till halvpris för att Bäst-före-datum närmar sig. Skulle den mot förmodan inte uppfylla dina förväntningar har du rätt att returnera och få igen pengarna.

5. Småutgifter

Talesättet ”många bäckar små …” gäller förstås också privatekonomin.

  • Skriv upp alla utgifter en månad så får du bättre koll.
  • Se över exempelvis försäkringar, prenumerationer, avtal för el, bredband och telefoni. Och hur många film- och musikströmningstjänster har du egentligen?
  •  Minska dina transportkostnader, genom att exempelvis göra färre bilresor. Finns det möjlighet att åka med kollektivtrafik? Eller ännu hellre, cykla?
  • Samla små lån med hög ränta till ett med lägre ränta.
  • Inför köpstopp av allt som inte är absolut nödvändigt. Under en månad – eller kanske ett helt år? Du kommer att bli förvånad över hur mycket du normalt lägger på sådant.

Fler råd på nätet

Det finns mängder med smarta ekonomitips på nätet. Exempelvis har Konsumentverket råd om både hur man får pengarna att räcka längre och hur man kan räkna på sina hushållskostnader.

Två andra exempel är Pengar.se och Instagramkontot ett_enklare_liv.

Arbetslöshet

Fler tjänstemän blir av med jobbet

Uppsägningarna ökar kraftigt och fler tjänstemän blir av med jobbet, visar ny statistik. Infrastrukturutvecklaren William Sandberg har blivit uppsagd två gånger och sökt över hundra jobb det senaste året.
Noa Söderberg Publicerad 13 november 2023, kl 06:01
Vikbar skylt från Arbetsförmedlingen på ett kontorsgolv.
Fler privatanställda tjänstemän blir arbetslösa. De senaste siffrorna från organisationen TRR visar en kraftig ökning av uppsägningarna. Foto: Johan Nilsson/TT.

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina skakade om den europeiska ekonomin började experter varna för ökad arbetslöshet. Men i Sverige har arbetsmarknaden varit stabil. Tills nu.

Statistiska centralbyråns senaste siffror visar en skarp uppgång: 49 000 fler var arbetslösa under tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period förra året. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) meddelade nyligen att regeringen väntar sig att gruppen växer med ytterligare 40 000 personer under 2024.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar fler varsel och färre utannonserade jobb än tidigare. Kreditinformationsföretaget UC rapporterar att konkurserna ökade med 12 procent i oktober jämfört med samma period förra året.

Trenden gäller också privatanställda tjänstemän. De senaste siffrorna från organisationen TRR, som hjälper tjänstemän att hitta en ny sysselsättning när de blivit av med jobbet, visar en kraftig ökning av uppsägningarna. Under tredje kvartalet i år sades 3648 personer upp – att jämföra med 1432 personer under samma period förra året. De flesta jobbar inom handeln, bygg/fastighetsbranschen och fordonsindustrin.

William Sandberg. Foto: Privat.

William Sandberg jobbar med att utveckla laddinfrastruktur för elbilar. Han har blivit uppsagd två gånger det senaste året. Under samma period har han sökt över hundra jobb. Den förra arbetslöshetsperioden märktes ekonomiskt.

Jag fick absolut förändra min livsstil. Äta mer hemma, köra mindre med min bil. Bekvämligheten och spenderandet fick bli mer återhållsamt. Man fick prioritera vad som är viktigt, säger han och fortsätter:

Sedan har jag bra nätverk och stöd. Jag hade kunnat låna pengar om jag hade behövt. Det tuffa var att inte ha själva jobbet.

Fasta rutiner, en öppenhet för att söka sig till nya branscher och en ”aggressiv approach” till jobbsökande har hållit honom på banan.

För mig finns det inte att man ger upp eller ligger och väntar på att någonting ska hända.

Han har satt upp tydliga mål – dels om hur snabbt han ska få ett nytt jobb, dels hur många jobb han ska söka varje dag. I skrivande stund är han i en rekryteringsprocess som gått vidare från intervjustadiet. Om det inte går vägen överväger han att börja studera.

Blev konsult

63-åriga Flemming Steen jobbade fram till i våras som produktingenjör på Saab-arvtagaren Nevs. 31 mars blev han och så gott som alla hans kollegor i Trollhättan varslade om uppsägning. Den kinesiska jätteägaren Evergrande var på randen till konkurs – en händelse som ledde till varningar om en global finanskris.

– Vi läste mellan raderna att de var skyldiga miljarder. Jag och mina kollegor insåg att det var en tidsfråga, säger han.

Flemming Steen. Foto: Privat.

Evergrande klarade sig, men Flemming Steen blev av med jobbet. Han började se över sina utgifter och sökte en handfull jobb – ”mest för att göra Arbetsförmedlingen nöjd”, säger han, för redan efter några månader hade han fått nytt jobb på en konsultfirma i Göteborg. Omställningsorganisationen TRR är noga med att påpeka att det i dag tar i genomsnitt fem månader för en tjänsteman som kommer till dem att hitta en ny sysselsättning – en kortare tid än tidigare.

För Flemming Steen gick det också bra trots att han börjar närma sig pensionsåldern.

– Jag ser bara ålder som en siffra. Det är en fördel att ha stor erfarenhet, jag kan ta genvägar som inte märks och ändå få uträttat det jag ska.

Tjänstemän startar företag

Charlotta Tholsby. Foto: Privat.

5 procent av tjänstemännen som kommit till TRR det senaste kvartalet har startat eget företag. Charlotta Tholsby, som tidigare har jobbat på H&M i över 30 år, bildade sitt företag Tail Living i början av 2023. Hon säljer exklusiva, designinriktade kattprodukter.

– Jag kände: nu har jag tjänat så mycket pengar åt H&M. Jag kanske ska använda min kunskap för att tjäna något själv. När jag fick uppsägningsbeskedet så blev det som en spark i baken. Man blir lite bekväm när man varit på ett företag väldigt länge, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att först landa i situationen. Och sedan försöka se det som en möjlighet, inte ett nederlag. Man kan utforska någonting helt nytt.

Hur har det varit att starta företag i lågkonjunkturen?

– Det är tufft i början. Man kan inte bara göra en hemsida och tro att ordrarna ramlar in. Jag sökte mig tidigt till en inredningsmässa för att visa upp produkterna, innan bolaget ens var startat. Där etablerade jag också kontakter med influencers. Det är mycket förjobb, det tar tid att få en inkomst.

6 procent av de uppsagda som sökt sig till TRR under tredje kvartalet 2023 har inte fått en ”positiv lösning” – alltså varken ett nytt jobb, studier eller eget företag.

Totalt var 7,8 procent av den svenska befolkningen, alltså drygt 443 000 personer, arbetslös i september enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Statistiken har utjämnats för variationer under året. EU-länderna hade i genomsnitt 6 procents arbetslöshet i september, enligt Eurostat.