Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Slå in julklapparna med stil

Ge bort extra snygga julklappar i år. Allt som krävs är bra redskap, lite kreativitet och fingertoppskänsla enligt giftwrap-artisten Annica Thorberg.
Åsa Frisk Publicerad 1 december 2014, kl 13:05

Julen är ett ypperligt tillfälle att experimentera och utnyttja sin kreativitet.  Allt kan användas till att slå in sina klappar på ett roligare sätt än med det traditionella papperet inhandlat i snabbkassan. Tygpåsar, skokartonger, kakburkar, stuvbitar eller tidningspapper. Det räcker ofta att ta en titt runt om hemma för att få inspiration och idéer till paket­inslagning.

– Skokartonger är perfekta att slå in i papper och använda. I stället för papper kan man slå in med serietidningar eller gamla kartor, säger Annica Thorberg, giftwrap-artist, och expert på att slå in paket.

Enligt japansk filosofi ska en inslagning spegla tillfället, vem som ska få presenten och vad man ger bort.

– Tänk till och våga vara lite personlig. Farfar kanske har en speciell stil som du vill ska visas genom en speciell inslagning. Använd till exempel sidenband eller fäst små udda julkulor på paketet eller rulla cigarrer av pappersbitar och fäst vid knuten, säger Annica Thorberg.

Något som Annica Thorberg anser vara viktigt är papperskvaliteten. Det bör vara 70 grams papper (70 gram per kvadratmeter). Det kan vara svårt att få tag på, men enfärgade, lite ribbade papper är oftast 70 gram.

– Papper med tomtar, änglar och slädar som finns vid kassan i matvarubutiken är inget att ha. Det är alldeles för tunt och går sönder. Det kan vara svårt att få tag på papper av god kvalitet men ett tips är att gå till någon kontorsvaruhandel.

Att våga strunta i de klassiska presentsnören som man vanligtvis krullar med sax är också ett tips från Annica. Garn, bast, sidenband är fint att använda i stället. Eller strunta helt i snören.

– Om man slagit in ett paket med en fin vikteknik kanske det inte ens behövs snören. Har man använt ett enfärgat papper kan man ta ett mönstrat papper och bara lägga som en bård över.

A och O med fin inslagning är att man måttar pappret ordentligt. Då slipper man klippa bort en decimeter på varje sida och knöla ihop det bäst det går. Lär man sig att måtta spar man papper.

(Klicka igång filmen ovan så får du en snabblektion i hur att skapa snyggaste klapparna! Och vill du sedan gå vidare till överkursen så följer du länken till höger.)

Bra att ha!

  • Dubbelhäftande tejp. Syns inte under papperskanten.
  • Bandsplittare. För att dela snören.
  • Sax. En vass sax som används till papper och inget annat.
  • Mönstersax. Få till fina kanter på etiketter.
  • Håltång. För att knyta fast egna etiketter.

Redan klar? Då kan du gå vidare till överkursen: se här.

Kompetensutveckling

CSN ville ha 50 miljoner extra – fick bara 10

Den som söker omställningsstudiestöd får vänta månader på besked. Därför krävde CSN 50 miljoner extra i år för att kunna korta väntetiden. Nu meddelar regeringen att myndigheten får 10 miljoner kronor extra.
David Österberg Publicerad 5 september 2023, kl 09:36
Ett kuvert från CSN.
För att korta väntetiderna för de som söker omställningsstudiestöd krävde CSN 50 miljoner extra. Nu meddelar regeringen att myndigheten får mer pengar - dock bara 10 miljoner kronor i år. Foto: Jessica Gow/TT.

Kollega har i flera artiklar berättat om de långa väntetiderna för omställningsstudiestöd. Flera fackförbund har kritiserat regeringen för att inte hålla sin del av las-överenskommelsen och krävt mer pengar till CSN, Centrala studiestödsnämnden. Myndigheten har uppgett att den behöver 50 miljoner kronor extra i år för att anställa fler handläggare – och på så sätt kunna korta väntetiderna. Totalt vill CSN ha 250 miljoner kronor extra till 2025.

Nu meddelar regeringen att CSN får 10 miljoner kronor extra i år. Nästa år och 2025 blir tillskottet 50 miljoner kronor per år, totalt 110 miljoner kronor.

Regeringen vill också se regelförändringar och ska inom kort ge CSN i uppdrag att se över reglerna.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, skriver i ett mejlsvar till Kollega att myndigheten gläds åt tillskottet och att det kommer att "göra skillnad för handläggningen". Nästa år räknar CSN dessutom med att ha ett mer automatiserat system för handläggningen.

Martin Linder är ordförande för Unionen. Han tycker att det är bra att regeringen nu tillför en del pengar, men är kritisk till att de dröjt:

"Vi har varit besvikna på hur regeringen hanterat omställningsstödet och var starkt kritiska till att man inte sköt till pengar redan i våras när CSN flaggade för att man inte hade resurserna som krävdes för att hantera ansökningarna. Att en del av pengarna som myndigheten har begärt kommer nu är bra, men det är fortsatt regeringens ansvar att se till att omställningsstödet börjar fungera", skriver han till Kollega.

Martin Linder anser också att det är bra att reglerna förenklas. 

"Sådana förändringar tas fram tillsammans med oss parter för inte äventyra intentionen i den här överenskommelsen", skriver han.

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten fick mindre än hälften av pengarna den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.