Avtalet är valbart för arbetsplatserna. Är inte fack och arbetsgivare överens om att införa det gäller i stället det vanliga kollektivavtalet.
- Det finns inga pottsiffror i avtalet och inte heller någon siffersatt individgaranti. Däremot finns här en åtgärdsgaranti och en väl beskriven löneprocess. Är det någon tjänsteman som får låg eller ingen löneökning ska det tas fram en skriftlig handlingsplan, säger Patrik Pedersen, som är Unionens avtalsansvarige för VVS-branschen.
- Vi har också fått in förbättrade skrivningar i det vanliga avtalet bland annat vad gäller lönesamtalen. Vi vill att det ska vara en bra process där varje tjänsteman vet på vilka grunder lönen sätts, och vad man kan göra för att påverka sin lön.
Efter avtalsperiodens slut ska avtalet utvärderas.
- Det blir en provomgång, sedan får vi se om det här är en bransch för vilken det fungerar eller inte, säger Patrik Pedersen.
Även arbetsgivarsidan är nöjd med avtalet.
- Att kunna arbeta med individuell lönesättning genom lokal lönebildning är ett utmärkt verktyg för våra företag. Rätt hanterat blir det en tydlig koppling mellan höjd lön och rätt och bra arbetsinsatser, säger Michael Jensen, förhandlare på VVS Företagen i ett pressmeddelande.