Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Långt till delpension för alla

Unionen släpper inte kravet på deltidspension även för medlemmar i tjänstesektorn. Det kommer upp även i nästa avtalsrörelse, lovar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. Men arbetsgivarorganisationen Almega är lika benhårt emot som tidigare.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Med hjälp av deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna. Colourbox

Med hjälp av deltidspension ska den anställde kunna gå ned i arbetstid när han eller hon närmar sig pension. Avsikten är att man ska orka arbeta längre upp i åldrarna.

Det här har Unionen fått till i avtal med stora delar av arbetsgivarna inom privat sektor. Däremot har Almega, vars medlemsföretag håller till i tjänstesektorn, hittills nobbat alla inviter. Från Unionens sida har man dock inte gett upp.

- Eftersom vi tycker att det är viktigt att stärka upp medlemmarnas pensioner, möta utmaningen med en åldrande befolkning och möjliggöra en flexibel avtrappning av arbetslivet är vår målsättning också att träffa avtal även med Almega, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, enligt vilken man kommer att ”jobba hårt” med frågan under kommande avtalsrörelse.

- När vi har fattat beslut om att gå in i det här har vi varit medvetna om att det är en långsiktig fråga. Inte heller på de områden där vi har avtal har vi nått den fulla ersättningen. För att det ska bli det system vi tänkt oss krävs det mer avsättningar än de 0,5 procent som det blivit på de flesta områden. Vi har varit väldigt öppna med det.

Almega har dock inte ändrat uppfattning i frågan, berättar organisationens vd Jonas Milton, bland annat av den anledningen att de inte ser behovet av en sådan lösning.

- Vår bild är att i våra branscher klarar man mycket väl och lätt att jobba upp till 65 eller 67 år. Det ser annorlunda ut hos oss än exempelvis industrin.

Många företag har dessutom redan, enligt Jonas Milton, egna lösningar för att tillgodose de anställdas önskemål om pensionering.

- Då är det svårt för oss att braka in och slå sönder existerande system.

Fotnot: Deltidspensionen innebär att man kan ansöka om att gå ned i tid från den månad man fyller 60 eller 62 år, beroende på avtalsområde. Arbetsgivaren kan dock säga nej under vissa omständigheter. Den extra avsättningen görs oavsett om man går ned i tid eller inte. För den som inte går ned i tid blir det ett extra tillskott till den vanliga pensionen. I Almegas fall har den extraavsättningen i stället gått ut som löneökning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.