Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Läsarnas 5 bästa sömntips

Hur gör du när du inte kan sova? Chef & Karriärs läsare vet. Här är deras fem bästa tips.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox.com
Ligger du och vrider och vänder dig om nätterna? Testa de här knepen! Colourbox.com
  1. Skriv en lista.
    När tankarna snurrar och jag inte kan somna brukar jag gå upp, sätta mig ner och skriva en lista på alla tankar som flyger runt. Så fort de finns på papper vet jag att de finns där för mig att ta tag i dagen efter och jag behöver inte oroa mig för att glömma någon tanke
    .
     
  2. Gå systematiskt igenom alla muskler i kroppen.
    Börja längst ner i varje tå och jobba dig upp genom kroppen. Jag hinner sällan längre än till höften innan jag somnar. Tanken är att lägga allt fokus på varje muskel i varje enskild kroppsdel. Om jag avbryter ritualen genom att jag börjar tänka på jobbet (som det oftast är) tvingar jag mig själv att börja om från början.

  3. Undvik powernaps.
    Försök att inte slumra till i tv-soffan under kvällen eller när du lägger barnen, hur trött du än är.

  4. Fantisera!
    När du lagt dig, fantisera om något roligt du vill göra. Somnar du mitt i tanken så fortsätt på samma ämne nästa kväll.

  5. Avdramatisera.
    Tänk att det inte är hela världen att du ligger vaken. Du kommer i vart fall inte att dö av sömnbrist, innan dess lär du troligen ha somnat …

Läs mer: 3 av 4 chefer sover dåligt

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.