Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Varslades genom förinspelad video: ”Inte värdigt”

Chocken över beskedet blandades med ilska över förfarandet. Under torsdagen varslades 130 tjänstemän på Bergendahls Food – via en förinspelad video som mejlades till de anställda.
– Det är inte värdigt. Folk är riktigt, riktigt förbannade, säger Unionens klubbordförande Stefan Olsson.
Oscar Broström Publicerad
Stefan Olsson (till vänster) och Bergendahls matlager (till höger).
Stefan Olsson, klubbordförande på Bergendahls i Hässleholm, säger att de anställda blev chockade och arga när hundratals varslades. Foto: Stefan Lindblom/TT

Bergendahls Food köptes under förra året av Axfood, och blev den 1 oktober 2021 en del av Axfoods dotterbolag Dagab.

Sedan dess har de anställda på Bergendahls varit inställda på att det kan komma ett varsel. Och under torsdagen kom så beskedet – 130 tjänstemän ska varslas. Det var en tung nyhet i sig, och hur den förmedlades skapade än mer upprördhet.

De anställda var förberedda på att det skulle hållas ett möte under eftermiddagen, men i stället för ett Teamsmöte fick de i stället en förinspelad video skickad via mejl, där vd:n och HR-ansvariga berättar om varslet.

–  Jag blev först förvånad och paff. Jag hade förväntat mig ett möte där vi hade fått chansen att ställa frågor. Jag är väldigt besviken över hur det gick till. Fruktansvärt besviken, för att uttrycka mig milt, säger Stefan Olsson, Unionenklubbens ordförande.

”Folk har jobbat här i generationer”

Det jobbar runt 800 personer på Bergendahls i Hässleholm, varav ungefär 275 stycken är tjänstemän.

Stefan Olsson tycker att de anställda förtjänade mer respekt än en förinspelad video, inte minst för att många har en lång historia med företaget.

– Bergendahls har funnits i Hässleholm i 99 år. Folk har jobbat här i generationer. Det kanske låter som att det är något gammalt bruk, men det är lite så. Föräldrarna har jobbat här, barnen har börjat på lager, utbildar sig och kommer tillbaka till något annat. Och så vidare. Det är två-tre generationer som har jobbat här. Och så får vi det här? Ett varsel via videolänk, förinspelat. Det är inte värdigt.

Förklaringen: Oro för strulande teknik

Dagabs kommunikationschef Marie Svaton berättar för tidningen Norra Skåne att beslutet att informera de anställda via en videofilm gjordes dels på grund av covid, dels för att de var rädda att tekniken inte skulle hålla.

Vi ville inte att ett så här viktigt budskap skulle bli fel på grund av strulande teknik. I den bästa av världar hade vi naturligtvis varit på plats och pratat med de anställda, säger hon.

Stefan Olsson om företagets förklaring:

– Jag ställer mig frågande till den kommentaren. De sa att de spelade in mötet för att alla på Dagab skulle få beskedet samtidigt. Jag kan tycka att det är fel, för det här drabbar ju enbart oss i Hässleholm. De borde ha haft ett Teamsmöte med oss.

Angående själva varslet säger Olsson att det blev större än väntat. På måndag inleds förhandlingar med företaget, så det återstår att se exakt hur många som till sist berörs, men mest troligt blir det ett betydande antal.

– Lägger man ett så här stort varsel är det givetvis väldigt allvarligt. Går varslet igenom med full kraft är det ett väldigt hårt slag mot alla våra anställda medlemmar och även hela orten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket