Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen varslar om strejk

Unionen varslar om konflikt mot Almega. Varslet berör medlemmar som arbetar inom utbildning, bilbesiktning, fastighetsservice och teknik.
Handelshögskolan i Stockholm Executive Education AB är ett av företagen som omfattas av Unionens strejkvarsel. Varslet berör även medlemmar som arbetar inom bilbesiktning. Henrik Montgomery/Henrik Witt/TT

AVTAL 2025.
Det hettar till i avtalsrörelsen. I förra veckan tecknades ett nytt avtal för industrin som är normerande för hela arbetsmarknaden. Avtalet är på två år och har ett sammanlagt värde på totalt 6,4 procent. Sedan dess har Unionen bland annat tecknat nya kollektivavtal inom IT och telekom. Men förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega har gått betydligt trögare. 

I dag varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk. Strejken inleds den 23 april om inget nytt avtal tecknats innan dess. Stridsåtgärderna gäller medlemmar som arbetar inom utbildning, bilbesiktning, fastighetsservice och olika teknikområden.

Martin Wästfelt
Martin Wästfelt

– Unionen vill alltid lösa frågor vid förhandlingsbordet, trots stora ansträngningar ser vi dock inte någon annan utväg än att varsla om konflikt i det här läget. Almega har avvisat våra medlemmars avgörande krav och vi har inte kunnat nå en förhandlingslösning som ger löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda som jobbar över, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Unionen: Anmärkningsvärt att Almega vill vara sämst i klassen

Unionen påpekar att arbetstidsförkortning och regler för ersättning till deltidsanställda redan är verklighet på flera avtalsområden. 

Då tycker vi inte att det är rimligt att våra medlemmar inom Almega ska förvägras rättigheter som många andra på arbetsmarknaden har. Det är anmärkningsvärt att Almega vill vara sämst i klassen, säger Martin Wästfelt.

Almega: Oansvarigt

Fackens varsel kritiseras som oansvarigt av arbetsgivarsidan.

David Larsson Foto: Gustav Kaiser

– Det är både tråkigt och oansvarigt av Unionen och Sveriges Ingenjörer att varsla om konflikt. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna och hade förhoppningar om att komma överens om ett nytt avtal, inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, utan varsel, säger David Larsson, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarorganisationen skriver att de nu ska analysera effekterna av en eventuellt utbruten konflikt”, samtidigt som ”processen om ett nytt kollektivavtal fortsätter enligt gängse procedur”.

Marie Angell-Dupont, presschef på Academedia, vill inte kommentera varslet och hänvisar till Almega.

Ingen av de lokala fackklubbarna på Academedia Support, Handelshögskolan eller Opus Bilprovning vill kommentera varslet. 

Fakta om Unionens varsel

  • Varslet innebär fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemännen på följande företag: KIWA Sweden AB, KIWA Technical Consulting AB, KIWA Nuclear AB, WSP Sverige AB, Tyréns Sverige AB, Sweco Sverige AB (utvalda arbetsställen), ISS Facility Services AB, Academedia Support AB i Stockholm, Handelshögskolan i Stockholm Executive Education AB, Opus Bilprovning AB och Carspect AB.
  • Stridsåtgärder träder i kraft den 23 april klockan 05.00 och gäller till dess annat meddelas. 
  • Unionens varsel gäller avtalen Utbildning, Utveckling och tjänster, Tjänstemannaavtalet och Innovationsföretagen.
  • Varsel om ytterligare stridsåtgärder kan komma att läggas om företagen försöker att kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer eller nyanställning om detta sker i syfte att kringgå konflikten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.