Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  
Johanna Rovira Publicerad 18 september 2020, kl 14:56
Henrik Montgomery / TT
Det har varit många turer gällande höstens högskoleprov. Henrik Montgomery / TT

Den studiesugne som tänkte passa på att kompetensutveckla sig under sin korttidspermittering eller arbetslöshet, hade inte chans att göra högskoleprovet i våras, eftersom provtillfället ställdes in. Även höstens högskoleprov avbokades på grund av pandemin, samtidigt som giltighetstiden för gamla resultat förlängdes.

Läs mer: Inget högskoleprov i höst - gamla resultat gäller

Men regeringen backade efter protester av omtanke om de som aldrig gjort provet eller hade för gamla resultat. Först tillät man Universitet- och högskolerådet, UHR, att begränsa antalet provdeltagare så att enbart de som saknade giltigt provresultat får skriva provet. Nu kommer ännu en ändring – nu får UHR även fatta beslut om att begränsa antalet provdeltagare ytterligare om det behövs.  Detta för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Det går alltså att söka till högskoleprovet i höst om du saknar giltigt resultat och det inte är alltför många andra som söker. Antalet deltagare kommer att begränsas till 27 600, vilket är drygt hälften av antalet som sökte till provet förra hösten. Varje provsamordnare kommer dessutom att ha ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan till provet öppnar den  25 september och sista dag är 1 oktober. Själva provet genomförs söndagen den 25 oktober. ​

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]