Andreas Molinder Agborg har haft ett annorlunda år. Förra hösten valde han att gå vidare när företaget han jobbade för skulle slås samman med ett annat företag.
– Jag hade varit där i 14 år och kände att jag ville gå vidare mot nya utmaningar. Tidpunkten kändes också helt rätt, innan sammanslagningen skulle ske.
Att stå utan arbete var först lite läskigt, men mest spännande. Han började sitt jobbsökande med att göra några tester hos TRR, inhämta tips och råd hos Unionen, registrera sig på Arbetsförmedlingen och nätverka mer än han hade gjort tidigare. Efter ett tag hittade han olika metoder i jakten på en ny tjänst.
– Vissa dagar koncentrerade jag mig på att vässa på mitt personliga brev och cv, andra dagar på att leta tjänster och skicka ansökningar.
Han såg också till att ta hand om sig själv.
– Det är viktigt att känna att man mår bra när man söker jobb. För mig fungerade upplägget med att jag på förmiddagarna hittade på olika saker, till exempel träffade vänner, tog en promenad eller nätverkade. Eftermiddagarna vek jag till att söka jobb i två till tre timmar. Jag såg även till att variera var jag befann mig när jag sökte nya jobb. Vid bra väder tog jag med mig datorn ut i naturen. En kaffe på ett kafé blev också ett alternativ.
Andreas insåg dessutom vilket stort nätverk han byggt upp genom alla år i arbetslivet – och såg till att dra nytta av det.
– Om man har haft bra relationer med kollegor och kunder får man jättemycket hjälp och stöttning. Det gäller att använda sitt nätverk och berätta för folk att man söker jobb. Skriv på Facebook och Linkedin vad du har gjort och vad du vill göra.
I december förra året gav jobbsökandet resultat och i januari påbörjade han sin provanställning. Men tre månader senare slog coronakrisen till och Andreas var återigen arbetslös.
– Jag gjorde mig direkt tillgänglig på Linkedin och berättade om min situation på Facebook och elva dagar senare skrev jag på för en ny tjänst. Jag var egentligen aldrig särskilt orolig. Telekom är en ganska tacksam bransch och det finns en hel del jobb att söka.
Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre
Tiderna är fortfarande osäkra – men Andreas ser ändå positivt på framtiden.
– Du kommer långt med en positiv grundinställning. Jag tycker att det har varit en spännande resa och ett annorlunda år.
Andreas tips till dig som är arbetslös
- Du är inte ensam! Dela med dig av din situation. Tycker du att det är svårt, börja prata med någon som du känner förtroende för.
- Eget ansvar är en mycket viktig nyckel för att lyckas. Sätt upp korta punkter på hur du vill att din dag ska bli för att på kvällskvisten utvärdera om du uppnådde ett tillfredsställande resultat.
- Exponera dig och visa att du är tillgänglig för ett nytt jobb. Berätta för andra vad du har arbetat med och vad du vill arbeta med. Bredda dina sökningar och tänk på allt du lärt dig i arbetslivet.
- Misströsta inte om du inte får svar, många företag får flera hundra ansökningar. Lägg dock gärna ner lite extra tid på mejl där företag återkopplar med ett kort och vänligt ”tack” tillbaka.
- Belöna dig själv när du har gjort något du känner dig nöjd med, till exempel putsat på ditt cv eller när det personliga brevet till en tjänst du sökte blev bra.