Med hjälp av deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna.
Det här har Unionen fått till i avtal med stora delar av arbetsgivarna inom privat sektor. Däremot har Almega, vars medlemsföretag håller till i tjänstesektorn, hittills nobbat alla inviter. Från Unionens sida har man dock inte gett upp.
- Eftersom vi tycker att det är viktigt att stärka upp medlemmarnas pensioner, möta utmaningen med en åldrande befolkning och möjliggöra en flexibel avtrappning av arbetslivet är vår målsättning också att träffa avtal även med Almega, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, enligt vilken man kommer att ”jobba hårt” med frågan under kommande avtalsrörelse.
- När vi har fattat beslut om att gå in i det här har vi varit medvetna om att det är en långsiktig fråga. Inte heller på de områden där vi har avtal har vi nått den fulla ersättningen. För att det ska bli det system vi tänkt oss krävs det mer avsättningar än de 0,5 procent som det blivit på de flesta områden. Vi har varit väldigt öppna med det.
Almega har dock inte ändrat uppfattning i frågan, berättar organisationens vd Jonas Milton, bland annat av den anledningen att de inte ser behovet av en sådan lösning.
- Vår bild är att i våra branscher klarar man mycket väl och lätt att jobba upp till 65 eller 67 år. Det ser annorlunda ut hos oss än exempelvis industrin.
Många företag har dessutom redan, enligt Jonas Milton, egna lösningar för att tillgodose de anställdas önskemål om pensionering.
- Då är det svårt för oss att braka in och slå sönder existerande system.
Fotnot: Deltidspensionen innebär att man kan ansöka om att gå ned i tid från den månad man fyller 60 eller 62 år, beroende på avtalsområde. Arbetsgivaren kan dock säga nej under vissa omständigheter. Den extra avsättningen görs oavsett om man går ned i tid eller inte. För den som inte går ned i tid blir det ett extra tillskott till den vanliga pensionen. I Almegas fall har den extraavsättningen i stället gått ut som löneökning.