Hoppa till huvudinnehåll

error

  • No matching provider found.
Kompetensutveckling

Slå in julklapparna med stil

Ge bort extra snygga julklappar i år. Allt som krävs är bra redskap, lite kreativitet och fingertoppskänsla enligt giftwrap-artisten Annica Thorberg.
Åsa Frisk Publicerad

Julen är ett ypperligt tillfälle att experimentera och utnyttja sin kreativitet.  Allt kan användas till att slå in sina klappar på ett roligare sätt än med det traditionella papperet inhandlat i snabbkassan. Tygpåsar, skokartonger, kakburkar, stuvbitar eller tidningspapper. Det räcker ofta att ta en titt runt om hemma för att få inspiration och idéer till paket­inslagning.

– Skokartonger är perfekta att slå in i papper och använda. I stället för papper kan man slå in med serietidningar eller gamla kartor, säger Annica Thorberg, giftwrap-artist, och expert på att slå in paket.

Enligt japansk filosofi ska en inslagning spegla tillfället, vem som ska få presenten och vad man ger bort.

– Tänk till och våga vara lite personlig. Farfar kanske har en speciell stil som du vill ska visas genom en speciell inslagning. Använd till exempel sidenband eller fäst små udda julkulor på paketet eller rulla cigarrer av pappersbitar och fäst vid knuten, säger Annica Thorberg.

Något som Annica Thorberg anser vara viktigt är papperskvaliteten. Det bör vara 70 grams papper (70 gram per kvadratmeter). Det kan vara svårt att få tag på, men enfärgade, lite ribbade papper är oftast 70 gram.

– Papper med tomtar, änglar och slädar som finns vid kassan i matvarubutiken är inget att ha. Det är alldeles för tunt och går sönder. Det kan vara svårt att få tag på papper av god kvalitet men ett tips är att gå till någon kontorsvaruhandel.

Att våga strunta i de klassiska presentsnören som man vanligtvis krullar med sax är också ett tips från Annica. Garn, bast, sidenband är fint att använda i stället. Eller strunta helt i snören.

– Om man slagit in ett paket med en fin vikteknik kanske det inte ens behövs snören. Har man använt ett enfärgat papper kan man ta ett mönstrat papper och bara lägga som en bård över.

A och O med fin inslagning är att man måttar pappret ordentligt. Då slipper man klippa bort en decimeter på varje sida och knöla ihop det bäst det går. Lär man sig att måtta spar man papper.

(Klicka igång filmen ovan så får du en snabblektion i hur att skapa snyggaste klapparna! Och vill du sedan gå vidare till överkursen så följer du länken till höger.)

Bra att ha!

  • Dubbelhäftande tejp. Syns inte under papperskanten.
  • Bandsplittare. För att dela snören.
  • Sax. En vass sax som används till papper och inget annat.
  • Mönstersax. Få till fina kanter på etiketter.
  • Håltång. För att knyta fast egna etiketter.

Redan klar? Då kan du gå vidare till överkursen: se här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.