
Julen står för dörren, och med den julfesterna som arbetsgivaren i många fall bjuder sina anställda på. Men festen behöver inte bara vara skratt och skoj. Enligt en ny undersökning från IQ är det vanligt att människors alkoholvanor påverkar andra personer negativt. Åtta av tio uppger att de har påverkats av att personer i deras närhet har tagit några glas för mycket.
– Fler behöver reflektera över hur deras drickande påverkar andra. Många känner att alkohol är jobbigt att prata om och att säga till en kollega att det inte är trevligt när han eller hon blir för full är inte alltid enkelt, säger Anna Kervall som är tillförordnad vd på IQ.
Över hälften av personerna i undersökningen uppger att andra personers drickande har fått dem att känna sig kränkta, siffrorna är något högre bland kvinnor än bland män. Och majoriteten av de tillfrågade säger att andras alkoholkonsumtion får dem att känna sig otrygga.
– När det gäller just julfester så tycker jag att man ska försöka se till att anordna en fest som är öppen och trevlig för alla. Ingen ska behöva känna sig utanför eller annorlunda för att man inte dricker, i dag upplever många en kollektiv press att dricka alkohol när det är festligheter.
Läs mer: Oftast alkohol på julfesten
Enligt Anna Kervall har chefen ett stort ansvar i att agera förebild.
– Som chef är det viktigt att vara måttfull. Dels för att vara uppmärksam på vad som händer men också för att föregå med gott exempel. Sen är det också viktigt att skapa en norm på företaget där man kan prata om alkohol, och där måttfullhet ska vara en måttstock.
Vad kan jag göra som kollega?
– Börja med dig själv. Fråga dina kollegor hur du uppfattas när du dricker alkohol. Om fler börjar reflektera över sitt drickande och hur det påverkar människor i deras närhet så kommer de negativa effekterna av passivt drickande minska, säger Anna Kervall.
IQ
IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för att minska alkoholens skadeverkningar i samhället.