Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Inget högskoleprov i höst – gamla resultat gäller

Höstens högskoleprov ställs in på grund av corona. Men det går att damma av äldre provresultat att söka in på för den som vill kompetensutveckla sig.
Johanna Rovira Publicerad
Fredrik Persson / TT
Högskoleprovet skjuts upp för andra gången i år på grund av corona. Men provresultat från 2012 och framåt gäller fortfarande. Fredrik Persson / TT

Den som tänkte göra högskoleprovet i våras fick tänka om när vårens provtillfälle ställdes in på grund av risk för smittspridning. Hade du hoppats på en ny chans i höst för att få en behörighet till någon utbildning, lär du bli besviken – även höstens högskoleprov ställs in eftersom högskolorna och Universitets- och högskolerådet, UHR, inte kommit på något bra sätt att genomföra provet på som också uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är hårda bud för den som aldrig gjort provet och behöver poäng för att kompetensutveckla sig på universitet eller högskola. Men gjorde du provet 2012 eller senare kan du ändå söka in – giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängdes nyligen från fem till åtta år. Dessutom kommer det att finnas 12 000 fler utbildningsplatser att söka i år och drygt 9 000 fler nästa år.

Läs mer: Tjänstemän saknar utbildning på jobbet

Våren 2021 finns ambitioner att ha två provtillfällen, enligt UHR. Men först måste rådet utveckla anmälningssystemet och utbilda fler provmedarbetare.

Läs mer: Kompetensbrist ett hot mot välfärden

Studieledighet

Studieledighetslagen ger dig som är anställd rätt att ta tjänstledig för att studera i stort sett vad som helst. Arbetsgivaren har dock viss möjlighet att skjuta upp ledigheten i max sex månader.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.