Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Varslades genom förinspelad video: ”Inte värdigt”

Chocken över beskedet blandades med ilska över förfarandet. Under torsdagen varslades 130 tjänstemän på Bergendahls Food – via en förinspelad video som mejlades till de anställda.
– Det är inte värdigt. Folk är riktigt, riktigt förbannade, säger Unionens klubbordförande Stefan Olsson.
Oscar Broström Publicerad
Stefan Olsson (till vänster) och Bergendahls matlager (till höger).
Stefan Olsson, klubbordförande på Bergendahls i Hässleholm, säger att de anställda blev chockade och arga när hundratals varslades. Foto: Stefan Lindblom/TT

Bergendahls Food köptes under förra året av Axfood, och blev den 1 oktober 2021 en del av Axfoods dotterbolag Dagab.

Sedan dess har de anställda på Bergendahls varit inställda på att det kan komma ett varsel. Och under torsdagen kom så beskedet – 130 tjänstemän ska varslas. Det var en tung nyhet i sig, och hur den förmedlades skapade än mer upprördhet.

De anställda var förberedda på att det skulle hållas ett möte under eftermiddagen, men i stället för ett Teamsmöte fick de i stället en förinspelad video skickad via mejl, där vd:n och HR-ansvariga berättar om varslet.

–  Jag blev först förvånad och paff. Jag hade förväntat mig ett möte där vi hade fått chansen att ställa frågor. Jag är väldigt besviken över hur det gick till. Fruktansvärt besviken, för att uttrycka mig milt, säger Stefan Olsson, Unionenklubbens ordförande.

”Folk har jobbat här i generationer”

Det jobbar runt 800 personer på Bergendahls i Hässleholm, varav ungefär 275 stycken är tjänstemän.

Stefan Olsson tycker att de anställda förtjänade mer respekt än en förinspelad video, inte minst för att många har en lång historia med företaget.

– Bergendahls har funnits i Hässleholm i 99 år. Folk har jobbat här i generationer. Det kanske låter som att det är något gammalt bruk, men det är lite så. Föräldrarna har jobbat här, barnen har börjat på lager, utbildar sig och kommer tillbaka till något annat. Och så vidare. Det är två-tre generationer som har jobbat här. Och så får vi det här? Ett varsel via videolänk, förinspelat. Det är inte värdigt.

Förklaringen: Oro för strulande teknik

Dagabs kommunikationschef Marie Svaton berättar för tidningen Norra Skåne att beslutet att informera de anställda via en videofilm gjordes dels på grund av covid, dels för att de var rädda att tekniken inte skulle hålla.

Vi ville inte att ett så här viktigt budskap skulle bli fel på grund av strulande teknik. I den bästa av världar hade vi naturligtvis varit på plats och pratat med de anställda, säger hon.

Stefan Olsson om företagets förklaring:

– Jag ställer mig frågande till den kommentaren. De sa att de spelade in mötet för att alla på Dagab skulle få beskedet samtidigt. Jag kan tycka att det är fel, för det här drabbar ju enbart oss i Hässleholm. De borde ha haft ett Teamsmöte med oss.

Angående själva varslet säger Olsson att det blev större än väntat. På måndag inleds förhandlingar med företaget, så det återstår att se exakt hur många som till sist berörs, men mest troligt blir det ett betydande antal.

– Lägger man ett så här stort varsel är det givetvis väldigt allvarligt. Går varslet igenom med full kraft är det ett väldigt hårt slag mot alla våra anställda medlemmar och även hela orten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.