Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

900 kallades till videomöte – alla sades upp

Vd:n på det amerikanska bolåneföretaget Better.com sparkade under ett videomöte förra veckan samtliga 900 deltagare. Samme vd har tidigare kallat anställda för slöa och dumma delfiner.
Johanna Rovira Publicerad 6 december 2021, kl 15:56
Shutterstock.
900 anställda blev samtliga uppsagda – i samma Zoommöte. Shutterstock.

Den digitala hypotekslångivaren Better.com:s vd Vishal Garg hade kallat närmare nio procent av sina anställda till ett webbinarium via Zoom på onsdagen i förra veckan. Under mötet fick deltagarna plötsligt veta att de hörde till den ”olyckliga grupp” vars anställning skulle upphöra med ”omedelbar verkan”, enligt CNN Business, som tagit del av en inspelning från mötet.

Deltagarna fick under mötet beskedet att ett mejl med information om avgångsvederlag och förmåner var att vänta från HR.

Enligt CNN så ska Vishal Garg ha förklarat att effektivitet, prestanda och produktivitet ligger bakom beslutet om uppsägningarna på företaget som enligt tidningen Forbes har växt exponentiellt – med mer än 2 000 nya anställda sedan början av pandemin. 

"Hallå, vakna upp"

Garg brukar vanligtvis vara mer frispråkig i sin konversation med anställda. Enligt ett porträtt i Forbes ska han bland annat ha skickat ett mejl till medarbetare där han liknar dem vid korkade delfiner, som fastnar i nät och äts upp av hajar.

– Hallå, vakna upp.  Ni är för jävla långsamma. Så sluta nu. Ni skämmer ut mig, ska han också ha skrivit i samma mejl.

Arbetslöshet

Färre får ersättning från a-kassan men tuffare tider väntas

Trots dystrare tider har antalet ersättningstagare i Unionens a-kassa har blivit drygt 27 procent färre under 2022.
Lina Friberg Publicerad 20 januari 2023, kl 12:31
Bild på Unionens-kassa.
Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen fanns det under 2022 rekordmånga lediga jobb att söka. Foto: Ola Rennstam

I snitt publicerades 168 000 nya lediga jobb per månad på platsbanken, jämfört med 122 000 året innan. De utökade rekryteringsmöjligheterna gynnar främst de som varit arbetslösa under en relativt kort period och har minst gymnasieutbildning. Under 2022 fick 40 000 medlemmar ersättning från Unionens a-kassa, under 2021 låg siffran på 60 000 medlemmar, vilket motsvarar en minskning på drygt 27 procent.

 Samma trend i hela Sverige

Även i landet som helhet har antalet som sökt ersättning från a-kassan minskat med ungefär lika mycket under 2022 enligt färsk statistik sammanställd från Sveriges a-kassor. Under 2022 fick 227 663 personer ersättning från a-kassan, medan motsvarande siffra för 2021 var 312 618 personer, en minskning med 27 procent. För varje kvartal förra året sjönk antalet personer som sökte ersättning från sin a-kassa. Kvartal fyra avtog takten i minskningen av antal sökande till a-kassorna.

Tuffare tider väntas

Harald Petersson.
Harald Petersson.

  Det beror ju på att det tar tid innan varsel når a-kassan. Vi bereder oss för att se en ökning av antalet sökande till a-kassan igen till följd av de tuffa tiderna just nu. Först kommer det troligtvis att märkas hos de med otrygga anställningsformer, det kan handla om färre arbetstimmar. Även egenföretagare kan få det tungt, säger Harald Petersson, kassaföreståndare hos Unionens a-kassa.

3,5 procent av akademikerna arbetslösa

Under 2022 var omkring 26 500 akademiker arbetslösa, vilket motsvarar 3,5 procent av alla medlemmar. Det är en minskning med 20 procent jämfört med 2021. Men även akademikernas a-kassa förbereder sig även de på tuffare tider.

–  Arbetslösheten bland våra medlemmar minskade rejält under 2022 och det är ju verkligen positivt. Men vi, som många andra, är beredda på att arbetslösheten kan komma att öka, och vi fortsätter att betona hur viktigt det är att vara medlem i en a-kassa för att ha en ekonomisk trygghet om man skulle bli arbetslös, säger Alexandra Oljans Ahlin som är kommunikatör på Akademikernas a-kassa.