Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Så halverar du mejlandet

Svämmar mejlkorgen över? Kan du inte låta bli att kolla mejlen så fort det plingar i inkorgen? Eller har ni cc-sjuka på jobbet? Misströsta inte, så här halverar du lätt som en plätt tiden du lägger på mejl.
Publicerad 23 januari 2017, kl 14:20
Colourbox
Med några enkla knep kan du minska tiden du lägger på jobbmejlen. Colourbox

Alltför många av oss låter mejlen styra oss i stället för tvärtom.  Det största misstaget vi gör är att ständigt kolla mejlen, ett oräkneligt antal gånger per dag. En undersökning från Adobe visar till exempel att 58 procent svarar på mejl inom en timme och att 70 procent svarar på mejl efter klockan sex på kvällen.

Författaren Kevin Kruse som skrivit en bok om hur framgångsrika människor hanterar sin tid (”15 secrets successful people know about time management”) säger till tidningen Fast Company att folk måste förstå att mejlproblemen i stor utsträckning är orsakade av dem själva. Vi väljer mejlen i stället för att ta tag i mer arbetsamma uppgifter eller så kollar vi mejlen konstant på grund av FOMO (fear of missing out), det vill säga rädslan att vara utanför.

Följer du de fem råden nedan så kommer du att minska den tid du lägger på mejl med hälften. Glöm inte att berätta för dina kolleger om din nya mejlpolicy;  Om de hädanefter vill nå dig snabbt är det bättre att de kommer till dig, ringer eller skickar ett sms.

Schemalägg

Lägg in mejlhantering i kalendern vid tre tillfällen under dagen: På morgonen, efter lunch och innan du går hem för dagen. Stäng av mejlnotifieringarna.

Skippa CC

Skicka inte urskillningslöst kopior på alla mejl till kolleger och samarbetspartners. Undvik också att trycka på ”Svara alla”. Ju färre mejl du skickar desto färre mejl kommer du att få.

Filtrera mejlen

Se till att mindre viktiga mejl som nyhetsbrev och cc-ade brev hamnar i separata mejlkorgar.

Använd inte mejlkorgen som en att göra-lista

Målet är en inkorg utan mejl. När du hanterar mejl ställ dig de här fyra frågorna: Kan jag radera mejlet? Kan jag delegera mejlet? Kan jag åtgärda något inom fem minuter? Eller ska jag åtgärda något senare? Skriv i så fall in i kalendern vad och när du ska göra det.


Text: Cajsa Högberg

Stress

9 sätt att minska stressen under arbetsdagen

Har du en stressig dag? Det här kan du göra för att må bättre. Psykologen och författaren Henrik Wiman, känd som "psykologenhenrik" på Instagram, delar med sig av sina bästa tips.
Elisabeth Brising Publicerad 10 januari 2024, kl 06:03
Kvinna gör yoga framför sin dator.
Så slappnar du av - på jobbet. Ta pauser utan mobil, prata om din stress och andas i fyrkant. Foto: Colourbox.

1. Våga prata om det

Kommunicera att du är stressad till kollegor och chef och sök stöd. Jobbet är i regel en lagsport. Det är okej ibland att bara berätta: Just nu känner jag mig stressad, så ni vet. Du kan också be om konkret hjälp. Kan ni fördela om arbetsuppgifter och se om det går att få lite mer luft? Att få mer fokus på en sak? Be om hjälp att prioritera bland dina uppgifter. 

2. Pausa utan mobilen

Känner du dig stressad i kroppen. Unna dig en liten paus, försök komma ifrån alla pling, skärmar och jobbtelefonen om du har möjlighet. Gå in i ett separat rum, ett vilorum eller ta en kort promenad utan något jobbrelaterat med dig

3. Andas in & ut i fyrkant 

Henrik Wiman. Foto: Johan Wahlgren.

Gör en effektiv andningsövning: Andas i fyrkant. Leta upp närmaste fyrkant du ser. Du kommer häpnas över hur många det finns om du börjar med den här övningen. Börja i ett hörn, vilket som helst. Sedan följer du linjen mot nästa och andas in, vid hörn två håller du andan till den tredje sidan. Där andas du ut, och på den fjärde håller du andan igen. Alltså: Andas in, håll andan några sekunder, andas ut, håll andan. Landa i en takt som känns lugnande. 

4. Ta reda på vad som stressar 

Identifiera vad du har att göra. Skriv ner allt du kommer på till en början i en brainstorm med dig själv. Det kommer dyka upp saker som inte är relaterade till arbetet. Kategorisera sedan allt i tre kategorier: 1) Det här kan jag kontrollera 2) Det här kan jag påverka 3) Det här kan jag inte kontrollera. Då blir det tydligt vad du ska lägga fokus på. Till exempel inte sådant som stressar dig i hemmet när du är på jobbet.  

5. Testa en avslappningsövning

Testa en progressiv avslappning. Du spänner och slappnar av i muskler i olika kroppsdelar. Spänn till exempel först benen allt du kan i fem sekunder och slappna sedan av i 15 sekunder. Fortsätt på samma sätt med magen, händer, axlar och ansiktsmuskler. Känn effekten. 

6. Ut på tur – mindre sur

Rör på dig! Om du kan och vill träna under arbetsdagen – gör det! En promenad ute räcker gott, den gör att du får frisk luft, dagsljus och sträcker på dig. Du kanske vill gå och ha ett samtal med en kollega, eller ringa någon. Bara en promenad kan göra jättemycket för sinnet!

7. Kom ihåg att äta och dricka

Få i dig mat regelbundet. Vid stress känner du dig kanske mindre hungrig, men utan mat kraschar du efter jobbet. Försök få i dig mat regelbundet, både lunch och fika. Ät det du vet att du själv mår bra av. 

8. Ifrågasätt dina ljugiga tankar

Hantera tankarna. Hjärnan är duktig på att ljuga för en. Känn igen hjärnans knep. När du är stressad får du lätt ett svart-vitt tänkande, som ja eller nej, bra eller dåligt, trots att verkligheten är mer komplex. Det är vanligt att man diskvalificerar sina framgångar och inte ser allt som går bra, utan ursäktar insatser som något tillfälligt eller att de berodde på någon annan. Kom ihåg: Vi behöver inte tro på alla tankar som dyker upp i vår skalle. Fråga dig om tanken är hjälpsam? Fundera på: Vilken annan tanke skulle kunna hjälpa mig? Fokusera på den.

9. Gör inte allt – välj

Om alla stress-tips känns överväldigande. Välj ett till tre tips och jobba på dem. 
 

Tips från Henrik Wiman, känd psykolog i sociala medier med instagramkontot @psykologhenrik och aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre.