Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.
David Österberg Publicerad 20 augusti 2020, kl 12:31
Privat
När det var bra väder tog Andreas med sig datorn ut i naturen och satt där och sökte jobb. Privat

Andreas Molinder Agborg har haft ett annorlunda år. Förra hösten valde han att gå vidare när företaget han jobbade för skulle slås samman med ett annat företag.

– Jag hade varit där i 14 år och kände att jag ville gå vidare mot nya utmaningar. Tidpunkten kändes också helt rätt, innan sammanslagningen skulle ske.

Att stå utan arbete var först lite läskigt, men mest spännande. Han började sitt jobbsökande med att göra några tester hos TRR, inhämta tips och råd hos Unionen, registrera sig på Arbetsförmedlingen och nätverka mer än han hade gjort tidigare. Efter ett tag hittade han olika metoder i jakten på en ny tjänst.

– Vissa dagar koncentrerade jag mig på att vässa på mitt personliga brev och cv, andra dagar på att leta tjänster och skicka ansökningar.

Han såg också till att ta hand om sig själv.

– Det är viktigt att känna att man mår bra när man söker jobb. För mig fungerade upplägget med att jag på förmiddagarna hittade på olika saker, till exempel träffade vänner, tog en promenad eller nätverkade. Eftermiddagarna vek jag till att söka jobb i två till tre timmar. Jag såg även till att variera var jag befann mig när jag sökte nya jobb. Vid bra väder tog jag med mig datorn ut i naturen. En kaffe på ett kafé blev också ett alternativ.

Andreas insåg dessutom vilket stort nätverk han byggt upp genom alla år i arbetslivet – och såg till att dra nytta av det.

– Om man har haft bra relationer med kollegor och kunder får man jättemycket hjälp och stöttning. Det gäller att använda sitt nätverk och berätta för folk att man söker jobb. Skriv på Facebook och Linkedin vad du har gjort och vad du vill göra.

I december förra året gav jobbsökandet resultat och i januari påbörjade han sin provanställning. Men tre månader senare slog coronakrisen till och Andreas var återigen arbetslös.

– Jag gjorde mig direkt tillgänglig på Linkedin och berättade om min situation på Facebook  och elva dagar senare skrev jag på för en ny tjänst. Jag var egentligen aldrig särskilt orolig. Telekom är en ganska tacksam bransch och det finns en hel del jobb att söka.

Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre

Tiderna är fortfarande osäkra – men Andreas ser ändå positivt på framtiden.

– Du kommer långt med en positiv grundinställning. Jag tycker att det har varit en spännande resa och ett annorlunda år.

Andreas tips till dig som är arbetslös

  • Du är inte ensam! Dela med dig av din situation. Tycker du att det är svårt, börja prata med någon som du känner förtroende för.
  • Eget ansvar är en mycket viktig nyckel för att lyckas. Sätt upp korta punkter på hur du vill att din dag ska bli för att på kvällskvisten utvärdera om du uppnådde ett tillfredsställande resultat.
  • Exponera dig och visa att du är tillgänglig för ett nytt jobb. Berätta för andra vad du har arbetat med och vad du vill arbeta med. Bredda dina sökningar och tänk på allt du lärt dig i arbetslivet.
  • Misströsta inte om du inte får svar, många företag får flera hundra ansökningar. Lägg dock gärna ner lite extra tid på mejl där företag återkopplar med ett kort och vänligt ”tack” tillbaka.
  • Belöna dig själv när du har gjort något du känner dig nöjd med, till exempel putsat på ditt cv eller när det personliga brevet till en tjänst du sökte blev bra.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

”Personlighetstester funkar mot diskriminering”

Personlighetstester vid rekrytering är ett bra verktyg om det används rätt. Det menar rekryteringsexperten Patrik Reman, som dock varnar för risken att testandet går över styr.
Johanna Rovira Publicerad 19 juni 2024, kl 08:40
Personlighetstester vid rekrytering kan motverka diskriminering menar Patrik Reman.
Personlighetstester förstärker inte diskriminering. Det menar Patrik Reman som säger att tester tidigt i rekryteringsprocessen främjar mångfald och eliminerar fördomar. Viktigt är att anpassa tester för alla, särskilt för personer med funktionsvariationer och de med annat modersmål. Foto: Colourbox.

Personlighetstester förstärker inte alls diskriminering, tvärtom, anser Patrik Reman, som på Linkedin förklarade att Kollegas artikel i förra veckan om att tester skrämmer bort jobbsökare var missvisande på den punkten. 

– Min erfarenhet efter alla år som rekryterare är att personlighetstester tidigt i processen ger ett helt annat urval vad gäller mångfald. En traditionell process med brev och cv leder mycket oftare till att man går på magkänslan och väljer någon som liknar en själv. 

Patrik Reman.
Patrik Reman.

Med personlighetstest eliminerar man risken att fastna i fördomar och magkänsla och får på sluttampen en helt annan mix av ålder, kön och etnicitet, anser han. Men Patrik Reman håller med om att personer med funktionsvariationer och personer som inte har svenska som modersmål, riskerar att falla bort i tester som görs på tid. Han menar att det är arbetsgivarnas och testutvecklarnas ansvar att se till att testerna blir inkluderande 

– Det är otroligt viktigt att använda rätt tester. De professionella testerna finns i flera varianter och kan anpassas efter kandidaternas behov. 

Han betonar vikten av att det är rätt test för rätt målgrupp och rätt nivå på testet – det ska till exempel inte behöva ta längre tid än tio minuter, en kvart att fylla i det. 

– Långa mastodonttest på en och en halv timme ger inte så mycket bättre resultat. 

Tjatiga personlighetstester retar sökande

Minst lika viktigt är det att kandidaterna får information om varför de gör testet och att de också får återkoppling efteråt. Dessutom ska man inte behöva göra samma test om och om igen hos nya arbetsgivare. 

– Många testutvecklare har börjat återanvända testresultaten just därför att folk bli irriterade på att göra samma test gång efter gång, säger han. 

Patrik Reman betonar att som rekryterare måste man hänga med i utvecklingen och veta hur och varför man använder tester. Att testerna skrämmer bort jobbsökande råder det ingen tvekan om. Många läsare har både på Linkedin och i mejl bekräftat att de undviker jobb som kräver tester. 

– Det finns all anledning till självrannsakan hos arbetsgivare och rekryteringsbolag som väljer att skicka ut tester det första de gör och använder dem för att sålla bort folk. Det är helt fel sätt att använda testerna på. Risken är att det går överstyr och om ingen vill göra testerna tappar man ett väldigt bra verktyg, säger Patrik Reman. 

 

Patrik Remans tips för arbetssökande:

  • Kolla att testet är DNV-certifierat, det är de flesta större tester. DNV står för Det Norske Veritas , ett norskt företag som tillhandahåller certifieringar och tjänster relaterade till kvalitetsledning, riskbedömning och hållbarhet.
  • Återkoppla till avsändaren och efterfråga mer information, be dem svara på varför de har tester.