Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  
Johanna Rovira Publicerad
Henrik Montgomery / TT
Det har varit många turer gällande höstens högskoleprov. Henrik Montgomery / TT

Den studiesugne som tänkte passa på att kompetensutveckla sig under sin korttidspermittering eller arbetslöshet, hade inte chans att göra högskoleprovet i våras, eftersom provtillfället ställdes in. Även höstens högskoleprov avbokades på grund av pandemin, samtidigt som giltighetstiden för gamla resultat förlängdes.

Läs mer: Inget högskoleprov i höst - gamla resultat gäller

Men regeringen backade efter protester av omtanke om de som aldrig gjort provet eller hade för gamla resultat. Först tillät man Universitet- och högskolerådet, UHR, att begränsa antalet provdeltagare så att enbart de som saknade giltigt provresultat får skriva provet. Nu kommer ännu en ändring – nu får UHR även fatta beslut om att begränsa antalet provdeltagare ytterligare om det behövs.  Detta för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Det går alltså att söka till högskoleprovet i höst om du saknar giltigt resultat och det inte är alltför många andra som söker. Antalet deltagare kommer att begränsas till 27 600, vilket är drygt hälften av antalet som sökte till provet förra hösten. Varje provsamordnare kommer dessutom att ha ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan till provet öppnar den  25 september och sista dag är 1 oktober. Själva provet genomförs söndagen den 25 oktober. ​

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.