
Under 2013 betalade Försäkringskassan ut 212 miljarder kronor i olika ersättningar. Ibland går dock pengarna till personer som inte har rätt till dem.
Enligt kassan finns det tre huvudorsaker till att felaktiga utbetalningar görs: en handläggare kan ha gjort fel och privatpersoner kan ha gjort ett oavsiktligt fel när de lämnade uppgifter. Sedan finns det en mindre grupp som fuskar avsiktligt och det är dem Försäkringskassan nu skärper jakten på.
Under förra året upptäcktes cirka 317 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar, en ökning med 33 miljoner jämfört med 2012. Under de tre senaste åren har Försäkringskassan krävt tillbaka sammanlagt 880 miljoner kronor.
Försäkringskassan polisanmälde 1 469 personer under 2013, det är 250 fler än året dessförinnan.
17 procent av de polisanmälningar som återrapporterades till kassan ledde till att någon lagfördes för bidragsbrottet. Den andelen var betydligt högre året före.
Myndighetens målsättning är att både fusket och de felaktiga utbetalningarna ska bli färre, och att de helst ska stoppas i ett tidigt skede. Med teknikens hjälp hoppas man minska risken för att handläggare och privatpersoner gör oavsiktliga fel, och satsa på så kallade smarta kontroller. I stället för att kontrollera ett slumpmässigt urval av en grupp som får ett visst bidrag kommer kassan inrikta sig på högriskpersoner. Detta genom att göra analyser av data för att se vilka mönster som kan kopplas samman med personer med hög risk att fuska.
Fusk med ersättning 2013
Polisanmälningar: 1 469 (1 219 anmälningar år 2012)
Föräldrapenning: 218
Sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension): 193
Barnbidrag: 193
Av 1 044 kontrollutredningar som gjordes om assistansersättning ledde 101 till polisanmälan.
Källa: Försäkringskassan