Det är ganska kort tid tills förbudet träder i kraft. Från februari nästa år gäller det. Är ni som bolag redo?
– Vi förbereder oss genom att vi har en bolagsjurist.
Mats Benjaminsson berättar att en nyanställd person just nu går igenom Smart Eyes olika affärsavtal.
– Vi är ett litet bolag som vuxit sedan 2021, med de här förvärven (Imotions och Affectiva, reds. anm.), och samtidigt ligger vi i framkant med ny AI-teknik och nya EU-regleringar. Så det är klart att vi har ett jobb att göra. Jag känner inte att vi har en hemläxa, men vi är välbemannade och vi är på frågan.
Emotionell AI är integrerat i det ni säljer genom Imotions. Blir inte det ganska mycket att gå igenom på så kort tid? Där har ni ju många och stora kunder.
– Så är det. Och nu pratade jag faktiskt med vår bolagsjurist precis innan i ett helt annat ärende. Det är klart att vi läser in oss, och det är inte bara vi, det finns ju nätverk och andra advokatbyråer som vi jobbar med. Så i det perspektivet försöker vi hela tiden jobba med dem som ligger i framkant. På så sätt känner jag mig helt trygg.
– Sedan är det klart, det är en stor verksamhet. Det tar ju ändå tid, det får man ha respekt för.
På Affectivas webbplats står det att ”vår vision är att emotionell AI en dag ska finnas överallt”. Varför har ni det målet när EU har bestämt att förbjuda den här tekniken på flera platser för att den anses farlig?
– Jag tror det är så här att den webbplatsen och det påståendet har man nog gjort rent generellt, säger Mats Benjaminsson.
Han söker orden.
– Det har nog funnits där en tid, utan att jag kan det exakta. I och med att vi är ett AI-bolag och vill ligga i framkant så är det klart att …
Fanny Lyrheden fyller i.
– Man kan ju tolka det på flera sätt. Man kan tolka det som att det ska finnas överallt och läsa av allas känslor hela tiden, men det är väl mer så att det ska kunna användas inom alla olika områden och branscher, på ett reglerat och avgränsat sätt. Det är snarare det vi menar.
Så det är Smart Eyes ambition – att emotionell AI ska finnas överallt?
– Grejen är nog så här, att det är nog bara ett ”statement”. Vi vet ju inte riktigt exakt hur AI integreras, lika lite som man visste hur pc:n skulle bli i början på 80-talet, säger Mats Benjaminsson.
Det här är del ett av tre i Kollegas serie om emotionell AI. Del två - om kontorsbås som kan läsa av hur du mår kan du läsa här. Del tre, där den vetenskapliga grunden bakom tekniken ifrågasätts går att läsa här.